PSD iese de la guvernare dacă Nica este remaniat

Comitetul Executiv al PSD îl susţine pe Dan Nica pentru funcţiile de ministru de Interne şi de vicepremier, iar dacă preşedintele acceptă revocarea sa, acest gest echivalează cu ruperea protocolului de guvernare, miniştrii PSD se retrag, iar şeful statului şi PDL vor purta întreaga responsabilitate.

80 afișări
Imaginea articolului PSD iese de la guvernare dacă Nica este remaniat

PSD iese de la guvernare dacă Nica este remaniat (Imagine:Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Comitetul Executiv al PSD îl susţine pe Dan Nica pentru funcţiile de ministru de Interne şi de vicepremier, iar dacă preşedintele acceptă revocarea sa, acest gest echivalează cu ruperea protocolului de guvernare, miniştrii PSD se retrag, iar şeful statului şi PDL vor purta întreaga responsabilitate.

Potrivit lui Geoană, adevăratul motiv al anunţului premierului privind revocarea lui Dan Nica este "obsesia" PDL şi a lui Traian Băsescu de a frauda alegerile.

Liderul PSD a declarat, după şedinţa Comitetului Executiv al partidului, că decizia premierului este nefondată, iar argumentele invocate de acesta în coaliţie sunt pretexte politice "care ascund interesul politic direct al preşedintelui Traian Băsescu".

Liderul PSD a afirmat că, potrivit Constituţiei şi Protocolului de guvernare semnat de PDL şi de PSD, premierul poate revoca miniştrii numai cu acordul celor două partide guvernamentale şi, în cazul lui Nica fiind vorba şi de schimbarea componenţei politice a Guvernului, numai cu acordul Parlamentului.

Liderul PSD a susţinut că decizia aparţine şefului statului, care trebuie să aprobe o propunere a şefului Guvernului şi, de fapt, nici măcar preşedintelui, ci Parlamentului.

"Decizia şi responsabilitatea în faţa a milioane de români (...) aparţine şefului statului, care, potrivit Constituţiei, ar trebui să aprobe o eventuală numire în funcţie propusă de premier", a adăugat el.

Geoană a spus că membrii Comitetului Executiv Naţional şi-au exprimat sprijinul pentru menţinerea lui Dan Nica în funcţia de vicepremier, ministru al Administraţiei şi Internelor, considerând că nu există niciun fel de temei politic sau profesional pentru remanierea acestuia.

"Adevăratul motiv al remanierii domnului Dan Nica este dorinţa evidentă şi obsesia permanentă a lui Traian Băsescu şi PDL de fraudare a alegerilor prezidenţiale. (...) O decizie a preşedintelui Traian Băsescu de acceptare a unei eventuale propuneri venite din partea premierului Emil Boc echivalează cu ruperea protocolului de guvernare şi întreaga responsabilitate pentru o criză profundă aparţine în exclusivitate lui Traian Băsescu şi PDL, pe care îl comandă şi îl domină copios", a afirmat preşedintele PSD.

Geoană a spus că toţi miniştrii PSD sunt solidari cu Dan Nica şi au fost mandataţi, cu votul unanim al CEX, să se retragă din actul guvernamental dacă Nica va fi remaniat.

Liderul PSD a făcut un apel la reponsabilitate "din partea celor care sunt orbiţi de interesul electoral".

"În spatele acestui gest al domnului Boc, la comanda lui Traian Băsescu, se ascunde cel mai îngust şi penibil interes politicianist al acestor oameni", a adăugat el.

Geoană a spus că PSD doreşte evitarea unei crize guvernamentale care să agraveze criza economico-socială prezentă şi a afirmat că acest lucru este posibil dacă Băsescu va refuza solicitarea eventuală a premierului privind remanierea lui Nica.

El a precizat că îi va trimite, în cursul serii de luni, o scrisoare premierului, în care va reafirma sprijinul PSD pentru Dan Nica, va denunţa ca "puerile" motivele invocate pentru intenţia remanierii acestuia şi va sublinia consecinţele grave ce decurg din remanierea ministrului PSD.

Geoană a atenţionat asupra consecinţelor care se simt deja, în cancelariile occidentale, în mediul de afaceri şi la burse ale afirmaţiilor lui Emil Boc privind remanierea lui Dan Nica şi a acuzat "vocile inconştiente" care aruncă ţara în criză.

"Vreau ca toţi românii să ştie ce se ascunde în spatele acestui gest. Este un joc politic marca Traian Băsescu. De cinci ani de zile avem acelaşi joc: guvern după guvern distrus pe altarul ambiţiei personale a domnului Băsescu. Acest joc trebuie să înceteze, iar cuvântul de ordine la PSD este un apel la responsabilitate, dar şi un apel la luptă fără cruţare pentru eliminarea lui Traian Băsescu de la conducerea României. Este încă o dovadă că este un pericol serios la adresa democraţiei şi interesului naţional românesc", a încheiat Geoană.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că a informat coaliţia despre intenţia de remaniere a ministrului de Interne, Dan Nica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici