PSD începe negocierile cu PDL pentru formarea Guvernului

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, că social-democraţii vor începe negocierile cu PDL pentru formarea Guvernului, conform deciziei Comitetului Executiv al partidului, precizând că o condiţie este neparticiparea UDMR la guvernare.

57 afișări
Imaginea articolului PSD începe negocierile cu PDL pentru formarea Guvernului

PSD începe negocierile cu PDL pentru formarea Guvernului (Imagine: Mediafax Foto)

"Avem primul mandat de negociere cu cei de la PDL", a spus Geoană, menţionând că în favoarea acestei decizii s-au exprimat, în CExN, peste 40 de voturi. El a precizat că 17 membri ai CExN au votat "împotrivă".

Geoană a subliniat că votul a fost deschis.

Liderul social-democrat a spus că decizia adoptată de PSD şi mandatul primit de la CExN este de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi de guvernare cu PDL, în condiţiile păstrării proporţiei date de votul din 30 noiembrie, a elementelor sociale din programul de guvernare şi cu condiţia explicită ca UDMR să nu participe la o eventuală majoritate formată de PSD şi PDL.

El a arătat că, în urma deciziei CExN, "primul mandat de negociere" este cu PDL pentru formarea unei majorităţi de guvernare.

Geoană a arătat că a fost o discuţie "grea" pentru PSD, finalizată cu o "decizie complicată".

"Am preferat ca, într-un moment greu pentru ţară, atunci când lumea ne va judeca pe noi politicieni şi partidele politice, cât de repede putem aduce stabilitate, guvernare profesionistă într-un moment de criză, am considerat că în acest moment obligaţia noastră faţă de ţară este de a asigura stabilitate, un guvern competent şi un răspuns la problemele crizei economice", a spus Geoană.

El a arătat că participarea PSD la guvernare este o garanţie că criza economică nu va face victime printre oamenii obişnuiţi din România.

"Puteam să şi rămânem pe o variantă de opoziţie, au fost voturi şi în favoarea acestei chestiuni, dar acest lucru ar fi însemnat abdicarea de la mandatul nostru social, primit de la câteva milioane de români", a spus Geoană.

El a arătat că negocierea PSD-PDL este legată de proporţia voturilor obţinute şi de mandatele din Parlament.

"În acest moment am mandat de a începe o negociere extinsă cu cei de la PDL şi vom stabili după această negociere şi semnarea unui eventual protocol împărţirea algoritmică a funcţiilor. Pentru noi, nu funcţiile sunt neapărat cele mai importante, ci reflectarea programului social în viitorul program de guvernare" a spus Geoană.

El a arătat că PSD are un mandat de a se reprezenta inclusiv pe subiectul şefiei guvernului în interiorul unui mandat de patru ani.

El a arătat că elementele de detaliu ale mandatului PSD vor fi comunicate după negocierile cu PDL.

Citeşte şi:

Boc: Nu este exclusă nicio variantă de guvernare

Marko Bela se declară convins că PDL nu se va dezice de UDMR

PD-L va avea cele mai multe mandate de parlamentar

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici