PSD, ironii la adresa lui Iohannis care s-a alăturat protestului de 15 minute, în timpul începerii lucrărilor la autostrada Moldova

Social-democraţii au transmis că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să îşi ceară scuze pentru faptul că a blocat nejustificat bugetul, precizând că şeful statului este în grevă, în contextul protestului „România Vrea Autostrăzi”, în timp ce PSD începe lucrările la autostrada Moldovei.

2283 afișări
Imaginea articolului PSD, ironii la adresa lui Iohannis care s-a alăturat protestului de 15 minute, în timpul începerii lucrărilor la autostrada Moldova

PSD, ironii la adresa lui Iohannis care s-a alăturat protestului de 15 minute în timpul începerii lucrărilor la autostrada Moldova

“În ziua în care preşedintele recunoaşte că este în grevă, ceea ce românii ştiau deja de patru ani de zile, PSD a ales să inaugureze lucrările pentru primul tronson din autostrada Moldovei”, au transmis social-democraţii, printr-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Sursa citată precizează că, prin promulgarea bugetului, Iohannis a făcut ceea ce era obligat să facă prin Constituţie, iar întârzierea este „un joc electoral meschin, pe spatele tuturor românilor”.

„Preşedintele Klaus Iohannis a făcut astăzi ceea ce era obligat de Lege să facă, demonstrând că scopul său a fost doar de a întârzia cât mai mult promulgarea Bugetului de stat. Un joc electoral meschin, pe spatele tuturor românilor!”, arată social-democraţii.

Ei îl acuză din nou pe şeful statului de minciuni în cazul avizului CSAT pe buget.

“În încercarea de a explica blocarea sistematică a noului Buget, preşedintele Iohannis a minţit din nou, uitând să spună românilor că avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a fost dat abia la jumătatea lunii decembrie 2018, o dată cu reîntoarcerea din vacanţă a preşedintelui. În ce priveşte afirmaţiile preşedintelui Iohannis cu privire la creşterea punctului de pensie constatăm că domnia sa nu doar că citeşte mai greu, ci şi înţelege mai greu ceea ce e scris în programul de guvernare. În mod fals, preşedintele induce ideea că punctul de pensie ar fi trebuit să crească de la 1.100 lei la 1.265 lei începând cu 1 ianuarie 2019. Nu există însă niciun angajament în programul de guvernare cu privire la data la care va creşte punctul de pensie în 2019. Angajamentul ferm al PSD este ca această creştere să aibă loc în cursul acestui an”, potrivit sursei citate.

PSD citează fragmentul exact al programului de guvernare, pentru corecta informare a cetăţenilor: „În 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, în 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, în 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei.”

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul pensiei minime: „Pensia minimă va creşte de la 520 lei la 640 lei de la 1 iulie 2018. Anual, nivelul acesteia va creşte cu cel putin 10% începând cu 2019.”

Social-democraţii precizează că aceste angajamente vor fi respectate, la fel cum au fost respectate şi celelalte promisiuni făcute pensionarilor şi salariaţilor din România.

„În acest sens, îi punem în vedere domnului Iohannis că bugetul pe care tocmai l-a promulgat, după un lung blocaj inutil, prevede creşterea punctului de pensie la valoarea menţionată începând cu 1 septembrie 2019, adică în avans faţă de prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Acelaşi buget, promulgat în cele din urmă de preşedintele Iohannis, prevede şi creşterea pensiei minime cu 10%, de la 640 lei la 704 lei, exact cum e menţionat în programul de guvernare. Totodată sunt prevăzute sumele necesare pentru creşterea salariului minim brut de la 1.900 lei la 2.080 pentru toate categoriile de salariaţi, cu excepţia celor din studii superioare unde creşterea va fi până la 2.350 lei, iar pentru cei din construcţii salariul minim brut va fi de 3.000 lei. Mai mult, bugetul prevede creşterea alocaţiilor pentru copii, de la 84 lei la 150 lei, iar în cazul copiilor cu dizabilităţi de la 200 lei la 300. Aceste majorări ar fi putut intra în vigoare începând cu 1 martie, dacă preşedintele Iohannis nu ar fi amânat inutil promulgarea bugetului”, explică reprezentanţii PSD.

„În pofida tuturor atacurilor nejustificate, bugetul total al administraţiei publice locale va creşte în acest an cu 4,6 miliarde lei. În baza principiului descentralizării, autorităţile locale vor gestiona mai multe plăţi care până în prezent erau efectuate de către Guvern, precum cheltuielile pentru centrele persoanelor cu handicap sau pentru protecţia copilului. Valoarea totală a acestor cheltuieli va fi de 6,1 miliarde lei şi urmează să fie acoperită din veniturile suplimentare de 10 miliarde lei, provenite din impozitul pe venit încasat 100% de autorităţile locale şi din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale”, mai spune sursa menţionată.

În concluzie, în loc să acuze PSD şi să mintă cetăţenii, preşedintele Iohannis ar trebui să îşi ceară scuze de la toate categoriile sociale care au fost afectate de întârzierea nejustificată a promulgării Legii bugetului pentru anul 2019, afirmă social-democraţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2019, anterior atacând PSD pentru că nu a făcut vreo modificare la legea transmisă pentru reexaminare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici