PSD pune presiune pe Guvernul Orban să prezinte proiectul de buget înainte de alegerile parlamentare

  • Opoziţia suspectează în continuare Guvernul liberal că ascunde măsuri de austeritate, întrucât refuză să prezinte bugetul pe 2021, în ciuda cererilor repetate.
  • Oana Florea, deputat PSD, le solicită lui Orban şi Cîţu să prezinte soluţiile bugetare şi să nu confunde „un demers politic, cu unul guvernamental”.
  • Florin Cîţu a anunţat marţi că bugetul va fi prezentat după învestirea noului guvern iar, după reacţia PSD, a dat asigurări că nu vor fi creşteri de taxe.
  • Deficitul bugetar a urcat în septembrie la 6,36% din PIB, iar anul viitor punctul de plecare al deficitului bugetar ar fi de cel puţin 7,5% din PIB.
  • Alte guverne europene au anunţat, în contextul crizei sanitare, majorări de taxe.
1266 afișări
Imaginea articolului PSD pune presiune pe Guvernul Orban să prezinte proiectul de buget înainte de alegerile parlamentare

PSD pune presiune pe Guvernul Orban să prezinte proiectul de buget înainte de alegerile parlamentare

Deputatul PSD Oana Florea solicită Guvernului să facă diferenţa dintre PNL şi puterea executivă deţinută de PNL, şi să nu lege alegerile parlamentare de un act necesar de guvernare. 

„Ce nu înţelege, de fapt, domnul Cîţu, este că domnia sa nu e doar senator PNL, ci şi ministrul Finanţelor Publice în Guvernul României. Mai exact, trebuie să le spună românilor cum va arăta bugetul pe 2021, nefiind vorba de un demers politic, ci de unul guvernamental. Atât Orban, cât şi Cîţu au uitat diferenţa dintre guvern şi partid. Guvernul este al României chiar dacă, vremelnic, PNL ocupă Palatul Victoria”, a reacţionat deputatul, după ce ministrul Finanţelor a anunţat că proiectul de buget va fi prezentat după alegerile parlamentare programate, conform hotărârii de guvern, pe 6 decembrie. 

Suspiciunea de măsuri dure de austeritate este din nou expusă de social-democraţi, ca singura explicaţie pentru amânarea demersului. Deputatul Oana Florea acuză că s-ar pregăti un acord cu FMI. 

„Bugetul ţinut ascuns de Cîţu este împănat cu tăieri de pensii şi salarii, cu concedieri masive în sectorul bugetar şi, nu în ultimul rând, este împănat cu un acord cu FMI.

Da, la fel ca Boc şi Băsescu, Orban şi Iohannis vor acord cu FMI pentru că sunt incapabili să vină cu soluţii pentru economia reală. Doctrina economică bazată pe împrumut nu poate funcţiona la nesfârşit, la un moment dat vine nota de plată.”, a transmis Oana Florea, conform unei declaraţii de presă.

Florin Cîţu a precizat anterior că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu prezintă în momentul de faţă bugetul pentru anul viitor deoarece acest lucru este ilegal. Ministrul de Finanţe şi-a argumentat poziţia postând articolul 35 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, care prevede că atunci când alegerile parlamentare sunt organizate în ultimele trei luni ale anului, MFP depune la Guvern proiectele bugetelor pe anul următor după învestirea noului Guvern.

Deşi nu îl va prezenta înainte de alegeri, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a dat asigurări, marţi, că nu vor fi taxe majorate în anul următor.

Deficitul bugetar a urcat în septembrie la 6,36% din PIB, iar anul viitor punctul de plecare al deficitului bugetar ar fi de cel puţin 7,5% din PIB, chiar în condiţiile unei reveniri a economiei, prognozată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză la 4,9%. 

Alte guverne europene au anunţat, în contextul crizei sanitare, majorări de taxe. Spania intenţionează să majoreze taxele percepute marilor companii şi bogaţilor, pentru a finanţa majorarea cheltuielilor de infrastructură şi a celor sociale incluse în proiectul de buget pe 2021, a anunţat joi Guvernul de la Madrid

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici