PSD: Scrisoarea celor 12 ambasade reprezintă o lipsă de curtoazie în faţa Guvernului

Social-democraţii au transmis, pe Facebook, că scrisoarea celor 12 ambasade încalcă prevederile Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, fiind şi o lipsă de curtoazie la adresa unui Guvern desemnat prin majoritate legitimă parlamentară, un Executiv cu o agendă pro-europeană.

327 afișări
Imaginea articolului PSD: Scrisoarea celor 12 ambasade reprezintă o lipsă de curtoazie în faţa Guvernului

PSD: Scrisoarea celor 12 ambasade reprezintă o lipsă de curtoazie în faţa Guvernului

Reacţia PSD vine în contextul în care ambasadori din 12 state şi-au exprimat îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc.

„Am luat notă cu surprindere de textul scrisorii deschise adresate de douăsprezece ambasade acreditate la Bucureşti, prin care îşi exprimă îngrijorarea pe tema situaţiei justiţiei din România.
Departamentul de politică externă al Partidului Social Democrat, ca principal partid aflat la guvernare, dar şi din punctul de vedere al unui fost ministru al Afacerilor Externe al României, consideră că se impun următoarele precizări:

- Există o practică larg dezvoltată în statele democratice, generată de prevederile pertinente ale Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, potrivit căreia comunicarea oficială a ambasadelor acreditate într-un stat pentru obţinerea de clarificări sau pentru eventuale transmiteri ale unor preocupări se face în mod direct cu Ministerul Afacerilor Externe sau cu alte instituţii de stat cu competenţe în materie, şi nu prin intermediul unor mesaje date publicităţii”, au transmis reprezentanţii PSD, într-o postare pe pagina de Facebook a partidului.

„Scrisoarea celor 12 ambasade reprezintă o practică recurentă constatată anterior în România, care încalcă în mod explicit prevederile Convenţiei de la Viena. Reprezintă, în acelaşi timp, o lipsă de curtoazie faţă de un Guvern desemnat de o majoritate legitimă din Parlament, Guvern care are o agendă consistentă pro-europeană şi pro-atlantică şi care are o contribuţie importantă în prezent în promovarea agendei europene şi respectiv cea a Alianţei, inclusiv în efortul internaţional de garantare a securităţii internaţionale şi de combatere a terorismului. Chestiune în care de altfel o serie dintre semnatarii scrisorii menţionate nu excelează”, mai susţine sursa citată.

Potrivit sursei menţionate, „această conduită contrazice practica corectă şi respectuoasă faţă de Convenţia de la Viena, care există în statele pe care le reprezintă şi pe care România o respectă scrupulos”.

Astfel, în postarea de miercuri, PSD face următoarele precizări:

„- Remarcăm încă o dată cu profund regret că în ultimii ani nu am înregistrat niciun fel de reacţie publică din partea acestor ambasade de condamnare a abuzurilor grave comise, în numele principiului generos de combatere a corupţiei, de către persoane decidente din instituţii din România din domeniul Judiciarului şi respectiv Serviciului Român de Informaţii, abuzuri grave care au luat forma protocoalelor clasificate încheiate de SRI şi de instituţii esenţiale din Justiţie, violării unor drepturi fundamentale ale omului în România, începând cu prezumţia de nevinovăţie şi continuând cu dreptul la un proces echitabil etc. Această lipsă de reacţie, aparent inexplicabilă, s-a înregistrat chiar şi atunci când aceste violări grave ale regulilor de bază ale funcţionării unei justiţii corecte şi independente în orice democraţie au fost constatate atât de Curtea Constituţională a României, cât şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi de alte instanţe judecătoreşti teritoriale din ţara noastră.

- Admitem, cu bună credinţă, că pot exista subiecte care necesită clarificări, dar toate acestea trebuie realizate în formulele legale din punctul de vedere al dreptului internaţional, care trebuie respectate şi pe teritoriul României aşa cum sunt respectate şi în alte state democratice, şi nu prin intermediul unor corespondenţe cu caracter public, care pot constitui subiect de speculaţii de natură politică sau de manipulare publică, mai ales într-un context naţional cu două competiţii electorale importante în cursul acestui an în România.

- Încurajăm, în acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României şi pe titularii acestor portofolii să iasă din starea de pasivitate şi de surprinzătoare discreţie şi să invite şefii misiunilor diplomatice menţionate la un dialog deschis, fundamentat pe informaţii şi evaluări pertinente, într-un spirit de respect reciproc necesar a fi manifestat între parteneri şi aliaţi.

- Suntem convinşi că există suficiente resurse de bună credinţă şi profesionalism, cu necesarul respect pentru suveranitatea Statului Român, pentru a clarifica şi pentru a găsi suficiente soluţii care să asigure atât realizarea unor măsuri de reformă absolut necesare pentru garantarea independenţei şi imparţialităţii reale pentru Justiţia română, inclusiv în esenţialul domeniu de combatere a corupţiei, dar şi confortul partenerilor României, cu amendamentul important al necesităţii evitării cel puţin pe viitor a aplicării unor duble standarde în relaţiile dintre statele noastre”, conform sursei citate.

Ambasadele a 12 state au transmis, miercuri, un mesaj public în care îşi exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc şi cheamă guvernul să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii sau corupţiei.

Ambasadorii statelor respective mai afirmă că, ”din păcate”, solicitările lor oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie.

Semnatarii mai susţin că ordonanţele de urgenţă care par a fi în curs de discuţie pot avea un impact negativ asupra independenţei justiţiei româneşti, ceea ce ar slăbi încrederea cetăţenilor şi a partenerilor români în sistemul judiciar, dar şi în guvernul României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici