PSD, UMDR şi PNL au decis să adopte o Hotărâre a Parlamentului privind bugetul

Vicepreşedintele PSD Dan Nica a declarat, marţi seară, că PSD, după consultări cu PNL şi cu UDMR, a decis să propună adoptarea, miercuri, a unei Hotărâri a Parlamentului care să dea dreptul Guvernului demis condus de Emil Boc să propună un proiect de buget pe 2010.

18 afișări
Imaginea articolului PSD, UMDR şi PNL au decis să adopte o Hotărâre a Parlamentului privind bugetul

PSD, UMDR şi PNL au decis să adopte o Hotărâre a Parlamentului privind bugetul (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Nica a afirmat că decizia privind Hotărârea Parlamentului a fost luată după ce liderii PSD s-au consultat şi au discutat cu cei ai PNL şi UDMR.

Vicepreşedintele PSD a spus că Hotărârea Parlamentului este singura modalitate legală prin care se poate da dreptul Guvernului demis să înainteze un proiect de buget.

"Din punctul de vedere al constituţionalităţii, nu cred că avem vreo problemă, doar dacă cei de la PDL nu se gândesc să conteste, că nu ştie nimeni ce pot avea de gând", a spus Nica, răspunzând unei întrebări.

El a afirmat că PSD aşteaptă de la schiţa de buget pe care urmează să o propună Parlamentului premierul demis, Emil Boc, respectarea în primul rând a principalilor parametri conveniţi cu Fondul Monetar şi celelalte instituţii financiare internaţionale.

"Îi solicităm domnului Boc să nu adopte o atitudine politicianistă şi să trimită rapid Parlamentului un proiect de buget", a mai spus Nica.

El a mai precizat că, în opinia PSD, bugetul pe 2010 va trebui să conţină obligatoriu măsuri şi fonduri pentru realizarea Fondului Naţional pentru Locuinţe, pentru investiţii în infrastructură şi pentru asigurarea plăţii subvenţiilor în agricultură.

Proiectul de buget pentru anul viitor va fi finalizat de Guvern în prima decadă a lunii noiembrie şi ar putea fi promovat în Parlament sub forma unei iniţiative legislative de către membrii Cabinetului care sunt şi parlamentari, a declarat, vineri, premierul interimar, Emil Boc.

Adoptarea proiectului de buget pentru 2010 este una dintre condiţiile incluse în acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru eliberarea în luna decembrie a unei tranşe din împrumut.

Geoană a declarat, vineri, după întâlnirea cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, că trebuie găsită formula juridică pentru aprobarea unui buget cu deficit de 5,9% până la 15 decembrie, când se întâlneşte boardul FMI, el subliniind că următoarea tranşă de la FMI este prioritate naţională.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, după şedinţa BPN al partidului, că Guvernul interimar lucrează la proiectul bugetului de stat pe 2010, precizând că PDL este dispus la discuţii cu celalalte partide pentru ca bugetul să fie adoptat de Parlament.

Senatorii şi deputaţii PNL au propus celorlalte grupuri parlamentare să aibă discuţii în perioada 4 - 12 noiembrie pentru adoptarea unei declaraţii privind respectarea de către România a angajamentelor şi a indicatorilor macro-economici stabiliţi prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

Liderul UDMR, Marko Bela, susţine că sunt foarte puţine şanse ca bugetul de stat pentru 2010 să fie adoptat de Parlament înainte de alegerile prezidenţiale, el propunând ca partidele parlamentare să convină asupra cifrelor de bază ale bugetului pentru a oferi astfel garanţiile cerute de FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici