PSD va depune moţiune de cenzură. Olguţa Vasilescu: Negociem cu toată lumea pentru voturi. Decizia intrării la guvernare, tranşată săptămâna viitoare într-un CEx - VIDEO

Conducerea interimară a PSD s-a reunit, luni, la sediul din Kiseleff, social-democraţii discutând, printre altele, despre alegerile anticipate şi despre moţiunea de cenzură pe care o vor depune împotriva Guvernului Orban, au relatat pentru MEDIAFAX surse social-democrate.

2067 afișări
Imaginea articolului PSD va depune moţiune de cenzură. Olguţa Vasilescu: Negociem cu toată lumea pentru voturi. Decizia intrării la guvernare, tranşată săptămâna viitoare într-un CEx - VIDEO

Conducerea interimară a PSD s-a reunit la sediul din Kiseleff

UPDATE ora 12.25 Vasilescu: Decizia intrării la guvernare, tranşată săptămâna viitoare într-un CEx

PSD va decide, săptămâna viitoare, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Executiv, dacă va intra la guvernare în cazul demiterii Cabinetului Orban, a anunţat, luni, Lia Olguţa Vasilescu. Aceasta a spus că social-democraţii îşi reactualizează programul de guvernare.

"Am solicitat departamentelor noastre să reactualizeze programul de guvernare. Orice partid politic trebuie să aibă ca şi prioritate guvernarea ţării, inclusiv pentru PSD este o astfel de prioritate, pe care ne-o asumăm. (...) În ceea ce priveşte decizia pe care PSD o va lua vizavi de intrarea sau nu la guvernare, ea va fi tranşată într-un CExN de săptămâna viitoare. Dar ştim cu toţii: Klaus Iohannis s-a exprimat foarte clar că nu îşi doreşte ca PSD să intre la guvernare dacă acest Guvern va cădea. Noi ne pregătim pentru alegeri", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Deputatul PSD a precizat că decizia susţinerii unui posibil guvern de uniune naţională şi ce va presupune acesta va fi luată în cadrul Comitetului Executiv.

Lia Olguţa Vasilescu a explicat că programul de guvernare al PSD va fi conceput în raport cu ultimele măsuri luate de Guvernul Orban, "care a reuşit să anuleze în doar 3 luni de zile, toate progresele economice făcute de România în ultimii ani, de la 2,97% deficit au ajuns la 4%".

"De la 35% datorie publică se prognozează o datorie publică de 39%, de la aproape 5% creştere economică , am avut chiar şi 7% în anul 2017, se îndreaptă spre o creştere economică de doar 2%, potrivit analiştilor economici, de la 3,4% inflaţia în luna noiembrie au ajuns la 4,2% iar cursul leu-euro a cunoscut, de asemenea, un nivel fără precedent istoric", a mai spus liderul social-democrat.

UPDATE ora 12.20 Olguţa Vasilescu: PSD va depune moţiune de cenzură. Negociem cu toată lumea pentru voturi

Biroul Permanent al PSD a decis, luni, depunerea unei moţiuni de cenzură cu susţinerea UDMR, a anunţat Lia Olguţa Vasileascu. Ea a precizat că social-democraţii negociază cu toate formaţiunile politice din Parlament pentru a obţine cele 233 de voturi necesare.

"Ca urmare a cererii Guvernului de angajare a răspunderii pe alegerea primarilor din două tururi de scrutin, PSD va depune o moţiune de cenzură care se va axa nu doar pe sancţionarea unui abuz al Guvernului Orban, care doreşte să schimbe regulile în timpul jocului, ci şi pe necesitatea demiterii ca urmare a proastei guvernări. De la învestire, Guvernul s-a împrumut cu suma de 20 de miliarde de lei fără să fie direcţionaţi către investitii, din moment ce şantierele de autostrăzi sunt subfinanţate, din moment ce nu au mai fost alocate fonduri pentru dezvoltarea comunităţilor locale, nu se mai măresc nici venituri românilor şi se taie programele de sprijin pentru IMM-uri sau fermieri, introduse de guvernarea PSD", a declarat, la sediul PSD, Lia Olguţa Vasilescu.

Ea a subliniat că Toţi colegii noştri au semnat şi UDMR va susţine această moţiune de cenzură", a mai spus aceasta.

De asemenea, deputatul a precizat că PSD va negocia "cu toată lumea" pentru a obţine voturile necesare.

"Toţi parlamentarii care doresc să dea jos acest Guvern, orice parlamentar este bine-venit", a afirmat Vasilescu.

Guvernul a trimis Parlamentului documentul prin care îşi angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Conducerea Legislativului urmează să decidă calendarul asumării responsabilităţii în şedinţă reunită.

UPDATE ora 10.00  Stănescu, despre un guvern de uniune naţională: Nu ştiu dacă ar fi cea mai bună variantă

Secretarul general interimar al PSD, Paul Stanescu, a afirmat luni că nu crede că un guvern de uniune naţională ar fi cea mai bună variantă.El a adăugat că PSD depune moţiune de cenzură, deoarece PNL a schimbat „regula în timpul jocului”, referindu-se la revenirea alegerii primarilor în două tururi.

„E o variantă, nu ştiu dacă ar fi cea mai bună, dar e o variantă şi un guvern de uniune naţională”, a spus Stănescu, întrebat dacă un guvern de uniune naţională e o variantă, propunere anunţată de Marcel Ciolacu.

El a adăugat că revenirea alegerii primarilor în două tururi este „un atentat la democraţie”.

„Nu suntem de acord ca să se schimbe regula în timpul jocului. E un atentat la democraţie ceea ce face Guvernul Orban la această oră. Ei, în momentul în care se vorbea de justiţie şi liderul nostru la acea vreme avea o problemă cu justiţie se legau cu lanţuri în Parlamentul European. Exact acelaşi lucru îl facem şi noi”, a subliniat Stănescu.

UPDATE ora 09.45 Stănescu: Depunem moţiune, dar PSD nu trebuie să revină la guvernare în următoarea perioadă

Secretarul general interimar al PSD, Paul Stanescu a declarat, luni dimineaţă, că PSD nu trebuie să revină la guvernare în perioada următoare, deoarece românii trebuie să vadă măsurile luate de Guvernul Orban, care nu au nicio legătură cu „agenda cetăţeanului”.

„PSD nu trebuie să revină la guvernare în momentul ăsta şi în perioada următoare. Trebuie să lăsăm Guvernul ăsta care face numai -lucruri bune- să treacă cât mai mult timă să vedem ce fac. Noi mereu am vorbit numai de prosperitate, ei au întrerup toate programele, Start-ul nation, tomatele, irigaţiile, o familie o casă, tot. Ei nu au nicio idee şi nu fac nimic. Ei ne spun în agenda lor alegeri anticipate, două tururi de scrutin, practic un interes al lor de grup, de gaşcă, în ideea de a minţi românii, de a nu majora alocaţiile, pensiile şi salariile profesorilor”, a spus Paul Stănescu, înainte de şedinţa PSD.

El a subliniat că dacă s-ar reveni la alegerea primarilor în două tururi, atunci UDMR ar pierde aproape 20% dintre primari.

„Vom depune moţiune. UDMR sigur că are un interes pentru că din câte am înţeles ei pierd 20% din primari dacă sunt două tururi de săscrutin. Aşa că avem aliat UDMR-ul şi o să discutăm şi cu parlamentari independenţi şi cu alţi parlamentari, şi cu Pro România, o să discutăm cu toată lumea”, a subliniat Stănescu.

UPDATE ora 09.30 Zetea, despre moţiune: Cu riscul anticipatelor, nu putem să lăsăm nesancţionat un abuz al PNL

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat luni că PSD vrea să depună moţiune de cenzură pentru a sancţiona abuzurile pe care Guvernul PNL le face. El a adăugat că PSD-ului nu îi este frică de alegeri anticipate.

„Nu putem să lăsăm nesancţionat un abuz pe care îl face astăzi PNL. Cu riscul anticipatelor. PSD-ului nu îi este frică să meargă în faţa alegătorilor. Oamenii vor vota în consecinţă. Cui îi este frică astăzi? Eu cred că PNL-ului. Are astăzi toată puterea în România, pe preşedintele Klaus Iohannis, Guvernul României şi are o majoritate în jurul PNL, probată la moţiunea de cenzură împotriva PSD”, a spus Gabriel Zetea, înainte de şedinţa PSD de la Kiseleff.

El a adăugat că PNL vorbeşte despre anticipate pentru a atrage atenţia de la „măsutile de austeritate” pe care Cabinetul Orban le ia.

„Nu ne dăm seama că toată această discuţie despre anticipate reprezintă doar o tehnică de abatere a atenţiei, pentru a nu fi atenţi la împrumuturile enorme, dobânzi duble, nu vorbimd espre creşterea veniturilor românilor, ci despre măsuri de austeritate”, a subliniat social-democratul.

Totodată, Gabriel Zetea a susţinut că bugetul pe care Guvernul Orban îl alocă Maramureşului este unul „nesimţit”.

„Este un buget nesimţit pe care Guvernul PNL îl alocă celui mai important judeţ din România, Maramureş. La fel acest lucru se întâmplă şi în alte Consilii Judeţene. Cum cred domnii de la Bucureşti că putem să asigurăm noi buna funcţionare a acestor instituţii? Ce să facem din martie încolo? Să nu mai plătim salarii? Asta încearcă de fapt guvernul PNL în aceată perioadă, să dea afara cu mâna primarilor, cu mâna preşedinţilor de Consilii judeţene? De aceea cred că discutăm despre alegeri anticipate în această perioadă şi nu despre lucrurile care încep să îi doară pe români”, a conchis Zetea.

Printre subiectele care vor fi discutate la întâlnirea de luni a conducerii Partidului Social Democrat se regăsesc alegerile anticipate şi moţiunea de cenzură pe care PSD o va depune împotriva Guvernului Orban împreună cu UDMR.

PSD a decis, după anunţul Guvernului privind angajarea răspunderii pe adoptarea legii referitoare la alegerea primarilor în două tururi, că vor depune moţiune de cenzură, primii parteneri la acest demers fiind UDMR.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, duminică, la Târgovişte, că dacă moţiunea de cenzură împotriva Guvernului nu va trece, PSD va ataca la CCR legea alegerii primarilor în două tururi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici