Putin vrea să rescrie istoria. Parlamentarii ruşi au propus în Duma de Stat un proiect de lege prin care să anuleze transferul sovietic al Crimeei către Ucraina

  • Moscova încearcă să rescrie un capitol din istorie.
  • Putin vrea să anuleze transferul sovietic al Crimeei către Ucraina.
  • Duma de Stat a Rusiei: Transferul Crimeei din 1954 a fost ilegal.
1163 afișări

Putin nu lasă trecutul să-l încurce – preferă să-l schimbe după propriile interese. Moscova vrea să mai rescrie un capitol din istorie. De data asta, parlamentarii ruşi vor să anuleze transferul sovietic al Crimeei către Ucraina, din ’54, de pe vremea lui Hruşciov. Au propus în Duma de Stat un proiect de lege care vrea să anuleze decizia de atunci.

Prin asta, Putin va justifica anexarea din 2014 – care nici nu va mai fi o anexare, ci recuperarea unui teritoriu – care după noua lege nu a aparţinut niciodată Ucrainei. Deputaţii au descris transferul din 54 drept unul abritrar şi ilegal – pentru că nu a fost organizat niciun referendum. Iar autorităţile sovietice nu aveau dreptul să „transfere” teritoriul după bunul plac.

În timp ce Putin îşi bate capul cu trecutul – hackerii ucraineni au pus mâna pe o scrisoare secretă al şefului Dumei de Stat, Veaceaslav Volodin, către preşedintele Putin.

În scrisoare, Volodin îi propune lui Putin – ca imediat după alegerile prezidenţiale de la sfârşitul săptămânii să fie mai aspru cu cei care nu sunt de acord cu regimul de la Kremlin şi să înceapă procesul de dez-Occidentalizare.

„Rusia are nevoie de transformare şi de măsuri care să o întărească în faţa provocărilor viitoare. Trebuie să începem procesul dez-Occidentalizare. Pentru asta trebuie să: naţionalizăm economia, consolidăm cenzura, în special la TV şi pe internet şi să „rezolvăm opoziţia”.

Tot îniante de alegeri – Putin e contestat militar şi la el acasă. Luptătorii ruşi din Legiunea Rusă pentru Libertate, Corpul Voluntarilor şi Batalionul Siberian – toate 3 grupări militare care se opun lui Putin, au ales să lupte de partea Ucrainei. Au intrat cu echipamente grele, camioane şi tancuri în regiunile ruseşti Kursk şi Belgorod.

Acţiunile lui Putin ne privesc şi pe noi.

„Rusia e o ameninţare gravă pentru continentul nostru şi pentru securitatea Nord Atlantică” – spune Klaus Iohannis – care se vede deja în fruntea NATO. „Am decis să intru în competiţie pentru funcţia de Secretar General al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea. Iar această decizie are la bază performanţa României, experienţa acumultată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa şi în special regiunea noastră şi angajamentul meu ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO.

Ministrul polonez de Externe avertizează că NATO are deja trupe în Ucraina: „Mulţumesc ţărilor care-şi asumă acest risc”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici