Rafila: Medicii ucrainieni ar putea trata refugiaţii din Ucraina

Medicii ucrainieni care ajung în România ar putea trata refugiaţi din Ucraina, spune ministrul Sănătăţii., Alexandru Rafila El apreciază că necunoaşterea limbii române ar putea fi un impediment din cauza căruia nu ar putea fi angajaţi în spitalele româneşti: „Trebuie să se înţeleagă cu pacienţii”.

313 afișări
Imaginea articolului Rafila: Medicii ucrainieni ar putea trata refugiaţii din Ucraina

Sursa Foto- Facebook, Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a fost întrebat dacă Ministerul Sănătăţii ia în calcul schimbarea legislaţiei care permite medicilor din Ucraina să profeseze în spitalele din România.

„Nu trebuie neapărat numai în spitale, pentru că există diferite categorii de medici. Pot profesa şi în alte locuri. Dar să ştiţi că se poate acorda o autorizaţie de practică provizorii de către Colegiul Medicilor, nu este o problemă. Dar trebuie să existe însă şi bariera legată de limbă, care nu trebuie ignorată, pentru că cel puţin pentru colegii care lucrează direct cu pacienţi în specialităţi clinice, trebuie să poată să înţeleagă cu pacientul”, a răspuns Rafila.

El spune că medicii ucrainieni care ajung în România ar putea trata refugiaţi din Ucraina.

„Putem eventual să gândim în cazul unei solicitări mai mari din partea refugiaţilor ucraineni să lucreze, eventual, pentru tratarea acestor refugiaţi. Poblema nu este a dreptului de practică sau doar a dreptului de practică, problema este că trebuie să poţi să-ţi exerciţi profesiunea, putând să te înţelegi cu cei cu care lucrezi şi cu pacienţii tăi. Or, din punctul acesta de vedere, poate constitui un handicap limba. Sigur că putem să găsim o soluţie. Deocamdată nu cred că sunt aşa de multe cadre medicale încât să avem astfel de probleme şi cred că nici ei nu s-au gândit încă să îşi reia activitatea în acest moment. Dar pe termen mediu, cu siguranţă putem să găsim o soluţie pentru astfel de situaţii”, conchide Rafila.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici