Rafila: Ne aflăm la sfârşitul unui proiect care poate să schimbe faţa sistemului de sănătate din România

„Ne aflăm la sfârşitul unui proiect important care poate să schimbe faţa sistemului de sănătate din România şi să educe”, spune ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, cu referire la proiectul destinat controlului infecţiilor spitaliceşti.

632 afișări
Imaginea articolului Rafila: Ne aflăm la sfârşitul unui proiect care poate să schimbe faţa sistemului de sănătate din România

„Ne aflăm la sfârşitul unui proiect important care poate să schimbe faţa sistemului de sănătate din România şi să educe deopotrivă atât profesioniştii din domeniul sănătăţii care se ocupă de controlul infecţiilor, cei care nu se ocupă de controlul infecţiilor, dar sunt intermediarii între pacienţi şi structurile care se ocupă de controlul infecţiilor, şi aş spune publicul larg, pentru că în România continuă să existe aceeaşi dezbatere nesfârşită, chiar agresivă, care nu ţine cont de realitatea biologiei. În primul rând de faptul că microorganismele trăiesc, se străduiesc să supravieţuiască, sunt mai performante decât noi, fac lucrul ăsta de mult mai mult timp decât facem noi ca şi specie şi trebuie să găsim un echilibru şi un control, asta trebuie să facem”, a afirmat, marţi, Rafila.

Potrivit ministrului, dezbaterile din spaţiul public în care unii semnalează infecţiile asociate asistenţei medicale nosocomiale, cer măsuri decise pentru eradicarea acestor infecţii, iar pe de altă parte cer raportare asumată şi corectă „duc la o tulburare foarte serioasă în rândul opiniei publice, iar rezultatul nu este cel dorit, pentru că pe de o parte creează o presiune asupra sistemului medical, care este corectă până într-un anumit punct, dar care este nefirească dacă scopul este atingerea unor obiective care nu se pot atinge nici o ţară din această lume şi ne găsim totdeauna în dezbatere, în loc să ne găsim în zona de construcţie, de profesionalism şi de aducere sub control a unui fenomen îngrijorător care este legat de emergenţa rezistenţei la antibiotice pe care o identificăm la bacterii”.

Echilibrul poate fi influenţat de două elemente, spune ministrul: primul element este legat de respectarea unor rigori, măsuri igienico-sanitare care ţin de infrastructura spitalicească, modul de utilizare a curăţeniei, respectarea bunelor practici în ceea ce priveşte îngrijirea pacientului şi cel de-al doilea element este legat de utilizarea raţională şi responsabilă a antibioterapiei.

„În sfârşit am avut un proiect care să pună bazele unei abordări raţionale care să aducă sub control acest fenomen al rezistenţei care apare la speciile bacteriene comune care pot să genereze infecţii complicate, inclusiv infecţii asociate asistenţei medicale. Sunt două subiecte care trebuie tratate împreună dacă vrem să avem un rezultat bun pentru pacienţii din România. (...) Avem în sfârşit o strategie, un program naţional de acţiune, avem ghiduri de bună practică din toate domeniile conexe acestui subiect”, afirmă Rafila.

Autorităţile de sănătate publică şi medicii trebuie în momentul de faţă să valideze aceste ghiduri şi să le facă în aşa fel încât să poate fi însuşite şi mai ales aplicate zilnic atât de medicii de laborator şi microbiologi, cât şi de epidemiologi şi de cei are prescriu antibiotice.

„Am lucrat şi la legislaţia care să pună în aplicare o lege care a fost adoptată în urmă cu câţiva ani şi care avea anumite imperfecţiuni. Cred că s-au întâmplat foarte multe lucruri ceea ce priveşte controlul infecţiilor în România, cifrele încep să se schimbe din punct de vedere al raportărilor. Aşteptăm, dacă lucrăm cu seriozitate, să înceapă să se schimbe şi hărţile pe care România apare cu roşu sau roşu închis din punctul de vedere al bacteriilor implicate în producerea infecţiilor invazive, cu toate că ne aflăm între o zonă geografică roşie: România, Bulgaria, Grecia, Cipru, Italia, chiar şi unele zone din Franţa sunt afectate de aceste microorganisme multirezistente, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în nordul Europei, unde utilizarea antibioticelor este cu totul diferită şi accesul antibiotice la fel”, a precizat ministrul.

Rafila a adăugat că nu se pot schimba lucrurile peste noapte şi este nevoie de o schimbare în mentalitate, de însuşirea şi aplicarea bunelor practici.

În mai multe spitale vor fi implementate ghiduri şi protocoale referitoare la testarea rezistenţei la antimicrobiene, supravegherea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi la prescrierea de antibiotice în spitalele selectate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici