Raluca Turcan despre circulara privind directorii de şcoli: O formă de discriminare, de şantaj şi dispreţ/ Băsescu atacă şi el: Ticăloşie fără limite la Ministerul Educaţiei Naţionale

Liderul PNL Raluca Turcan a declarat, duminică, că prioritatea PSD este politizarea întregului sistem al Educaţiei, susţinând că şcoala românească nu trebuie să fie atinsă de boala manipulării şi a şantajului politic, ca reacţie la circulara ministrului Educaţiei privind directorii de şcoli. Update: Preşedintele PMP, Traian Băsescu, acuză ''ticăloşia fără limite'' a conducerii Ministerului Educaţiei, ca reacţie la circulara ministrului privind directorii de şcoli.

8780 afișări
Imaginea articolului Raluca Turcan despre circulara privind directorii de şcoli: O formă de discriminare, de şantaj şi dispreţ/ Băsescu atacă şi el: Ticăloşie fără limite la Ministerul Educaţiei Naţionale

Turcan despre circulara privind directorii de şcoli: O formă de discriminare, de şantaj şi dispreţ (Imagine: Andreea Alexandru/ Foto Mediafax)

”Prioritatea PSD în domeniul educaţiei este politizarea şcolilor printr-un act ilegal şi discriminatoriu! Ministrul PSD al Educaţiei a ordonat politizarea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi. Prima zi de mandat la Ministerul Educaţiei - prima măsură în detrimentul învăţământului românesc. Ministru Educatiei a făcut ce ştie PSD mai bine: politizare. A renunţat la criteriile obiective de numire a directorilor pentru a instala clientela de partid la conducerea şcolilor - fără concurs, fără criterii de performanţă şi fără onoare. Faptul că foştii directori care nu au promovat concursul pentru funcţiile de director sau director adjunct sau care nu au participat la concurs (pentru că ştiau că nu sunt capabili să-l promoveze) pot fi numiţi pe aceste funcţii - este ca şi cum un elev care nu a luat examenul de Bacalaureat primeşte o diplomă de BAC în alb, după ce se încheie examenul”, acuză Raluca Turcan, preşedintele interimar al PNL.

PNL a lansat un avertisment către toţi inspectorii generali, respectiv că nota semnată de ministrul Educaţiei şi secretarul de stat este ilegală şi discriminatorie.

”NU se poate anula o prevedere din metodologia de concurs printr-o notă adresată Inspectoratelor. Acest tip de act se poate modifica doar printr-un alt Ordin de Ministru, adică printr-un act juridic cu o valoare echivalentă sau mai mare cu cea a actului modificat. Pe această notă nu este semnătura unui jurist din minister, ceea ce înseamnă că Departamentul Juridic nu şi-a asumat această decizie. PNL îi avertizează pe toţi inspectorii să nu intre în acest joc de ilegalitate al PSD. Să nu numească directori sau directori adjuncţi pe baza acestui document, pentru că ei vor fi cei care vor răspunde în faţa legii, nu cei care au trimis nota către inspectorate”, a adăugat Turcan.

Potrivit preşedintelui interimar al PNL, social-democraţii pun în funcţii vitale pentru educatie directori care au ocupat aceste posturi în ultimii ani, fără a da un concurs, fără a fi evaluaţi.

”Această decizie este o palmă dură dată tuturor directorilor care au promovat în mod corect acest concurs. Este o formă de discriminare şi de dispreţ pentru şcoală, elevi, părinţi şi cadre didactice. Primele decizii ale PSD în domeniul educaţiei arată că prioritatea adevărată a PSD este politizarea întregului sistem. Partidul Naţional Liberal condamnă această administrare a sistemului de educaţie în interes de partid. Românii încă nu au uitat de vremurile când Adrian Năstase guverna România, când şi funcţiile de fochist sau şofer se ocupau pe bază de carnet de partid. Şcoala românească nu trebuie să fie atinsă de boala manipulării şi a şantajului politic. Şcoala românească nu este a PSD, ea aparţine întregii societăţi şi trebuie administrată având în vedere interesul copiilor şi nu al unui partid politic. Regulile sunt reguli şi ele trebuie respectate chiar şi de către ministrul educaţiei şi directorii de şcoli”, a mai declarat Raluca Turcan.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, acuză ''ticăloşia fără limite'' a conducerii Ministerului Educaţiei, ca reacţie la circulara ministrului privind directorii de şcoli.

''Unul din cele mai importante lucruri pe care le-a făcut Mircea Dumitru – fostul ministru al educaţiei - este legat de organizarea concursulu pentru ocuparea funcţiei de director de şcoală. Rezultatul concursului a fost că 3509 directori puşi de PSD nu au luat examenul şi nu mai pot ocupa funcţia de director de şcoală. Ce fac prin dispoziţii date în teritoriu noii demnitari de la educaţie Liviu Pop şi Pavel Năstase? Nici mai mult nici mai puţin îi repun pe funcţii pe cei 3509 directori care au picat examenul şi îi anunţă pe cei 5405 care au luat examenul de director că sunt doar interimari, deci oricând înlocuibili. Aşa ticăloşie mai rar'', a scris fostul şef al statului pe Facebook.

Potrivit unei circulare - publicată de Ziarul de Iaşi - trimisă vineri de Ministerul Educaţiei către toate inspectoratele şcolare judeţene şi către inspectoratul şcolar al municipiului Bucureşti, pot fi numite în funcţiile de director şi director adjunct "şi persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă şi nu au participat sau au participat la concurs, dar nu au fost admise."

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici