Reacţia ministrului Lucian Bode, după protestele anti-restricţii: O tentativă a unui grup minoritar care vrea să provoace statul

  • Protestele din aceste zile sunt expresia unui drept, dar acesta a fost greşit înţeles, transmite ministrul de Interne.
  • Lucian Bode: „Asistăm la o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii şi doreşte să provoace statul”.
289 afișări
Imaginea articolului Reacţia ministrului Lucian Bode, după protestele anti-restricţii: O tentativă a unui grup minoritar care vrea să provoace statul

„Toleranţă zero faţă de orice abatere de la lege! Vreau să subliniez că în România dreptul la libera exprimare este garantat prin Constituţie. A fost plătit cu sânge la Revoluţia din ‘89. Protestele din aceste zile sunt expresia acestui drept, fără îndoială, dar acesta a fost greşit înţeles de către cei care au ales să se exprime violent. Din nefericire, acest lucru poate să atragă în derizoriu toate eforturile de până acum ale autorităţilor şi implicit ale majorităţii românilor responsabili. În aceste zile, asistăm la o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii şi doreşte să provoace statul”, transmite Lucian Bode.

El precizează că nu are nimic de negociat cu cei care aleg să protesteze violent.

„Nu pot accepta ca manifestările unor grupuri de oameni, sub pretextul <liberei exprimări>, să pună în pericol viaţa şi sănătatea celorlalţi. În aceste situaţii, nu avem nimic de negociat! Am aplicat şi vom aplica legea de fiecare dată, iar cei care se fac vinovaţi vor fi traşi la răspundere. Faţă de cei care nu au înţeles încă acest lucru, în ultimele 24 de ore au fost aplicate la nivel naţional aproximativ 1200 de sancţiuni şi amenzi în valoare de circa 800.000 lei. Ceea ce am văzut în aceste zile în stradă, nu este România responsabilă! România responsabila înseamnă mult mai mult decât a striga nemulţumirile în stradă, aruncând cu pietre sau petarde şi agresând forţele de ordine. România responsabilă înseamnă respectarea legilor, solidaritate, empatie şi respect faţă de cei apropiaţi şi sănătatea lor”, adaugă Bode.

El ţine să le mulţumească poliţiştilor şi jandarmilor pentru modul în care au acţionat.

„Forţele de ordine sunt de mai bine de un an în prima linie în lupta pe care o ducem împreună pentru limitarea efectelor pandemiei COVID-19. Vă asigur că aceştia nu vor tolera niciun fel de abateri şi vor aplica cu fermitate legea. Doar în acest fel avem garanţia că vom reveni la viaţa normală pe care ne-o dorim cu toţii. Doresc să le mulţumesc forţelor de ordine care în aceste zile au acţionat cu calm şi profesionalism. Sunt ferm convins că au capacitatea de a gestiona eficient astfel de situaţii în continuare. Violenţa nu este niciodată răspunsul potrivit la violenţă şi tocmai de aceea vă cer responsabilitate tuturor! Dând dovadă de fermitate, calm şi echilibru în aplicarea măsurilor, forţele de ordine trebuie să rămână garantul respectării legii, să protejeze cetăţenii de bună-credinţă şi statul de drept. Fac un apel la solidaritate şi responsabilitate, deoarece măsurile de protecţie sanitară sunt, alături de vaccinare, o apărare sigură împotriva acestui virus nemilos. Le mulţumesc încă o dată românilor care au înţeles necesitatea măsurilor de protecţie sanitară, pentru că doar respectându-le se vor proteja pe ei şi pe noi ceilalţi”, conchide ministrul de Interne.

În timpul protestelor de luni noaptea din Capitală 12 jandarmi au fost răniţi, trei fiind duşi la urgenţe, fără probleme majore. Potrivit prefectului Capitalei, 300 de persoane au devenit violente, noaptea, spre finalul protestului. Luni seara Poliţia a aplicat 222 de sancţiuni, în valoare de 200.000 de lei pentru încălcarea restricţiilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici