Reacţii politice la victoria surpriză din SUA. Băsescu: Nu cred că România are motive de îngrijorare; Discursul lui Trump, consistent schimbat/ Ce spun Ion Iliescu şi Victor Ponta

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu sunt motive de îngrijorarea cu privire la alegerea lui Donald Trump, afirmând că discursul acestuia după anunţarea rezultatelor este "consistent schimbat" şi pare a nu putea fi pus "sub control de sistem".

15772 afișări
Imaginea articolului Reacţii politice la victoria surpriză din SUA. Băsescu: Nu cred că România are motive de îngrijorare; Discursul lui Trump, consistent schimbat/ Ce spun Ion Iliescu şi Victor Ponta

TRUMP, noul preşedinte al SUA. Ion Iliescu: În ciuda unor accente din campanie, politica americană va avea coerenţă

"Discursul lui Donald Trump după anunţarea victoriei este unul care este consistent schimbat faţă de discursul din campanie, a vorbit despre a face din nou din SUA o ţară prosperă, a vorbit despre menţinerea parteneriatelor SUA, despre dorinţa de a negocia cu toate ţările acolo unde sunt divergenţe. Cred că pe fond vor fi schimbări între discursul de campanie care s-a dovedit a fi discursul câştigător şi acţiunea prezidenţială", a declarat pentru MEDIAFAX fostul preşedinte Traian Băsescu, apreciind ca victoria lui Trump este "o surpriză".

Traian Băsescu a afirmat că Donald Trump ar putea imprima "elemente personale" politicii americane.

"În acelaşi timp trebuie ţinut cont de faptul că Donald Trump nu este sau nu pare a fi tipul de om politic pe care să îl pună sub control sistemul. Deci probabil că va imprima politicii americane şi elementele personale. De exemplu, în campanie spune a că nu este atât de important că bombardezi ISIS, ci să îi tai sursele de finanţare. Este foarte posibil ca Donald Trump să ceară structurilor de securitate americane să facă o prioritate din acest lucru", a mai spus pentru MEDIAFAX fostul preşedinte.

Traian Băsescu a afirmat că "în mod categoric", SUA nu îşi va abandona aliaţii actuali.

"Nu cred că România are motive de îngrijorare", a mai spus fostul preşedinte.

Cât priveşte divizarea societăţii americane, Băsescu a afirmat că Trump va încerca să unifice societatea, dar în categoric va avea o prioritate din problema imigraţiei: "Convingerea mea este că Donal Trump va încerca să unifice comunitatea americană pentru că acum este profund divizată. În ce măsură va reuşi este mai greu de spus, dar în mod categoric va avea o prioritate din problema imigraţiei".

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că, în ciuda unor "accente din campanie", politica americană va avea coerenţă prin unitatea dată de dominaţia Partidului Republican.

"Cred că folosim latura pozitivă a acestei chestiuni şi să consolidăm ceea ce am realizat de-a lungul anilor în relaţiile noastre cu Statele Unite. Eu cred că şi relaţiile cu Europa, în ciuda unor accente din campanie, îşi vor păstra coerenţa în continuare, a spus pentru MEDIAFAX fostul preşedinte Iliescu.

El a mai spus că, în timp, în SUA a existat o succesiune la putere a democraţilor şi republicanilor.

”Acum sunt republicanii şi în Senat şi în Cameră, dar şi preşedintele ţării. Din acest punct de vedere, este un element favorizant pentru unitatea de acţiune a americanilor. Iar noi faţă de Statele Unite trebuie să manifestăm şi deschidere şi înţelegere şi să consolidăm ceea ce avem. Sigur, există nişte semnale de anumită izolare a Americii, dar nu cred că aceste cuvinte de campanie electorală trebuie exagerate. În ultimă instanţă, indiferent cine este preşedintele Statelor Unite, este locul, rolul, poziţia SUA în lume, relaţiile cu Europa. Deci, din acest context, eu cred că se vor nuanţa foarte multe dintre spusele din campania electorală şi politica americană va avea chiar coerenţă prin această unitate a dominaţiei republicanilor", a mai declarat pentru MEDIAFAX fostul preşedinte al României, Ion Iliescu.

Candidatul republican, Donald Trump, a câştigat scrutinul prezidenţial din Statele Unite, depăşind pragul de 270 de electori federali, conform proiecţiilor realizate de agenţia de ştiri Associated Press.

Trump a promis unificarea naţiunii americane după campania electorală care a creat clivaje, mulţumindu-i adversarei democrate Hillary Clinton pentru serviciile în folosul Statelor Unite.

Fostul premier Victor Ponta: Alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA nu este deloc un pericol pentru România

Fostul premier Victor Ponta a susţinut miercuri, într-o postare pe Facebook, că alegerea lui Donal Trump ca preşedinte al SUA nu este deloc un pericol pentru România - "cum tot ameninţă Propaganda", ci este o oportunitate pe care ţara noastră o poate folosi.

”Opinia mea e clară - alegerea lui Trump nu este deloc un pericol pentru România - cum ne tot ameninţă Propaganda. Este oportunitate pe care putem să o folosim pentru binele nostru, dacă suntem în stare. Şi în România în 11 decembrie putem să facem politică pentru popor - sau să lăsăm <<Sistemul>> şi pe <<cioloşii>> săi să ne decidă viaţa pentru că <<ei ştiu mai bine>>! Aş vrea să cred că şi noi putem fi ca americanii!”, a scris Victor Ponta pe contul său de Facebook.

El a reamintit, în context, şi de episodul Brexit.

"«Politics must be about people» - a spus de multe ori Donald Trump în timpul campaniei sale - «Politica trebuie să fie despre oameni»! Nu despre ce «trebuie» sau despre cum «credem noi că e mai bine» sau despre «poporul e prost sau dezinformat şi nu înţelege ce trebuie să voteze» sau despre ce spun analiştii şi ce vor «instituţiile»! Cine nu a înţeles ce s-a întâmplat la Brexit nu înţelege nici acum. Şi nu va întelege nici în continuare - şi ma refer în special la Propaganda din România! Iar poporul american a fost de acord cu Trump şi l-a votat! Şi Poporul ştie mai bine întotdeauna ce trebuie făcut!, a adăugat fostul premier.

El susţine, ironic, că a auzit şi primul banc după alegerile din SUA: "George Soros a cerut deja azil politic în România".

Candidatul republican, Donald Trump, a câştigat scrutinul prezidenţial din Statele Unite, depăşind pragul de 270 de electori federali, conform proiecţiilor realizate de agenţia de ştiri Associated Press.

După anunţarea proiecţiilor din statul Wisconsin, Donald Trump are cel puţin 274 de voturi ale electorilor federali, devenind astfel al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Dacian Cioloş a transmis felicitări preşedintelui ales Donald Trump şi vice-preşedintelui Richard Pence

"Cu această ocazie, prim-ministrul Cioloş a subliniat importanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, fundamentat pe valori şi responsabilităţi împărtăşite, ca fiind unul solid ce oferă premisele pentru dezvoltarea sa pe mai departe, în toate dimensiunile. România este şi va rămâne un aliat şi partener de încredere al SUA. Cooperarea dintre România şi SUA contribuie la asigurarea securităţii comune şi a întregii comunităţi transatlantice", se arată într-un comunicat de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici