Realitatea este evidentă. O ţară membră NATO, România, este ameninţată direct, la graniţă - Rodeanu, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor

Conflictul militar asumat de Federaţia Rusă este prezent la graniţele României, spune vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Bogdan Rodeanu: „Realitatea este evidentă: o ţară membră NATO este ameninţată direct, la graniţă”

136284 afișări
Imaginea articolului Realitatea este evidentă. O ţară membră NATO, România, este ameninţată direct, la graniţă -  Rodeanu, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor

„România devine zonă de impact direct în faţa agresiunii Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Prezenţa sporită a NATO şi în Marea Neagră e inevitabilă. În ultimele ore, navele ruseşti prezente la Marea Neagră au ocupat Insula Şerpilor. Toţi cei 13 poliţişti de frontieră ucrainieni, care păzeau acest obiectiv, au fost ucişi. Nu s-au predat. Conflictul militar asumat de Federaţia Rusă este prezent la graniţele României, în linie de contact cu zona economică şi proximitate pe platforma continentală a ţărmului ţării noastre. Realitatea este evidentă: o ţară membră NATO este ameninţată direct, la graniţă”, transmite Bogdan Rodeanu.

El aminteşte că NATO se întruneşte de urgenţă vineri şi, la solicitarea Ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, se impune activarea Articolul 4 din Tratatul de la Washington.

„Este nevoie de un mecanism de consultare între aliaţi, de asigurarea de forţe maritime şi navale NATO, în condiţiile în care securitatea României este ameninţată. Este nevoie de forţe sporite aliate la Marea Neagră. Se va decide azi. România este o ţară membră NATO şi UE şi nu numai că îşi asumă gestionarea potenţialei crize umanitare a refugiaţilor, dar susţine direct cel mai important efort concentrat al Aliaţilor în sudul Flancului Estic al Europei. Germania, Italia, Ungaria şi Cipru s-au opus excluderii Rusiei din Sistemul interbancar internaţional de plăţi (SWIFT), măsură considerată una dintre cele mai dure sancţiuni financiar-economice care pot fi aplicate Rusiei. Datorită efectelor puternice imediate ale acestei măsuri, Statele Unite au evitat să o includă în primul pachet de sancţiuni aplicate Rusiei, iar utilizarea ei a fost menţinută ca măsură progresivă de constrângere”, adaugă Rodeanu.

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor aminteşte şi declaraţiile preşedintelui Ucraina, Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Am primit informaţii că grupuri de sabotaj inamice au intrat în Kiev", "Voi rămâne în capitală. Familia mea este, de asemenea, în Ucraina. Conform informaţiilor pe care le deţinem, inamicul m-a identificat ca fiind ţinta numărul unu, ia familia mea ţinta numărul 2".

„În această dimineaţă a avut loc un atac ucrainean cu rachete balistice de raza scurtă asupra bazei ruseşti Millerovo (aprox 60 km în interiorul graniţei ruseşti). Ucraina cere grupului ”Bucureşti 9” un pachet de ajutor defensiv şi sancţiuni împotriva agresorului rus – azi, la ora 15.00 va avea loc o videoconferinţă în acest scop la care va participa Preşedintele României, Klaus Iohannis. Aceste informaţii sunt prezentate din surse verificate şi confirmate”, conchide deputatul Bogdan Rodeanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici