Reguli stricte de protocol, pe parcursul vizitei prinţului Akishino în România

Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Yoshinobu Higashi, a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, că vizita Prinţului Akishino şi a soţiei sale a fost prelungită de la trei la patru zile, din dorinţa expresă a acestora, fiind foarte nerăbdători să cunoască România.

454 afișări
Imaginea articolului Reguli stricte de protocol, pe parcursul vizitei prinţului Akishino în România

Reguli stricte de protocol, pe parcursul vizitei prinţului Akishino în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prinţul şi prinţesa Akishino vor fi cazaţi la Vila Lac 1 pe durata şederii în România, timp în care şef al misiunii de onoare organizate la Bucureşti va fi ministrul Culturii, Theodor Paleologu.

De altfel, potrivit ambasadorului, partea japoneză a considerat o onoare faptul că ministrul a acceptat propunerea de a deveni şeful misiunii de onoare, Paleologu urmând să fie amfitrion al momentului vizitei care include plantarea de cireşi şi vizitarea Muzeului Satului "Dimitrie Gusti".

Pe parcursul şederii în România, prinţul şi prinţesa Akishino se vor întâlni cu preşedintele Traian Băsescu. De altfel, şeful statului va oferi un dineu, în seara de 20 mai, cu începere de la ora 19.30.

De asemenea, prinţul şi prinţesa Akishino vor face vizite de curtoazie preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Mircea Geoană şi Roberta Anastase.

Ei vor vizita şi Muzeul Naţional Cotroceni, dar şi Palatul Parlamentului, aceste două evenimente fiind însă fără oportunităţi de presă din cauza regulilor de protocol foarte stricte.

Vizita celor doi va începe la 19 mai cu vizitarea Şcolii Japoneze, în cursul serii urmând să ia parte la o recepţie oferită de ambasador şi la care vor participa toate persoanele care au contribuit la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Japonia.

În dimineaţa zilei de 20 mai, la ora 9.30, Prinţul şi Prinţesa vor depune coroane de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut, urmând ca în jurul orei 10.00 să aibă loc vizita de curtoazie la şeful statului, urmată de turul Muzeului Cotroceni, după care cei doi vor pleca spre Palatul Parlamentului.

Ambasadorul a anunţat apariţia acestora la balconul Palatului Parlamentului, în intervalul orar 11.50-12.00. La prânz, Prinţul şi Prinţesa vor vizita secţia de limbă japoneză a Facultăţii de limbi şi literaturi străine a Universităţii Bucureşti, unde vor discuta cu studenţii şi cadrele didactice.

Ulterior va avea loc ceremonia de plantare a unor cireşi la Muzeul Satului, în prezenţa ministrului Theodor Paleologu. Apoi, cei doi vor vizita Muzeul Satului şi Ministerul Culturii şi Cultelor, situat în imediata apropiere.

În cursul serii, cei doi vor participa la dineul oferit de şeful statului, iar în dimineaţa de 21 mai vor pleca la Sinaia, unde vor vizita oraşul, mănăstirea din Sinaia şi Castelul Peleş.

Ambasadorul a spus că, în alegerea zilei de 21 mai, zi de sărbătoare, s-a ţinut cont de semnificaţia spirituală a evenimentului pentru poporul român, majoritar ortodox.

Cei doi vor lua prânzul la Castelul Foişor, după care vor reveni la Bucureşti, unde, a doua zi de dimineaţă, vor vizita Grupul Şcolar Agricol Brăneşti şi Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură.

Potrivit ambasadorului, vizita la Grupul Şcolar Agricol Brăneşti va oferi prilejul unei aniversări care va constitui o surpriză, iar vizita la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură are ca explicaţie, potrivit lui Yoshinobu Higashi, faptul că cei doi au citit materiale promoţionale despre România, în care se menţionează efectele benefice ale mierii.

Ambasadorul a spus că cei doi vor lua masa la un restaurant din Bucureşti, el explicând că va fi vorba despre un meniu tradiţional românesc, dar a refuzat să divulge numele locaţiei, precizând că este foarte posibil ca atunci să se afle şi alte persoane acolo. "Bănuiesc că ştiţi deja la ce loc mă refer", a glumit ambasadorul.

De asemenea, au fost anunţate regulile de protocol, reprezentanţii ambasadei subliniind că respectarea acestora este foarte importantă.

Astfel, jurnaliştii nu au voie să se deplaseze după Alteţele lor imperiale, fiind obligaţi să fotografieze şi să filmeze doar din locurile special amenajate. Ei nu vor putea să depăşească Alteţele lor imperiale în timpul mersului, iar traseul ziariştilor nu se va intersecta în niciun punct cu cel urmat de Prinţ şi de Prinţesă.

De asemenea, Prinţul şi Prinţesa nu acordă interviuri şi nu li se vor pune întrebări de către ziarişti.

Reprezentanţii Ambasadei au mai spus că tocmai pentru respectarea regulilor de protocol vor fi momente în care presa nu va avea acces decât câteva minute. Un exemplu este întâlnirea cu preşedintele Senatului, unde accesul ziariştilor va fi permis doar la începutul şi la sfârşitul întrevederii, dar va fi interzis în timp ce Alteţele lor se vor deplasa la Sala Titulescu, unde va avea loc întrevederea cu Roberta Anastase.

De asemenea, restricţii legate de protocol vor fi impuse şi cu ocazia vizitării secţiei de limbă japoneză a Universităţii Bucureşti, unde presa va fi obligată să iasă din sală în timp ce Prinţul şi Prinţesa vor sta de vorbă cu studenţii din rândul al doilea de scaune, pentru că, din cauza dimensiunii sălii, traseele s-ar putea intersecta.

La ceremoniile de la Muzeul Satului şi Ministerul Culturii, Prinţul şi Prinţesa Akishino vor asista la un dans de sânziene lângă Biserica Timişeni, dar şi la un spectacol de muzică de nai. Ambasadorul a spus că a fost dorinţa expresă a prinţului de a asculta acest instrument tradiţional românesc, deoarece tatăl său, Împăratul Akihito, i-a povestit că-şi aduce aminte cu mare plăcere de sunetul naiului din timpul vizitei pe care a efectuat-o el însuşi în România.

Prinţul Akishino, al doilea fiu al împăratului Japoniei, Akihito, şi soţia acestuia, Prinţesa Kiko, efectuează, în perioada 18-22 mai, o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici