Remanierea Guvernului Dăncilă. ALDE anunţă revocarea lui Meleşcanu

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte, luni, de la ora 12.00, la Parlament. Preşedintele partidului Viorica Dăncilă a anunţat că vor fi abordate teme precum remanierea, mobilizarea la prezidenţiale sau rectificarea bugetară. Analiza premierul vizează opt ministere, inclusiv unele de la ALDE.

3634 afișări
Imaginea articolului Remanierea Guvernului Dăncilă. ALDE anunţă revocarea lui Meleşcanu

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, referitor la remaniere, că printre ministerele vizate sunt şi portofolii deţinute de ALDE. Preşedintele PSD a adăugat că a explicat colegilor de coaliţie situaţia, faptul că a făcut o analiză la opt ministere, iar ulterior le va comunica decizia CEx de luni.

Tot luni, ALDE se va reuni în şedinţa Biroului Politic, de la ora 13.00, la Parlament, potrivit unui anunţ de presă al partidului.

 

Tăriceanu anunţă că Biroul Politic al ALDE va decide remanierea lui Meleşcanu

 

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a avut o discuţie informală cu cei din ALDE şi au decis ca ministrul de Externe Teodor Meleşcanu să fie remaniat. Acesta a precizat că Biroul Politic al partidului va decide, luni, şi înlocuitorul acestuia.

„Am discutat cu mai mulţi colegi din conducere într-o manieră informală şi mâine (luni - n.r.) voi avea o reuniune a Biroului Politic în care voi propune remanierea ministrului de Externe. Cred că percepţia despre ministru îi afectează capacitatea de lucru, cât şi în cadrul Guvernului”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, duminică, la Antena 3, întrebat dacă e dispus să remanieze unul sau doi miniştri ai ALDE.

Acesta a adăugat că îl apreciază pe Teodor Meleşcanu, însă percepţia sa publică nu este favorabilă. Liderul ALDE a precizat că nu va partica la şedinţa de luni a partidului, fiind în concediu.

„Îl apreciez pe Teodor Meleşcanu, însă amândoi ştim cât e de greu să lupţi împotriva percepţiei publice. Am avut o discuţie cu el pe acest subiect. La şedinţa de mâine, la care nu voi fi prezent, pentru că sunt în concediu, colegii mei vor stabili. Avem câţiva candidaţi şi colegii mei vor alege unul dintre aceşti candidaţi. Colegii mei vor anunţa după şedinţa Biroului Politic”, a conchis Tăriceanu.

 

Ce miniştri sunt vizaţi de remaniere

 

Un alt subiect de discuţie în Comitetul Executiv anunţat de preşedintele PSD va viza măsurile economice şi rectificarea bugetară. Declaraţia a fost făcută de premier în contextul unei întrebării, sâmbătă la Slobozia, despre posibilitatea ca Guvernul să elimine gratuităţii pe tren pentru studenţi.

Surse din PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că vor exista discuţii despre o remaniere mai restrânsă, în primă fază. Este posibil ca ministerele conduse de ALDE, cel de Externe, condus de Teodor Meleşcanu şi Energie, portofoliu deţinut de Anton Anton să fie în vizor.

Astfel, Teodor Meleşcanu ar putea fi propus de către premier pentru remaniere în CEx de luni.

PSD ar intenţiona să facă un schimb cu ALDE, în sensul preluării de către social-democraţii a portofoliul Externe, iar ALDE să primească la schimb o poziţie de vicepremier, după plecarea lui Viorel Ştefan, ca membru al Curţii de Conturi a UE, portofoliu condus interimar în prezent de Eugen Teodorovici, au explicat sursele citate.

La Energie este luat în calcul deputatul ALDE Toma Petcu, care a mai avut funcţia de ministru al Energiei.

O schimbare ar mai putea fi făcută şi la ministerul Educaţiei, condus de Ecaterina Andronescu, potrivit surselor menţionate. Alte ministere luate în vizor sunt: Dezvoltarea, unde este Daniel Suciu, care este şi vicepremier, Internele - Carmen Dan, Transporturile - Răzvan Cuc şi Agricultura - Petre Daea.

Viorica Dăncilă ar dori o remaniere în două etape.

De asemenea, pentru portofoliul Agricultură ar fi luat în calcul actualul secretar de stat Dumitru Daniel Botănoiu sau deputatul PSD Valeriu Steriu.

Nemulţumiri în PSD există şi faţă de ministrul Justiţiei Ana Birchall, interimar ca vicepremier plin la parteneriate strategice, însă care ar putea fi propusă să fie vicepremier plin. Ea ar putea fi totuşi schimbată de la Justiţie, înlocuitorul luat în considerare fiind Robert Cazanciuc, au spus surse din PSD, pentru MEDIAFAX.

Chestionată dacă există tensiunii sau neînţelegeri între ea şi ministrul Justiţiei Ana Birchall, Viorica Dăncilă a răspuns, vineri, la aniversarea Zilei Naţionale a Franţei la sediul ambasadei: „Eu am relaţii foarte bune cu toţi miniştrii Cabinetului”.

Secretarul general al PSD Mihai Fifor ar vrea şi el o funcţie în Guvern, au adăugat sursele social-democrate, indiferent de minister. În trecut, acesta a fost ministru al Apărării.

Cabinetul Dăncilă este format din 27 de ministere, dintre care patru portofolii sunt deţinute de ALDE, şi anume Externe - Teodor Meleşcanu, Mediu - Graţiela Gavrilescu, Energie - Anton Anton şi Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul - Viorel Ilie.

În principiu, PSD ar putea discuta la CEx şi despre înlocuitorul lui Mihai Fifor la şefia Consiliului Naţional. Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, şi-ar dori această funcţie, au precizat surse din partid.

 

O temă posibilă, sondajele legate de prezidenţiabil

 

În CEx de luni ar putea fi abordat şi subiectul sondajelor de opinie comandate de PSD pentru alegerea prezidenţiabilului, precum şi pregătirile pentru Congresul din 3 august.

În context, preşedintele PSD Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, după Comitetul Executiv Judeţean Ialomiţa, că obiectivul formaţiunii este să câştige alegerile prezidenţiale, precizând că vor exista sancţiuni pentru cei care nu performează în această direcţie.

Viorica Dăncilă a anunţat, joi la DC News, că dacă PSD îi va solicita să candideze la prezidenţiale, va accepta ce spune formaţiunea şi nu va da înapoi. Ea a menţionat însă că opţiunea sa este să meargă în spatele altui candidat.

PSD ia în considerare un candidat propriu la prezidenţiale, candidat unic PSD-ALDE sau un prezidenţiabil din afara partidului. În sondaje sunt introduşi cei care şi-au anunţat intenţia de a candida pentru un mandat la Cotroceni, precum şi o întrebare deschisă despre un posibil candidat din exteriorul formaţiunii.

Până acum şi-au anunţat intenţia de a candida la prezidenţiale preşedintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, secretarul general al PSD Mihai Fifor, deputatul Liviu Pleşoianu, senatorul Şerban Nicolae. De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu ar dori să fie candidatul coaliţiei la alegerile prezidenţiale.

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, marţi, că electoratul liberal îl obligă să îşi depună candidatura la prezidenţiale, urmând să stabilească dacă va fi una comună cu PSD. Tăriceanu spune că, în sondajul deja realizat, 90% dintre cei care votează cu PSD şi-au arătat susţinerea pentru candidatura sa.

Totodată, chestionată dacă nu exclude o candidatură la prezidenţiale, edilul general al Capitalei Gabriela Firea a spus, la Antena 3: „Nu ştiu momentan. Nu putem anticipa, doar vă spun că voi face aceste clarificări săptămâna viitoare”.

La ultima reuniune informală a CEx a fost decisă suspendarea primarului Sectorului 3 Robert Negoiţă pentru o perioadă de 6 luni din PSD.

În şedinţa informală din 3 iulie a fost stabilită şi schimbarea lui Şerban Nicolae din poziţia de lider de grup al senatorilor PSD. Interimar, în locul lui Şerban Nicolae, a fost numit senatorul de Mehedinţi şi vicelider al grupului senatorilor PSD, Liviu Lucian Mazilu, au spus surse din formaţiune, pentru MEDIAFAX.

Social-democraţii au mai hotărât, în acel CEx, ca trezorier al partidului, în locul lui Mircea Drăghici, să fie Ştefan Mihu, senator de Constanţa.

Taguri:
cex,
remaniere,
psd

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici