Replici acide PSD - PNL, după acordul de la Bruxelles: „România pierde” vs „PSD în depresie. Sumă record”

România nu a existat în negocierile de la summitul UE în care s-a discutat planul de relansare şi a pierdut, a apreciat europarlamentarul PSD Victor Negrescu. „Am plecat cu traista plină de promisiuni şi am venit cu ea goală”, a spus el. I-a răspuns ministrul Finanţelor Florin Cîţu: „PSD în depresie. Sumă record negociată pentru România”.

1336 afișări
Imaginea articolului Replici acide PSD - PNL, după acordul de la Bruxelles: „România pierde” vs „PSD în depresie. Sumă record”

Reacţia unui europarlamentar PSD după summitul UE: România pierde. A plecat cu traista plină de promisiuni şi a venit cu ea goală

„Ciolacu şi gaşca lui să ia notiţe”, a scris pe Facebook ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, după ce liderii europeni au ajuns la un acord asupra bugetului UE 2021-2027 şi asupra Fondul de relansare economică post-pandemie.

„PSD în depresie! Succes al Preşedintelui României la Bruxelles. Sumă record negociată pentru România. Marcel Ciolacu şi gaşca lui să ia notiţe. Acesta este un lucru bine făcut. Oamenii lui Dragnea, acum ai lui Ciolacu, se duceau la Bruxelles să scoată de pe lista neagra a UE tot felul de off-shore-uri (cât a primit PSD pentru această acţiune şi unde sunt banii? ) sau să vândă câteva sticle de palincă”, a scris pe Facebook Florin Cîţu.

El precizează că Iohannis a negociat o sumă impresionantă pentru România- 80 de miliarde de euro.

În schimb, europarlamentarul PSD Victor Negrescu nu vede succesul remarcat de Iohannis şi alţi lideri europeni. 

„Faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene şi a Parlamentului European, cetăţenii europeni şi România pierd prin decizia luată astăzi (marţi-n.r.) de Consiliul European privind bugetul european.

Liderii europeni au decis asupra unui buget care reduce substanţial sumele propuse iniţial pentru dezvoltarea rurală, cercetare, sănătate sau digitalizare ceea ce conduce la mai puţini bani, mai ales în termeni de granturi, pentru România faţă de formula iniţială.

Planul de relansare, ambiţios în concepţie, are astăzi mai puţine granturi decât în propunerea aprobată de Parlamentul European. Practic, România nu a existat în aceste negocieri, nu a avut o agendă clară şi a obţinut mai puţin decât formulele matematice sau cât ne trebuia dacă ne uităm la necesităţile reale ale ţării noastre, decalajele de dezvoltare şi impactul crizei COVID-19”, a scris, pe Facebook, Victor Negrescu.

El precizează că, pentru a da informaţia completă, cele 79,9 de miliarde de euro comunicate public sunt compuse, şi din împrumuturi, nu doar din granturi.

„Atât în termeni de sume, cât şi prin condiţiile impuse ţărilor beneficiare, România pierde faţă de ce se obţinuse, obiectiv, prin formulele aplicate de instituţiile europene. Ce trebuia să primească România şi nu a obţinut echipa de negociere:

- minim 50 de miliarde granturi în viitorul buget european (fără planul de relansare), din cele 33 de miliarde din planul de relansare,

- minim 25 de miliarde în granturi în planul de relansare (acum avem multe împrumuturi), creşterea sumei alocate raportându-ne la noul val de îmbolnăviri de COVID din România, 

- regula N+3 aplicată planului de relansare, mai puţine condiţionalităţi pentru a folosi banii mai uşor şi în zonele de interes,

- să nu existe un rol al altor state membre sau un mecanism neclar în alocarea/blocarea banilor europeni pentru a nu ne afla în situaţia Schengen,

- alocarea pe anvelope naţionale a programelor administrate de Comisia Europeană,

- un buget european consistent pentru sănătate care să ajute România,

- un buget mai mare pentru dezvoltarea rurală dat fiind faptul că a fost un program de succes în România iar necesarul este încă foarte mare, fără resurse proprii care să coste prea mult România. Şi lista continuă. Evident că auzim deja altceva de la reprezentanţii României”, a adăugat Negrescu.

El a acuzat că din echipa de negociere a României nu au făcut parte nici măcar experţii din Reprezentanţa Permanentă a României.

„Ţara noastră are oameni de valoare care ar fi putut negocia pentru România dar nu au făcut parte din echipa de negociere, ţinută la secret. Nici măcar oamenii din Reprezentanţa Permanentă sau experţii din ţară pregătiţi pentru Preşedinţia Consiliului UE, care ştiu bugetul european, nu au fost implicaţi. Sunt trist pentru România şi dezamăgit că în ciuda apelurilor mele publice pentru un efort naţional, pur şi simplu, s-a preferat adoptarea unei poziţionări politice greşite. Credeţi-mă că nu am nimic de împărţit cu nimeni, preferam doar ca România să obţină ce trebuie. Ştiu că puteam mai mult. Mai exact, aşa cum am estimat în articolul postat în urmă cu câteva zile, am plecat cu traista plină de promisiuni şi am venit cu ea goală. România nu a existat. Rarele apariţii ale reprezentantului României au fost alături de premierul controversat şi contestat al Bulgariei, Boiko Borisov. Imaginile spun multe privind influenţa României sub conducerea dreptei care tot se lăuda în ultimii ani cu prieteniile sale în Europa. De fapt, aceste prietenii nu există. Au fost doar poze de campanii”, a mai scris Negrescu.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, marţi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie.

„Bună dimineaţa tuturor! Avem un acord. Am reuşit! Europa este puternică, Europa este unită!", a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European, la încheierea summitului Uniunii Europene.

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici