Video REPORTAJ Bucureştenii nu-şi cunosc candidaţii, dar ''cu siguranţă'' merg la vot - VIDEO

Locuitorii Capitalei nu îşi cunosc aproape deloc candidaţii la funcţiile de primar, nu ştiu cum îi cheamă sau din ce partid fac parte, dar aproape toţi spun că merg la vot pentru că ''e dreptul lor''.

1177 afișări

MEDIAFAX a vrut să vadă cât de bine îşi cunosc bucureştenii candidaţii la locale - atât la primăria de sector, cât şi la Primăria Generală.

Am luat pozele celor mai cunoscuţi candidaţi şi am mers în cele mai fierbinţi puncte ale fiecărui sector.

Prima oprire: Piaţa Obor, Sectorul 2. Am fotografiile candidaţilor PNL şi PSD – Dan Cristian Popescu şi Mugur Mihai Toader. Pe o stradă lăturalnică, înainte de a ajunge la piaţă, o femeie în jur la 60 de ani, cu un batic ponosit şi ochelari de vedere supradimensionaţi, vindea câteva legături de verdeaţă pe o bancă. Îi arăt cele două fotografii.
- Ştiţi cine sunt?
- Nu prea sunt cu ei!
- Sunt candidaţi la Sectorul 2.
- Este, mămică, dar dacă nu prea... nu prea sunt cu ei, nu prea sunt cu politica.
- Mergeţi la vot?
- Merg, normal!

Merg şi eu mai departe spre piaţă. De după colţul străzii apare o tânără într-o cămaşă cu carouri negre şi gri, prin care se întrezărea sutienul roşu. Pantaloni super slim, tenişi un pic rupţi, mult fard pe faţă. Îi arăt şi ei fotografiile şi o întreb dacă îi cunoaşte pe cei doi candidaţi.
- Nu, nu-i recunosc!
- Pe niciunul?
- Pe niciunul!
- Duminică mergi la vot?
- Da!

Dintre oamenii cu care am stat de vorbă în zona Obor, unul singur, o doamnă aflată în pragul pensiei, a reuşit să-i identifice pe Toader ''nuştiucum'' şi pe Dan Cristian Popescu.

Scot din buzunar setul de poze cu pretendenţii la Primăria Generală: Cătălin Predoiu (PNL), Gabriela Firea (PSD), Nicuşor Dan (USB) şi Robert Turcescu (PMP). Abordez două precupeţe care ies din piaţă.
- Spuneţi-mi, pe cine cunoaşteţi?
- Aa, doamna Firea, da! Lasă că-i bună moldoveanca, îi bună, spune cea mai vorbăreaţă, în vreme ce cealaltă încearcă să o convingă să nu mai piardă vremea cu mine. Dar femeia este pornită.
- Ăsta e Predoiu! Sau nu-i Predoiu? Nu ştiu, nu cunosc! Ăsta este (arătând spre Robert Turcescu)... zi, Mariano, cine-i ăsta că nu ştiu. Ăla care-a fost la B1, dar nu ştiu cum îl cheamă. A stat o perioadă cu Oana Sârbu... Turcescu, da! Pe ăsta nu-l ştiu, să ştii (arătând spre Nicuşor Dan)!

Urc în taxi şi plec spre Sectorul 5. Cobor la Piaţa Rahova. Câţiva pensionari de la intrarea în piaţă văd că am câteva fotografii în mână. Vin spre mine şi mă înconjoară. Le arăt pozele: Ovidiu Raeţchi (PNL), Daniel Florea (PSD) şi Marian Vanghelie (PDS). ''Poza cu domnul Vanghelie să o pui întodeauna deasupra'', mă apostrofează o cetăţeancă. Bag la cap, dar ca să nu fac nici ca mine, nici ca ea aşez cele trei fotografii în formă de evantai. Acum nimeni nu mai era nedreptăţit.

- Pe cine cunoaşteţi? o întreb pe o bunică de mâna căreia stătea agăţat un copil cu ghiozdan în spate.
- Pe domnul Vanghelie, atât! Pe dânsul nu-l cunosc, pe dânsul nu-l cunosc, îmi spune femeia arătând spre fotografiile contracandidaţilor.

Un pensionar se apropie curios din spate. Crede că împart pliante electorale ''să le pună pe pereţi, cum a făcut şi cu celelalte''. Îl întreb pe cine cunoaşte din evantai.
- Doar pe domnul Vanghelie.
- E singurul pe care-l cunoaşteţi?
- Da!
- Pe ceilalţi?
- Pe ceilalţi nu-i cunosc, dar arată oameni serioşi.

Plec din buza pieţei. Pe stradă, o mămică mai plinuţă cu o fetiţă de mână, ambele îmbrăcate la fel: tricou gri, colanţi negri. Păr castaniu, prins în coadă. Îi arăt doamnei evantaiul de poze.
- Domnul e fostul primar al Capitalei, Marian Vanghelie.
- Al Sectorului 5, îi suflu.
- Al Sectorului 5, da. Dânsul (arătând spre Daniel Florea) Daniel şi ceva, nu ştiu exact. Şi pe dânsul (arătând spre Ovidiu Raeţchi), dar e un nume foarte ciudat, l-am întâlnit pe stradă, chiar l-am felicitat.

E singura persoană care a reuşit să mai identifice şi pe altcineva decât pe Marian Vanghelie. Locuitorii din 5 nu vor să cunoască alţi candidaţi, le este suficient Marian Vanghelie, cel care ''atunci când au fost bolnavi, i-a dus în excursie''. Îi iartă problemele penale, acuzaţiile de corupţie. Îmi încerc norocul şi cu ceilalţi candidaţi, cei de la Primăria Generală. Îl chestionez pe un domn înalt, solid, alb în cap. Îi arăt pozele, îmi răspunde repede:
- Ăsta e Nicuşor Dan, ăsta (arătând spre Cătălin Predoiu) e de la PNL, fostul ministru de interne (Cătălin Predoiu a fost ministrul Justiţiei, n.r.), ăsta-i Turcescu şi asta-i doamna Firea.

Din Rahova, o iau spre Drumul Taberei. Cobor din taxi la Piaţa Moghioroş. Un adevărat furnicar. Valuri de sacoşe goale intră, şuvoaie de pungi pline ies. Lângă un chioşc de ziare, o doamnă în pragul pensiei. Îi arăt fotografiile: Răzvan Mironescu (PNL) şi Gabriel Mutu (PSD).
- Pe dânsul îl cheamă domnul Mutu şi pe dânsul (arătând spre Răzvan Mironescu) sincer nu-l cunosc.
- Mergeţi duminică la vot?
- Sigur că da!

Un bunicuţ minion, purtând ochelari cu rame maro şi un tricou polo uşor ponosit şi semitransparent, întreabă despre ce este vorba. Îi arăt şi lui pozele.
- Ăsta e Răzvan Dumitrescu, se repede când îl vede pe candidatul PNL. Mironescu, pardon. Şi ăsta e Mutu şi nu mai ştiu cum îi zice.
- Mergeţi la vot duminică? îl întreb.
- Cu siguranţă!

Apare un tip chel care poartă o vestă reflectorizantă de culoare portocalie. Susţine că-i psiholog şi vrea să-şi spună părerea. Îi dau pozele candidaţilor la Primăria Generală. După ce le analizează, începe:
- Ăsta-i domnul Predoiu. Ăsta-i un tip foarte cumsecade (arătând spre Nicuşor Dan), dar nu ştiu cine e, după figură face treabă bună. Doamna Firea este un om care promite, îmi place de ea. Ăsta e Robert Turcescu, e un tip dubios.

Pun capăt sondajului mult după miezul zilei. Am luat la picior şi celelalte trei sectoare: 1, 3 şi 4. Situaţia este aceeaşi: oamenilor nu prea le pasă cine candidează, nu-şi cunosc viitorii primari, dar ''cu siguranţă'' vor merge la vot duminică. Ce vor alege şi cum vor alege, nu prea ştiu nici ei. Dar vor alege!

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici