Preşedintele Klaus Iohannis cere întărirea Flancului Estic al NATO cu o prezenţă ''avansată robustă, credibilă, de descurajare, echilibrată''

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că România este situată în proximitatea zonelor care generează două dintre cele mai importante provocări de securitate la nivel european: Federaţia Rusă şi instabilitatea din Orientul Mijlociu.

1244 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Klaus Iohannis cere întărirea Flancului Estic al NATO cu o prezenţă ''avansată robustă, credibilă, de descurajare, echilibrată''

Preşedintele Klaus Iohannis cere întărirea Flancului Estic cu o prezenţă ''avansată robustă, credibilă, de descurajare, echilibrată'' (Imagine Codrin Prisecaru / Mediafax Foto)

Legat de Federaţia Rusă, Iohannis a declarat că “Este vorba, pe de o parte, de punerea la îndoială, de către Federaţia Rusă, a principiilor şi mecanismelor de asigurare a stabilităţii la nivel european, fie în formule de tip hard security, prin folosirea forţei armate cu încălcarea dreptului internaţional, fie prin formule ale războiului hibrid, inclusiv prin ameninţări directe sau propagandă media, cum am văzut recent”.

“Pe de altă parte, este vorba de accentuarea instabilităţii din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv prin apariţia unor noi forme de radicalism şi extremism terorist, aşa cum este cazul Daesh”, a mai afirmat şeful statului la conferinţa "Romania's Security Leadership in South East Europe", care are loc la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că ''este necesară o întărire a Flancului Estic al Alianţei cu o prezenţă avansată robustă, credibilă, de descurajare, în mod echilibrat, pe tot acest Flanc''.

Totodată, şeful statului a spus că trăsăturile şi caracterul riscurilor şi ameninţărilor variază de la o zonă la alta şi că natura şi sursa ameninţării sunt aceleaşi pe întregul flanc estic, cel puţin la acest moment.

"De aceea, este important să nu pierdem perspectiva strategică. Trebuie să avem o viziune de ansamblu la nivel colectiv, Aliat. Suntem, cred, cu toţii de acord că trebuie să regândim apărarea colectivă şi să recalibrăm apărarea şi descurajarea, prin respectarea principiului <<28 pentru 28>> şi a celui privind abordarea de tip <<360 de grade>>, în noul context de securitate", a concluzionat preşedintele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici