Reprezentant Special al Guvernului, reacţie la demiterea lui Octav Bjoza: Relativizarea Holocaustului, incompatibilă cu poziţia de demnitar

Negarea sau relativizarea Holocaustului este o acţiune incompatibilă cu poziţia de demnitar al Executivului, spune reprezentantul special al Guvernului, Alexandru Muraru, cu privire la demiterea lui Octav Bjoza.

1223 afișări
Imaginea articolului Reprezentant Special al Guvernului, reacţie la demiterea lui Octav Bjoza: Relativizarea Holocaustului, incompatibilă cu poziţia de demnitar

Octav Bjoza

„Negarea sau relativizarea Holocaustului este o acţiune incompatibilă cu poziţia de demnitar al Executivului. Decizia primului-ministru, Florin Cîţu, din 15 martie, privind eliberarea domnului Octav Bjoza din funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, este legitimă şi corectă. Derapajele şi declaraţiile inacceptabile cu privire la relativizarea Holocaustului ale domnului Octav Bjoza sunt incompatibile cu poziţia de demnitar al Executivului. În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, condamn cu fermitate astfel de poziţii publice, precum ale domnului Bjoza, acţiuni care angrenează întregul Executiv, imaginea României şi care nu pot fi tolerate”, transmite deputatul Alexandru Muraru.

El menţionează că exercitarea unei funcţii executive presupune respectarea legislaţiei în vigoare în materia condamnării negării Holocaustului.

„Falsificarea, distorsionarea sau relativizarea realităţilor Holocaustului de către un demnitar, numit în funcţie de către şeful Executivului, aduce atingere gravă angajamentelor şi eforturilor pe care România le-a întreprins în ultimele două decenii. Reexaminarea faptelor istorice sub forma negaţionismului deflectiv este o formulă întâlnită a negaţioniştilor, iar aceasta nu poate fi tolerată, cu atât mai mult, din fruntea unei instituţii naţionale. Declaraţiile publice ale domnului Octav Bjoza cu trimitere la unele iniţiative legislative de modificarea a legii nr. 232/2020 (comunicatul de presă al AFDPR din 12 martie 2021) sunt insultătoare pentru memoria victimelor Holocaustului şi pentru urmaşii acestora. În condiţiile în care în ultimele luni, acţiuni şi publice de elogiere a unor persoane condamnate pentru crime de război au fost rostite de la tribuna Parlamentului, în condiţiile în care un partid neo-fascist propagă simboluri naziste care ultragiază memoria victimelor Holocaustului, fermitatea unor măsuri de sancţionare a acestor derapaje este o urgenţă”, adaugă Muraru.

El consideră necesară o intensificare a eforturilor de promovare a politicilor memoriei şi a celor de combatere a xenofobiei, antisemitismului, a rasismului şi ale altor forme de intoleranţă

„Din păcate, astfel acţiuni şi declaraţii ne arată, încă o dată, că trebuie să intensificăm eforturile de promovare ale politicilor memoriei la nivel guvernamental, central şi local, dar şi a celor de combatere a xenofobiei, antisemitismului, a rasismului şi ale altor forme de intoleranţă, de violenţă simbolică sau politică”, conchide reprezentantul special al Executivului.

Octav Bjoza, preşedintele AFDPR, a fost demis din funcţia subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Decizia semnată de Florin Cîţu a fost publicată în Monitorul Oficial.

A pune în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încerca să pui pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci şi un gest periculos, este explicaţia premierului Florin Cîţu, pentru care l-a demis pe Octav Bjoza.

 

Citeşte şi: COMENTARIU Marius Oprea: Florin Cîţu l-a demis ”noaptea, ca hoţii” pe singurul anticomunist din guvern, Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici