Reprezentanţii partidelor au prezentat concluziile discuţiilor de la Cotroceni

Reprezentanţii partidelor parlamentare care au participat, marţi, la Cotroceni, la discuţii cu preşedintele Traian Băsescu pe tema creşterii preţurilor la combustibili şi alimente, au prezentat presei concluziile reuniunii.

13 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii partidelor au prezentat concluziile discuţiilor de la Cotroceni

Reprezentanţii partidelor au prezentat concluziile discuţiilor de la Cotroceni (Imagine: Mediafax Foto)

Boc: Guvernul să vină cu măsuri pentru persoanele defavorizate

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că în urma propunerilor formulate de partidele politice, s-a ajuns la concluzia că Guvernul trebuie să vină şi să prezinte un set de măsuri pentru persoanele defavorizate, care să fie prezentate partidelor politice pentru un consens.

El a menţionat că PDL a prezentat la aceste consultări "trei principii şi cinci soluţii", menţionând că democrat-liberalii au pornit de la principiul enunţat de preşedintele CE Jose Manuel Barosso în această lună şi anume acela potrivit căruia "creşterea preţului combustibililor reduce puterea de cumpărare a tuturor cetăţenilor UE, având cel mai mare impact asupra familiilor cu cele mai scăzute venituri din Europa", iar UE poate face faţă acestei provocări "printr-un răspuns structurat combinat eventual cu măsuri specifice de politică socială a statelor membre".

Boc a spus că punctele de vedere ale PDL au fost prezentate la Cotroceni de către fostul vicepremier Gheorghe Pogea.

Grapini: Preşedintele se va întâlni şi cu Guvernul

Vicepreşedintele PC Maria Grapini a declarat, marţi, că şeful statului a anunţat, la discuţiile cu partidele politice pe tema creşterii preţurilor, că va avea şi o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului, după ce formaţiunile politice şi-au prezentat punctele de vedere.

Grapini a menţionat că preşedintele Traian Băsescu nu a precizat data la care va avea loc această discuţie cu Guvernul, însă a adăugat, răspunzând unei întrebări, că Executivul va fi cel care va veni cu soluţiile finale la problemele care s-au discutat marţi la Cotroceni, plecând însă de la punctele de vedere exprimate de partide.

Păcuraru: Guvernul va încerca să răspundă tehnic

Ministrul Muncii Paul Păcuraru a spus, în declaraţia de după întâlnire, că, într-o săptămână, Guvernul va încerca să răspundă, tehnic, la soluţiile pe care partidele le-au prezentat la consultările de la Cotroceni.

El a spus că, la începutul întâlnirii cu şeful statului, acesta a adresat rugămintea reprezentanţilor partidelor ca soluţiile pe care le propun să nu fie de natură populistă şi să nu fie generatoare de inflaţie. Păcuraru a menţionat însă că, deşi toţi reprezentanţii partidelor aflaţi la Cotroceni au fost de acord cu observaţia şefului statului, unele dintre propunerile prezentate de aceştia veneau în contradicţie cu cerinţa preşedintelui.

Vosganian: Îl las pe şeful statului să anunţe întâlnirea cu Guvernul

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a fost întrebat când va avea loc întâlnirea dintre preşedinte şi Guvern, el răspunzând că şeful statului are prerogative constituţionale pentru a se întâlni, din proprie iniţiativă, cu Guvernul. Vosganian a precizat că preferă să îl lase pe şeful statului să facă anunţul privind întâlnirea cu Guvernul.

Ilie Sârbu: Şeful statului l-a invitat miercuri la Cotroceni pe deputatul PSD Iulian Iancu

Vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu a declarat, după consultările preşedintelui cu partidele politice, că şeful statului a invitat pe unii dintre cei prezenţi la discuţia de marţi la o nouă întâlnire la Cotroceni, miercuri, el precizând în final că este vorba de fapt doar de colegul său Iulian Iancu.

Răspunzând unei întrebări, Sârbu a spus că întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu a prilejuit o discuţie utilă şi că şeful statului a invitat pe unii dintre cei prezenţi la întâlnirea de marţi la o nouă discuţie, miercuri, în jurul orei 12.00.

Sârbu a spus că, la întâlnirea de marţi, reprezentanţii PSD i-au prezentat preşedintelui o serie de date referitoare la situaţia din energie şi că Traian Băsescu doreşte să-şi confrunte propriile informaţii cu cele oferite de PSD, acesta fiind motivul întâlnirii de miercuri.

"Vrea să-şi confirme nişte date", a spus Sârbu.

Întrebat cine a mai fost invitat în afară de Iulian Iancu, Sârbu a spus că nimeni. Întrebat dacă, în final, este vorba de un tete-a-tete între Băsescu şi Iancu, Sârbu a răspuns: "Da".

Liderul social-democrat a mai spus că PSD şi PC au prezentat în discuţiile de la Cotroceni un document intitulat "Pactul pentru energie şi hrană", în zece puncte, cu măsuri concrete pentru sprijinirea celor afectaţi de creşterea preţurilor în aceste domenii.

Sârbu a mai spus că acest pact propune furnizarea de energie către populaţie doar din resurse interne, pentru scăderea costurilor şi măsuri pentru revigorarea agriculturii şi pentru scăderea taxelor la alimente.

C.V. Tudor: E o ruşine că unii politicieni au lipsit pentru o nuntă la Monte Carlo

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat, marţi, după consultările de la Cotroceni, că este o ruşine faptul că unii lideri de partide au lipsit de la întâlnire pentru că au participat la o nuntă la Monte Carlo. Vadim Tudor a spus că a făcut această afirmaţie şi în faţa şefului statului, cu ocazia discuţiilor de la Cotroceni.

El a spus că soluţiile propuse de PRM referitoare la problemele discutate la Cotroceni au fost schimbarea actualului Guvern româno-maghiar cu unul de uniune naţională şi băgarea mafioţilor în puşcărie.

Vadim Tudor a spus că este dispus să se sacrifice şi să accepte funcţia de ministru de interne în acel guvern, astfel încât să se rezolve problema corupţilor.

Liderul PRM a cerut de asemenea anularea privatizărilor pe care le consideră "frauduloase" ale Petrom şi BCR şi demiterea imediată a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi a preşedintelui FRF, Mircea Sandu. Vadim Tudor a menţionat că cei doi sunt singurii oameni care nu au fost schimbaţi din funcţii în ultimii 18 ani.

El a mai spus că, în timpul întâlnirii, şeful statului a făcut o glumă pe seama electoratului PRM, care se tot diminuează. Senatorul a precizat că i-a răspuns şefului statului că de obicei îi spune acestuia, la Cotroceni, că a venit la noul său loc de muncă, iar de această dată i-a spus că a venit "pentru o preluare paşnică a puterii".

După ce liderul PRM Corneliu Vadim Tudor şi-a susţinut declaraţia, vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu a ţinut să arate că liderul PSD, Mircea Geoană, nu face parte dintre cei la care s-a referit senatorul. Sârbu a precizat că Geoană nu s-a aflat la consultările de la Cotroceni pentru că este prezent la o reuniune a Internaţionalei Socialiste, la Atena, iar nu la o nuntă.

Guvernul a anunţat, vineri, că premierul Călin Popescu Tăriceanu urma să participe, în perioada 27-28 iunie, la lucrările sesiunii anuale a Forumului Crans Montana, organizat în Principatul Monaco, prilej cu care va primi Premiul Anual al Fundaţiei "Forumul Crans Montana". Surse din PNL afirmaseră că premierul Tăriceanu a fost totodată invitat să participe, la sfârşitul săptămânii trecute, la nunta consultantului politic Dan Andronic, tot la Monte Carlo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici