Reţinerea şi arestarea senatorului Dan Şova, pe ordinea de zi joi. Mobilizare la PNL/ALDE va vota împotriva cererii DNA

Senatul se va pronunţa joi, la ora 10.00, asupra solicitării DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului PSD Dan Şova, propunerea PNL ca votul să aibă loc miercuri, după şedinţa solemnă dedicată Zilei Naţionale, fiind respinsă de Biroul Permanent.

748 afișări
Imaginea articolului Reţinerea şi arestarea senatorului Dan Şova, pe ordinea de zi joi. Mobilizare la PNL/ALDE va vota împotriva cererii DNA

Votul în cazul cererii de reţinere şi arestare a senatorului Şova va avea loc joi, la ora 10:00 (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Întrebat dacă a vorbit cu liderii de grup pe tema asigurării cvorumului la şedinţa de joi, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu intră în atribuţiile sale să asigure prezenţa senatorilor la dezbateri.

"Cred că e o întrebare pe care nu puteţi că mi-o adresaţi mie, întrebaţi liderii de grup şi întrebaţi senatorii, este obligaţia lor, conform statutului, de a fi prezenţi la şedinţă, mâine este zi de lucru plină. Avem, în afară de solicitarea aceasta, şi alte proiecte înscrise pe ordinea de zi. Ţinând cont că luni şi marţi au fost zile de sărbătoare şi nu s-a lucrat, sigur că programul Senatului se translatează cu aceste două zile. Astăzi şi mâine sunt zile normale de lucru", a răspuns Tăriceanu.

Liberalii au propus ca votul privind cererea de încuviinţare a arestării lui Dan Şova să aibă loc miercuri, după şedinţia solemnă convocată de Tăriceanu cu ocazia Zilei Naţionale. "Propunerea noastră a fost respinsă şi a trecut programul cu şedinţa solemnă azi şi mâine cu vot Şova cu nouă la patru, noi ne-am opus", a precizat senatorul PNL Cristian Bodea.

Tăriceanu: Am recomandat senatorilor ALDE să voteze împotriva cererii în cazul Şova

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că a recomandat senatorilor ALDE să voteze joi împotriva cererii de încuviinţare a arestării senatorului PSD Dan Şova, susţinând că procurorii pot continua ancheta şi fără arestarea preventivă a acestuia şi declarându-se "şocat" de arestarea Crinuţei Dumitrean.

"(...) Am recomandat senatorilor din grupul ALDE să voteze împotriva cererii de reţinere şi arestare a senatorului Dan Şova. ALDE consideră că prin această recomandare, mersul Justiţiei nu este blocat, procurorii au toată libertatea procedurală să-şi continue ancheta până la finalizarea rechizitoriului şi trimiterea în judecată a celui în cauză", a declarat miercuri copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă remis Agenţiei MEDIAFAX.

Tăriceanu a mai spus că în cazul senatorului Dan Şova nu există fapte comise cu violenţă şi consideră oportună arestarea preventivă în cazul infracţiunilor săvârşite cu violenţă, în cazuri de flagrant şi atunci când persoana urmărită penal ar putea îngreuna aflarea adevărului.

"Statutul juridic pe care-l are în prezent senatorul Şova permite anchetatorilor să urmărească întreaga sa activitate şi, ca urmare, el nu poate influenţa negativ mersul anchetei", a mai spus Tăriceanu.

Co-preşedintele ALDE a mai spus că l-a "şocat" arestarea Crinuţei Dumitrean, fosta şefă a ANRP, care este însărcinată în luna a 8-a şi consideră că este obligaţia sa ca politician, ca senator, dar şi ca om de a face unele comentarii despre acest caz.

"Eu consider că arestarea preventivă a unei femei gravide în luna a 8-a, în condiţiile în care aceasta nu reprezintă un pericol social şi nu poate împiedica bunul mers al anchetei, este un act inuman. Cred că s-au depăşit nişte limite şi m-am simţit obligat să intervin cu această declaraţie, mai ales că sunt dosare cu nume grele care zac în nelucrare de ani de zile în sertarele DNA şi nimeni nu se grăbeşte să facă ceva", a declarat Tăriceanu. 

Liderii PNL au mobilizat senatorii pentru a fi prezenţi, joi, la votul în cazul Şova

Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au participat, miercuri, la şedinţa grupului PNL din Senat pentru a-i mobiliza pe liberali să fie prezenţi, joi, în plen, pentru a vota cererile Justiţiei în cazul Şova, însă Gorghiu a precizat că aigurarea cvorumului depinde de majoritatea parlamentară.

"Vom participa la şedinţa de grup, tema este mobilizarea colegilor noştri ca într-un număr cât mai mare, dacă nu toţi, să fim mâine la vot pentru a vota cererea Justiţiei aşa cum o sa facem şi la Camera Deputaţilor", a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga, afirmând că Parlamentul nu este nici pe de parte un element component al Justiţiei şi că le doreşte celor trei aleşi ajunşi în atenţia DNA să îşi dovedească nevinovăţia în instanţă. 

Întrebată dacă va impune prezenţa obligatorie a senatorilor PNL la şedinţa de joi, Alina Gorghiu a afirmat că senatorii PNL vor fi prezenţi într-un număr cât se poate de mare, însă, majoritatea parlamentară este cea care trebuie să asigure cvorumul.

Alina Gorghiu a mai spus că amânarea votului în cazul Şova cu o zi a fost dispusă de "Călin Popescu Tăriceanu şi compania din Biroul Permanent" a fost decisă ” tocmai pentru a nu fi îndeplinită o condiţie firească şi obişnuită în exercitarea votului, aceea de cvorum".

"Sper să nu am dreptate, să fie un număr suficient de senatori prezenţi în sală, astfel încât să terminăm cu acest vot la Senat. O să avem şi la Cameră aceeaşi procedură, raportul comisiei va fi înaintat plenului, în plen conduita noastră este fix aceeaşi. Vom vota la vedere (...). Nu vor fi surprize", a spus Gorghiu.

Gorghiu a mai afirmat că PNL va continua parcursul cu privire la criteriile de integriate impuse candidaţilor PNL, afirmând că incidente privind fapte de integritate şi corupţie sunt frecvente, în ultima vreme, la nivelul societăţii româneşti, iar Parlamentul nu este ferit.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici