Rezultate preliminare: Fostul premier Borissov câştigă alegerile din Bulgaria

Partidul de centru-dreapta GERB, condus de fostul prim-ministru Boyko Borissov, a câştigat alegerile parlamentare din Bulgaria, conform rezultatelor preliminare.

559 afișări
Imaginea articolului Rezultate preliminare: Fostul premier Borissov câştigă alegerile din Bulgaria

Rezultate preliminare: Fostul premier Borissov câştigă alegerile din Bulgaria

GERB a obţinut 25,4% din voturi, cu 99% din buletinele de vot numărate, au declarat oficialii, potrivit BBC.

Totuşi, politicianul în vârstă de 63 de ani se confruntă cu o sarcină dificilă în ceea ce priveşte formarea unei coaliţii, deoarece majoritatea celorlalte partide au exclus deja colaborarea cu el. Mulţi dintre adversarii săi îl acuză că a tolerat corupţia guvernamentală în timpul mandatului său, lucru pe care el îl neagă.

Scrutinul de duminică a fost convocat după ce guvernul centrist condus de Kiril Petkov a primit „un vot de neîncredere” în iunie, pe fondul creşterii inflaţiei. Economistul în vârstă de 42 de ani, cu studii la Harvard, a candidat cu un mesaj anticorupţie. El şi-a recunoscut înfrângerea încă de duminică seara, după ce partidul său, We Continue to Change, a obţinut doar 20,4% din voturi.

Petkov a declarat reporterilor că „GERB are responsabilitatea de a forma o coaliţie şi de a guverna ţara". El a exclus deja colaborarea cu Borissov, promiţând că va fi o „opoziţie care va examina cu atenţie cheltuirea fiecărui ban".

Experţii spun că Bulgaria are acum o perspectivă politică incertă.

„Situaţia este aceeaşi ca după ultimele alegeri, dar şi mai complicată. Coaliţiile care erau posibile atunci nu mai sunt posibile acum", a declarat Daniel Smilov, de la Centrul pentru Strategii Liberale, pentru postul BTV.

Borissov spune că este dispus să colaboreze cu orice partid pentru a forma un guvern funcţional, dar este probabil să fie nevoit să se bazeze pe două partide pro-ruse şi pe gruparea minoritară turcă MRF.

„Ceea ce este important pentru noi este ca raţiunea să prevaleze. Credeţi-mă, în momentul de faţă sunt persoana cea mai bine intenţionată şi deschisă faţă de toate partidele", a spus Boyko Borissov după alegeri.

Specialiştii mai spun că oricine va conduce următorul guvern al Bulgariei se va confrunta cu o serie de provocări. Inflaţia a crescut vertiginos, ajungând la 15% în august, în timp ce preţurile la energie au urcat pe fondul unei dispute cu gigantul Gazprom.

De asemenea, autorităţile vor fi nevoite să gestioneze relaţia ţării cu Moscova, după ce guvernul lui Petkov a întors spatele regimului lui Vladimir Putin în aprilie. Bulgaria este membră a UE şi a NATO, iar Borissov l-a numit recent pe preşedintele Putin „agresor clar" în războiul dintre Rusia şi Ucraina.

Rezultatele finale ale alegerilor de duminică sunt aşteptate joi, după numărarea voturilor prin corespondenţă din străinătate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici