Rishi Sunak îl concediază pe preşedintele Partidului Conservator, Nadhim Zahawi, din cauza scandalului fiscal

  • Premierul britanic Rishi Sunak a cedat duminică presiunilor, concediindu-l pe preşedintele Partidului Conservator, Nadhim Zahawi, care a fost criticat în legătură cu aranjamentele sale fiscale personale.
  • Săptămâna trecută, Sunak i-a ordonat consilierului său pe probleme de etică să îl investigheze pe Zahawi.
  • S-a afirmat că Zahawi nu a declarat disputa cu autorităţile fiscale.
366 afișări
Imaginea articolului Rishi Sunak îl concediază pe preşedintele Partidului Conservator, Nadhim Zahawi, din cauza scandalului fiscal

Rishi Sunak îl concediază pe preşedintele Partidului Conservator, Nadhim Zahawi, din cauza scandalului fiscal

Într-o scrisoare adresată lui Zahawi, Sunak a declarat că, după ce ancheta şi-a încheiat activitatea, "este clar că a existat o încălcare gravă a Codului ministerial".
 
Ca urmare, v-am informat despre decizia mea de a vă demite din funcţia pe care o deţineţi în Guvernul Majestăţii Sale".
 
Rapoartele privind înţelegerea de mai multe milioane de lire sterline a lui Zahawi cu oficialii fiscali i-au şocat pe britanici, mulţi dintre ei luptându-se să supravieţuiască pe fondul crizei costului vieţii, potrivit CNN.
 
Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a declarat că Sunak, care a intrat în funcţie promiţând "integritate, profesionalism şi responsabilitate la toate nivelurile", ar fi trebuit să-l demită pe Zahawi atunci când au fost raportate pentru prima dată acuzaţiile luna aceasta, în loc să încerce să câştige timp prin lansarea unei investigaţii.
 
Sunak însuşi a fost, de asemenea, cercetat cu privire la aranjamentele fiscale ale soţiei sale Akshata Murty, fiica unui miliardar indian. Anul trecut, Sunak şi Murty au apărut pe Sunday Times Rich List, care cuprinde cele mai bogate 250 de persoane din Marea Britanie, ziarul a estimat averea lor netă comună la 730 de milioane de lire sterline.
 
Anul trecut a ieşit la iveală faptul că Murty a beneficiat de statutul de "non-domiciliat" în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că a putut evita în mod legal plata impozitelor în Regatul Unit pentru veniturile obţinute în străinătate de la grupul de afaceri Infosys al familiei sale.
 
Săptămâna trecută şi-a cerut scuze pentru că a primit a doua amendă de la poliţie, pentru că nu a purtat centura de siguranţă în timp ce se afla într-o maşină. În perioada în care era cancelar, Sunak a fost amendat de poliţie împreună cu Johnson pentru că a participat la petreceri care încălcau legea de închidere organizate în incinta guvernului britanic.
 
Într-o scrisoare de răspuns la demiterea sa, publicată duminică, Zahawi a declarat că a fost privilegiul vieţii sale să servească în guvernele succesive ale Regatului Unit. El nu a făcut nicio referire explicită la concluziile anchetei de etică privind afacerile sale fiscale.
 
Am ajuns în această ţară fugind de persecuţii şi fără să vorbesc engleza. Aici, am construit o afacere de succes şi am servit în unele dintre cele mai înalte funcţii din guvern. Cred că în nicio altă ţară de pe pământ povestea mea nu ar fi fost posibilă", se arată în declaraţie. 

Săptămâna trecută, Sunak i-a ordonat consilierului său pe probleme de etică să îl investigheze pe Zahawi, în urma unor afirmaţii potrivit cărora acesta ar fi plătit o penalitate în cadrul unei înţelegeri de 4,8 milioane de lire sterline (5,96 milioane de dolari) cu autorităţile fiscale.

Zahawi a fost numit cancelar al finanţelor, ministru de Finanţe, de către fostul prim-ministru Boris Johnson în iulie anul trecut. El a rămas în cabinet sub conducerea succesoarei lui Johnson, Liz Truss, şi a succesorului acesteia, Sunak, care l-a numit preşedinte al partidului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici