Român din Irlanda, petiţie adresată preşedintelui: Iohannis să ceară cercetarea celor care au încălcat dreptul la vot în Diaspora

Marius Maroşan, un român care locuieşte în Irlanda, i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să ceară demisia şi cercetarea persoanelor care au încălcat dreptul la vot al alegătorilor din Diaspora, precum şi demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

10595 afișări
Imaginea articolului Român din Irlanda, petiţie adresată preşedintelui: Iohannis să ceară cercetarea celor care au încălcat dreptul la vot în Diaspora

Român din Irlanda, petiţie adresată preşedintelui: Iohannis să ceară cercetarea celor care au încălcat dreptul la vot în Diaspora

Potrivit unei petiţii transmise, marţi, de Marius Maroşan preşedintelui Klaus Iohannis, refuzul înfiinţării unui număr suficient de secţii de votare în străinatate, introducerea unor elemente de îngreunare a procesului de vot, refuzul de extindere a procesului de vot după ora 21 îi fac vinovaţi pe toţi decidenţii din cadrul autorităţilor responsabile cu buna organizare a procesului de vot.

„Domnule preşedinte, românilor rezidenţi în afara României le-a fost încălcat, duminică, dreptul la vot. Nicio autoritate implicată în organizarea alegerilor în Diaspora nu are o scuză viabilă, cunoscute fiind urmările organizării dezastruoase de la alegerile prezidenţiale în urma cărora chiar dumneavoastră aţi obţinut funcţia supremă în stat. Refuzul înfiinţării unui număr suficient de secţii de votare în străinătate, introducerea unor elemente de îngreunare a procesului de vot (întrebări suplimentare, urne separate pentru acelaşi referendum), refuzul de extindere a procesului de vot după ora 21 în ciuda repetatelor apeluri din partea preşedinţilor secţiilor de votare şi lipsa asumării responsabilităţii pentru repetarea dezastrului de la alegerile anterioare, îi fac vinovaţi pe toţi decidenţii din cadrul autorităţilor responsabile cu buna organizare a procesului de vot. (...) Vă rog să cereţi demisia şi cercetarea tuturor celor ce au refuzat categoric şi repetat încălcarea dreptului la vot garantat prin Constituţie. (...) Totodată, să cereţi demisia domnului Meleşcanu, autorul aceluiaşi dezastru de la alegerile prezidenţiale”, se arată în documentul citat.

Maroşan susţine că Iohannis trebuie să demonstreze că este şi „preşedintele românilor din Diaspora”, al celor care au stat ore în şir la cozi interminabile pentru a-l vota şi au parcurs sute de kilometri pentru a-şi putea exercita dreptul la vot, iar pentru asta au fost „bătuţi şi umiliţi de forţele de ordine” în multe ţări din Europa.

„Este inadmisibil ca la Dublin să existe aceeaşi secţie consulară de la înfiinţare, când numărul comunităţii de români din Irlanda este în continuă creştere. Personal insuficient şi facilităţi aproape inexistente sunt descrierea perfectă a secţiei consulare aflate în subsolul ambasadei. Nu există toalete decât în ambasadă şi accesul la secţia consulară este impropriu pentru persoanele cu dizabilităţi sau părinţi cu copii în cărucior. S-a cerut în repetate rânduri alocarea de fonduri pentru mutarea secţiei consulare, însă totul s-a redus la promisiuni deşarte care nu s-au concretizat nici azi”, se subliniază în petiţie.

De asemenea, Marius Maroşan i-a solicitat consilierului prezidenţial pe probleme de Diaspora, Sandra Pralong, să ia poziţie publică şi să facă demersurile necesare ca vinovaţii de problemele de la vot să nu mai scape nepedepsiţi.

„Cer demisia conducerii Autorităţii Electorale Permanente având în vedere refuzul înfiinţării unui număr suficient de secţii de votare pentru românii din străinătate, refuzul prelungirii programului de votare în ciuda apelurilor repetate venite de la preşedinţii secţiilor de votare din străinătate, pentru îngreunarea procesului de votare prin introducerea nejustificată a unor măsuri inutile, dar şi pentru absenţa totală a informaţiilor cu privire la înregistrarea cetăţenilor români pe listele electorale din cadrul misiunilor diplomatice. (...) Este inacceptabilă indiferenţa dvs cu privire la implementarea unui sistem de vot la nivelul erei în care trăim, astfel încât să faciliteze votul românilor din străinătate, ca aceştia să nu mai fie nevoiţi să parcurgă sute de kilometri pentru a-şi exprima opţiunea electorală”, a menţionat Marius Maroşan.

Acesta s-a mai adresat şi Avocatului Poporului cu rugămintea de a dispune măsurile necesare împotriva factorilor decizionali care au stat la baza încălcărilor repetate a drepturilor garantate prin Constituţie, „dar şi pentru lipsa de reacţie promptă în cazurile şi neregulile semnalate pe parcursul desfăşurării scrutinului”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici