România ezită să participe la decernarea Nobelului pentru Pace, din cauza ameninţărilor Chinei

MAE analizează în continuare posibilitatea participării ambasadorului de la Oslo la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru pace, în care va fi premiat un disident chinez, deşi termenul limită pentru confirmarea prezenţei era 15 noiembrie.

40 afișări
Imaginea articolului România ezită să participe la decernarea Nobelului pentru Pace, din cauza ameninţărilor Chinei

România nu s-a decis asupra participării la ceremonia de decernare a Nobelului pentru Pace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul de Externe "analizează, în continuare, împreună cu celelalte state membre UE, posibilitatea de a participa la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace şi urmează să fie luată o decizie", a informat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

Precizarea MAE vine după ce AFP a relatat, luni, citând Institutul Nobel, că mai multe ţări încă ezită să trimită reprezentanţi la ceremonia de înmânare a Premiului Nobel pentru Pace în decembrie, după ce China a avertizat ţările care îl vor susţine pe disidentul Liu Xiaobo.

Institutul Nobel i-a invitat la ceremonie, programată pentru data de 10 decembrie, pe toţi ambasadorii aflaţi în funcţii în capitala Norvegiei. Diplomaţii trebuiau să confirme până pe 15 noiembrie participarea la eveniment.

"Unii încă aşteaptă instrucţiuni", a declarat directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, fără a dezvălui numele ţărilor ezitante.

China, care îl consideră pe Liu Xiaobo drept "un infractor", a ameninţat cu "consecinţe" ţările care îl vor susţine pe disidentul condamnat la 11 ani de detenţie pentru subminarea puterii de stat.

Ambasada chineză din Oslo le-a cerut celorlalte reprezentanţe diplomatice să nu participe la ceremonie. Însă, în pofida apelului, majoritatea ţărilor europene, între care Franţa, Marea Britanie şi Germania, precum şi Statele Unite au confirmat deja participarea.

Fost profesor universitar, Liu Xiaobo, în vârstă de 54 de ani, a fost condamnat pentru că a participat la elaborarea "Cartei 08", un text care cere democratizarea Chinei.

Dat fiind că disidentul este în detenţie, soţia sa este consemnată la domiciliu, iar despre fraţii săi nu se ştie dacă pot părăsi China, Comitetul Nobel riscă, pentru prima dată în 109 ani, să nu poată înmâna premiul laureatului sau reprezentanţilor acestuia, la data tradiţională de 10 decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici