România şi Irakul au semnat acordul privind menţinerea trupelor româneşti

România şi Irakul au semnat, luni, acordul pentru menţinerea a 350 de militari români pe teritoriul irakian până la 31 iulie 2009, a anunţat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului irakian al Apărării, generalul Mohammed al-Askari.

22 afișări
Imaginea articolului România şi Irakul au semnat acordul privind menţinerea trupelor româneşti

România şi Irakul au semnat acordul privind menţinerea trupelor româneşti (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Acordul a fost semnat în capitala irakiană între ministrul irakian al Apărării Abdel Qader Mohammed Jassem Obeidi şi însărcinatul cu afaceri român la Bagdad, Cristian Voicu.

Soldaţii români, dislocaţi la Kout (175 km sud de Bagdad) şi Nassiriyah (350 km sud de capitală), se vor ocupa de "logistică şi instruire", conform generalului Askari.

Românii şi-au legalizat astfel prezenţa în Irak bazată, până la 31 decembrie 2008, pe un mandat ONU. De la 1 ianuarie, contingentele străine încă prezente în Irak se conformează acordurilor guvernamentale bilaterale.

Statele Unite, care au dislocat în Irak 142.000 de militari, Marea Britanie şi Australia au semnat deja, în noiembrie şi decembrie, acorduri cu Guvernul irakian.

Estonia, în absenţa unui acord cu autorităţile irakiene pe tema statutului soldaţilor săi, a pus capăt misiunii celor 40 de militari dislocaţi în această ţară. Tallinnul dorea ca militarii săi să beneficieze de un statut similar celui al trupelor americane.

Britanicii, australienii şi românii vor fi nevoiţi să părăsească Irakul până la sfârşitului lui iulie 2009.

La rândul lor, americanii se vor retrage până la sfârşitul lui iunie 2009, înainte de o retragere totală prevăzută pentru sfârşitul lui 2011. Preşedintele Barack Obama a anunţat însă că ar putea accelera retragerea din Irak.

Citeşte şi

Deciziile luate de Obama de la învestirea sa în funcţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici