Ruşanu: La şefia DNA trebuie un procuror independent

Vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu susţine ca ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, să propună la conducerea DNA un procuror "cu adevărat independent şi, mai ales, competent", în opinia sa Daniel Morar "executând în proporţie de 90% comenzile politice venite de la Cotroceni".

9 afișări
Imaginea articolului Ruşanu: La şefia DNA trebuie un procuror independent

Procurorul şef al DNA, Daniel Morar (Imagine: Mediafax Foto)

"Trebuie să realizăm faptul că, timp de trei ani, DNA a fost excesiv politizat, executând în proporţie de 90% comenzile politice venite de la Palatul Cotroceni. Procurorul şef al DNA a făcut grave abateri, a politizat şi a arătat, în foarte multe cazuri, incompetenţa procurorilor din subordinea dânsului, prin returnarea de către instanţe a dosarelor, pentru vicii de procedură", a declarat Dan Radu Ruşanu pentru MEDIAFAX.

Vicepreşedintele liberal a dat ca argument pentru necesitatea înlocuirii lui Daniel Morar de la conducerea DNA raportul CSM.

"În mod normal, în urma raportului făcut de inspecţia CSM şi după gradul de abateri care s-au constatat, ar trebui ca ministrul Justiţiei să propună pe altcineva în locul actualului procuror şef al DNA, Daniel Morar. Ministrul Justiţiei ar trebui să prezinte un procuror cu adevărat independent şi, mai ales, competent", a mai arătat Ruşanu.

Mandatul procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, expiră în 12 august.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, că în două săptămâni va face un anunţ cu privire la încheierea mandatului procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar.

Miercuri seară, într-o emisiune televizată, Predoiu a spus că stabilitatea instituţională a DNA nu înseamnă stabilitatea leadership-ului.

Procurorul general Codruţa Kovesi a declarat, joi, întrebată dacă susţine menţinerea lui Daniel Morar la conducerea DNA, că o instituţie sau o structură nu trebuie confundate cu o persoană şi a apreciat că, probabil, va avea o discuţie pe această temă cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu.

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că este foarte posibil ca PSD să depună, în toamnă, o moţiune simplă la adresa ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, dacă acesta îi va prelungi mandatul şefului DNA, Daniel Morar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici