Săftoiu: Dacă se concretizează alianţa cu PSD, voi face opoziţie în interiorul PNL

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a declarat, vineri, la RFI, că, prin alianţa cu PSD, formaţiunea liberală ar putea să provoace o dezamăgire în rândul electoratului, ea precizând că, dacă alianţa se va concretiza, va face opoziţie în interiorul PNL.

19 afișări
Imaginea articolului Săftoiu: Dacă se concretizează alianţa cu PSD, voi face opoziţie în interiorul PNL

Săftoiu: Dacă se concretizează alianţa cu PSD, voi face opoziţie în interiorul PNL (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"În ce măsură, timp de 20 de ani, alianţele făcute doar cu un scop de a da pe cineva jos au avut eficienţă? Se pare că alianţele nu au funcţionat foarte bine, cel puţin în folosul cetăţenilor", spune Adriana Săftoiu.

Ea crede că nu este suficient să-i dai jos pe Emil Boc şi Traian Băsescu şi că trebuie să vii cu ceva în loc.

"Aici cred că ar fi trebuit să existe o analiză foarte serioasă din partea partidelor. Doar a-l schimba pe Boc sau pe Traian Băsescu nu e suficient. Sigur că da, guvernarea Boc şi-ar merita din plin o sancţiune şi să renunţe, să zic aşa, la guvernare. Dar în momentul în care eu mă duc în faţa electoratului, în afara faptului că-i spun că vreau să-i dau jos pe Boc şi pe Băsescu, ce alte lucruri îi mai spun? Sunt lucruri generale, pe care le poate spune absolut orice partid: creşterea nivelului de trai, siguranţa cetăţeanului, justiţie independentă, modernizarea statului sunt principii foarte generale şi toată lumea e de acord cu ele", a susţinut, la RFI, Săftoiu.

"Să luăm, să zicem, reforma statului. Cum vede PNL, cum vede PSD, cum vede PC reforma statului? Coincid punctele de vedere? Unii poate vor ca preşedintele României să fie ales de Parlament, alt partid poate vrea să rămânem pe actuala formulă. Ce ne facem? Facem o alianţă, dăm jos o guvernare şi un preşedinte, după care ne întâlnim în acelaşi punct, încercăm să ne reglăm punctele de vedere, în timp ce ar trebui să săvârşim actul de guvernare. Eu am mari rezerve că putem să continuăm cu acest tip de politică. Mize doar pe termen scurt", afirmă deputatul liberal.

Adriana Săftoiu consideră că PNL ar fi trebuit să rămână "pe dreapta".

"Practic, ar fi trebuit să rămânem pe dreapta, să încercăm să consolidăm mesajul de dreapta şi să spunem ceva mai mult decât atât: «Jos Boc!», «Jos Traian Băsescu!». Riscul la care ne supunem noi acum este să nu oferim clar o doctrină şi o viziune", apreciază ea.

Parlamentarul PNL precizează că, dacă se va concretiza alianţa cu PSD, va face opoziţie din interiorul partidului.

"Probabil că pot să preiau modelul domnului Crin Antonescu, care la rândul său, când s-a făcut Alianţa D.A. PNL-PD, nu a fost un susţinător al acelei alianţe şi a încercat de-a lungul timpului să-şi impună punctul de vedere şi să şi-l susţină. Nu-mi rămâne decât să fac acest lucru. Eu n-am o problemă cu oamenii, în mod clar, ci am o problemă cu fundamentul şi principiile construirii actului politic. Totuşi, nu pot să nu ţin cont de istoria recentă a României, de 20 de ani, şi să mă iluzionez că politica asta înseamnă doar atât, vreau la putere şi toată lumea împarte caşcavalul. Din păcate, discuţiile publice sunt despre cine ce funcţii împarte, ceea ce nu arată maturitate politică şi nici responsabilitate", conchide Săftoiu.

"S-ar putea să provocăm o dezamăgire-n rândul electoratului, să spună că nu suntem chiar de dreapta, să ne aşteptăm ca PDL să profite - ceea ce şi face deja - de aceste alianţe şi să ne aşeze insistent pe partea stângă şi nu cred că acolo ar trebui să ne fie locul", afirmă deputatul liberal.

Adriana Săftoiu, Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban şi Varujan Vosganian s-au opus alianţei dintre Partidul Naţional Liberal şi Partidul Conservator. Pasul următor al PNL este o alianţă cu Partidul Social Democrat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici