Video Scandal pe tema proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Cum de a trecut de Camera Deputaţilor

  • Proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc a iscat un adevărat conflict între partide
  • PNL şi USR susţin că proiectul a trecut tacit, fiindcă „butoanele au fost la PSD”
  • Marcel Ciolacu susţine că proiectul a depăşit termenul de 45 de zile, iar cererea pentru prelungire nu a existat
  • Ciolacu pune trecerea tacită pe seama sistemului de vot, care nu era funcţional
1786 afișări

În plină criză sanitară, politicienii se joacă şi cu emoţiile românilor. Proiectul privind privind autonomia Ţinutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaţilor şi a creat furtună în spaţiul public. Toţi se întreabă cum a fost posbil ca deputaţii să nu dezbată iniţiativa.  Niciun partid nu îşi asumă vina, toate spun că ar fi dorit dezbatere, inclusiv UDMR. Marcel Ciolacu, şeful interimat al PSD, pune adoptarea tacită pe seama sistemului de vot.

„Părerea mea e că nu mai trebuie să căutăm vinovaţi, era în perioada în care Camera Deputaţilor nu a avut niciun sistem de vot implementat.Senatul va avea plen şi va da vot de respingere pe acest proiect de lege. Părerea mea, este un lucru mult prea important pentru toată lumea şi România, să închidem acest subiect şi cu asta basta” spune Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, spune că proiectul a fost, de fapt, dezbătut, în Comisia pentru Administraţie şi chiar a primit raport de respingere. El le cere senatorilor să respingă, citez, „această aberaţie”.

„Vreau să se înţeleagă foarte clar, PNL nu are majoritatea în conducerea Camerei Deputaţilor. PNL solicită celor care au majoritate să trimită cât mai repede mesajul colegilor din Senat, să respingem această aberaţie. Cred că nu e nevoie de trocuri în perioada în care avem alte probleme de rezolvat.”

USR pare că se alătură ideii liberalilor, cum că „butoanele” au fost la PSD.

„Proiectul fusese respins de comisiile de specialitate, dar PSD, care are majoritatea încă în Parlament şi toate butoanele, nu a pus acest proiect pe ordinea de zi la vot! Adică marii naţionalişti care se îmbracă în costume populare ori de câte ori au ocazia, au lăsat să treacă o astfel de lege fără ca deputaţii să aibă ceva de spus”, transmit cei de la USR.

PMP susţine că e singurul partid care a cerut respingerea proiectului, dar nu are reprezentare în Biroul Permanent.

„Noi am cerut, liderul nostru de grup a spus clar <<Domnilor, va trece tacit ţi trebuie să îl dezbatem şi terbuie să dăm un vot împotrivă>> ” spune Ionuţ Simionca, deputat PMP.

Chiar şi UDMR susţine că ar fi dorit o dezbatere.

„Nu suntem naivi şi nu credeam că o să treacă prin Camera Deputaţilor prin vot pozitiv, dar şi noi am fi dorit şi în astfel de cazuri, dorim să existe o dezbatere sinceră parlamentară” a spus Benedek Zacharie, deputat UDMR.

Proiectul a fost iniţiat de câţiva deputaţii UDMR şi a fost depus la Camera Deputaţilor înainte de Crăciun.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici