Scheffer: Bucureştiul îmi aminteşte de cel mai mare summit NATO organizat vreodată

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, vineri, la finalul unei întrevederi cu ministrul român de Externe, că e bucuros să se afle la Bucureşti, loc ce îi aminteşte de cel mai mare summit NATO organizat vreodată, el apreciind că România a devenit un aliat important al NATO.

15 afișări
Imaginea articolului Scheffer: Bucureştiul îmi aminteşte de cel mai mare summit NATO organizat vreodată

Jaap de Hoop Scheffer: Bucureştiul îmi aminteşte de cel mai mare summit NATO organizat vreodată (Imagine: Mediafax Foto)

"Mă bucur că am revenit la Bucureşti, vreau să felicit România, Guvernul român şi poporul român pentru cei cinci ani de NATO, timp în care România s-a transformat într-un aliat de bază", a declarat Jaap de Hoop Scheffer, la finalul unei întrevederi cu ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu.

Secretarul general al NATO a precizat că a vizitat forţele române dislocate în Afganistan şi în Kosovo, apreciind că acestea "au făcut o treabă extraordinară".

Jaap de Hoop Scheffer a ţinut să sublinieze de mai multe ori faptul că reîntoarcerea sa la Bucureşti îi aminteşte de summitul organizat de Alianţă la Bucureşti, anul trecut, precizând că acesta a fost cel mai mare din istoria NATO.

"Bucureştiul îmi reaminteşte de cel mai mare summit organizat vreodată care s-a ţinut aici la Bucureşti anul trecut în aprilie şi unde au fost prezente peste 60 de ţări şi organizaţii internaţionale şi secretarul general al ONU, pentru discuţii despre Afganistan, iar cu siguranţă în cei cinci ani şi jumătate de mandat al meu în fruntea NATO summitul de la Bucureşti reprezintă un punct de referinţă", a spus Jaap de Hoop Scheffer, care la 31 iulie îşi încheie mandatul de secretar general al Alianţei.

Hoop Scheffer s-a referit la importanţa noului concept strategic al NATO, precizând că acesta va fi definitivat cel mai probabil până la următorul summit al Alianţei.

"NATO este desigur în curs de elaborare a unui nou concept strategic care va fi finalizat sub conducerea foarte competententului şi experimentatului meu succesor, danezul Anders Fogh Rasmusen. Este important ca NATO să se transforme, transformarea NATO continuă şi sunt convins că după o serie de deliberări intense NATO va avea un nou concept strategic asupra căruia se va ajunge la un acord la viitorul summit NATO", a mai spus Jaap de Hoop Scheffer.

La rândul său, ministrul de Externe Cristian Diaconescu i-a mulţumit lui Jaap de Hoop Scheffer pentru amabilitatea de a se afla la Ministerul român al Afacerilor Externe.

El a spus că a discutat cu oficialul NATO despre o serie de subiecte concrete, inclusiv legate de parteneriatul şi relaţiile de parteneriat privind dezvoltarea strategică. Totodată, potrivit ministrului, au fost discutate subiecte de importanţă regională, dar şi subiecte privind viitoare proiecte strategice la Marea Neagră.

Cristian Diaconescu a ţinut să-i mulţumească secretarului general al NATO "pentru întreaga activitate şi sprijinul pe care l-a acordat României pe parcursul pregătirii pentru integrare în Alianţa Nord-Atlantică, precum şi în procesul de pregătire a deciziei politice istorice privind aderarea României la NATO".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici