Schimbarea la faţă în ambasade. Mandate noi la Bruxelles, Londra, Moscova, Ankara şi Budapesta, propuse de Iohannis

  • Preşedintele Klaus Iohannis schimbă 31 de ambasadori
  • Cele mai importante mandate sunt la Bruxelles, Londra, Moscova, Ankara şi Budapesta
  • O decizie în privinţa ambasadorului României la Washington este posibil să fie luată după alegeri
3795 afișări
Imaginea articolului Schimbarea la faţă în ambasade. Mandate noi la Bruxelles, Londra, Moscova, Ankara şi Budapesta, propuse de Iohannis

Schimbarea la faţă în ambasade. Mandate noi la Bruxelles, Londra, Moscova, Ankara şi Budapesta, propuse de Iohannis

Klaus Iohannis a pregătit o listă cu 31 de noi ambasadori, spun surse politice, ce urmează a fi audiaţi de Parlament înainte de a pleca în misiune. Pentru prima dată se face o rocadă atât de mare a ambasadorilor români. Printre cele mai importante misiuni cu noi diplomaţi sunt cele din Londra, Moscova, Ankara sau Budapesta.

În Marea Britanie va fi numit ambasador Daniela Laura Popescu, care a fost până acum numărul 2 în ambasadă. Ea este fostă consilieră a lui Klaus Iohannis şi anul acesta a primit ordinul ”Meritul diplomatic” în rang de Cavaler.

La Moscova va ajunge Cristian Istrate, un diplomat de carieră. El a avut misiuni în Geneva, Bruxelles, Regatul Norvegiei sau Viena. În cadrul Ministerului de Externe el a coordonat activitaţi în Direcţia Controlul Armamentelor şi Dezarmare, Direcţia NATO, sau Director pentru Politica de Securitate.

Ştefan-Alexandru Tinca, fost ambasador în Belgia, va prelua misiunea diplomatică de la Ankara. El este fiul lui Gheorghe Tinca, fost ministru al Apărării în guvernul Văcăroiu şi are o carieră în Ministerul de Externe din 1995.

La Budapesta va merge Gabriel-Cătălin Şopandă, care până acum a fost ambasador în Turcia. El este doctor în economie şi un diplomat de carieră. A ajuns la Ministerul de Externe în 2000, unde temele de interes au fost relaţia trans-atlantică, afacerile europene.

Ambasadorii marilor capitale occidentale rămân, deocamdată, pe loc, deşi George Maior de la Washington, Luca Niculescu de la Paris şi Emil Hurezeanu de la Berlin, au fost şi ei numiţi cu cinci ani în urmă. Rechemarea ambasadorilor se face cu 90 de zile înainte de finalul misiunii diplomatice

 

 

 


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici