Scoaterea presei din Strategia de Apărare, respinsă la comisii. PSD şi PNL părăsesc sala

Dezbaterea Strategiei de Apărare în comisiile de specialitate ale Parlamentului a fost blocată, marţi, din cauza divergenţelor intervenite în interpretarea votului dat referitor la eliminarea din document a prevederilor legate de campanile de presă, parlamentarii PSD şi PNL părăsind sala.

20 afișări
Imaginea articolului Scoaterea presei din Strategia de Apărare, respinsă la comisii. PSD şi PNL părăsesc sala

Scoaterea presei din Strategia de Apărare, respinsă la comisii. PSD şi PNL părăsesc sala (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

În urma votului dat la o propunere de eliminare din conţinutul Strategiei a menţiunii care enumeră campanile de presă printre vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale au fost înregistrate 16 opţiuni "pentru", ale parlamentarilor PSD şi PNL, 15 "împotrivă" şi o abţinere.

Preşedintele Comisiei pentru Apărare din Senat, liberalul Teodor Meleşcanu, a precizat că în urma votului opoziţia a apreciat că eliminarea a fost adoptată, în timp ce parlamentarii democrat-liberali au susţinut contrariul pentru că nu a fost întrunită majoritatea voturilor exprimate.

"Din punctul meu de vedere, este foarte clar că această referire nu a întrunit sprijinul necesar pentru a fi menţinută în Strategia de Apărare. S-a invocat, însă, de către unii colegi că ar fi trebuit 17 voturi «pentru» şi nu 16 ca să fie jumătate plus unul din numărul total al membrilor Comisiei care erau prezenţi. E adevărat, această procedură se aplică atunci când este vorba despre amendamente în Comisie", a spus Meleşcanu.

El a subliniat că în acest caz este vorba despre recomandări şi de propuneri. "Fiind vorba despre recomandări şi de propuneri, este foarte clar că majoritatea membrilor comisiei s-au pronunţat pentru eliminarea acestei referiri la presă ca vulnerabilitate", a ţinut să precizeze senatorul PNL.

"Întrucât discuţia procedurală a degenerat, grupul PNL şi al PSD a părăsit sala pentru că, din punctul nostru de vedere, era o interpretare forţată. În mod clar, majoritatea s-a pronunţat pentru eliminare", a mai afirmat Teodor Meleşcanu.

El a mai anunţat că parlamentarii liberali nu vor mai participa la dezbateri pe tema Strategiei de apărare dacă nu se elimină referirea la presă ca vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale.

Meleşcanu a spus, pe de altă parte, că în cadrul dezbaterilor pe acest subiect a fost prezentată scrisoarea din partea a trei grupuri din Parlamentul European, transmisă preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, în care se arată că includerea presei ca o vulnerabilitate în strategia de apărare este nu numai nedemocratică, dar constituie şi o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi chiar a Tratatului de constituire a Uniunii Europene.

PNL a remis, marţi, şi un comunicat în care arată că reprezentanţii partidului au propus eliminarea din textul Strategiei Naţionale de Apărare a României a referinţelor care includeau mass-media în categoria de vulnerabilităţi la adresa securităţii statului, însă propunerea a fost respinsă. "În consecinţă, senatorii şi deputaţii PNL s-au retras de la dezbaterile din Comisiile de Apărare pe tema Strategiei Naţionale de Apărare a României. Parlamentarii PNL îşi menţin, însă, poziţia şi vor cere în Parlament respingerea acestui document. PNL apreciază că acţiunea actualei guvernări reprezintă un atentat la adresa unei valori fundamentale a oricărei societăţi libere şi democratice: libertatea presei", se arată în comunicat.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată în CSAT în luna iunie.

Comisiile de politică externă ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, la sfârşitul lunii august, textul Strategiei Naţionale de Apărare, menţinând referirea la campaniile de presă ca element de vulnerabilitate.

Comisiile parlamentare de apărare au avut, în cursul acestei săptămâni, o dezbatere asupra Strategiei Naţionale de Apărare, discuţiile urmând să continue săptămâna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici