Scutaru: Resursele României nu permit implicare militară în Libia. Trebuie aşteptată decizia NATO

România trebuie să aştepte o decizie şi o reacţie a NATO privind o operaţiune militară în Libia, iar CSAT să exprime un punct de vedere, a declarat vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru, adăugând că resursele României nu permit o implicare militară.

37 afișări
Imaginea articolului Scutaru: Resursele României nu permit implicare militară în Libia. Trebuie aşteptată decizia NATO

Scutaru: Resursele României nu permit implicare militară în Libia. Trebuie aşteptată decizia NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"România trebuie să susţină din punct de vedere politic intervenţia statelor democrate. Trebuie să aşteptăm decizia NATO pe acest subiect şi modul în care va reacţiona, ca un corp întreg, NATO. După ce vor exista aceste clarificări cred că CSAT-ul trebuie să exprime un punct de vedere »", a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, George Scutaru, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor.

Deputatul PNL a atras atenţia că rezoluţia adoptată de Consiliul de Securitate al ONU face posibile doar intervenţii aeriene, nu şi terestre.

"România este implicată în alte teatre de operaţiuni în cadrul NATO cu un număr considerabil de militari, iar din punct de vedere al tehnicii din dotare şi logistic nu cred că avem capacitatea de a ne alătura acelor state care pun la dispoziţie mijloace de lovire aeriană. Trebuie să urmărim deciziile care se iau în cadrul NATO dar în acest moment resursele României nu permit o implicare militară. Cel mult, putem discuta de un sprijin umanitar ţinând cont şi de faptul că România a dovedit că are capacitatea de a organiza extragerea din Libia a propriilor cetăţeni şi a cetăţenilor altor state ", a comentat Scutaru.

Deputatul PNL a mai atras atenţia, în acest context, că a sosit momentul ca la nivelul Guvernului să fie luată o decizie pentru finanţarea programului multirol.

El a mai spus că dincolo de manifestările de solidaritate cu NATO, România are de fapt în prezent cel mai mic buget de apărare (0,8 la sută din PIB) iar perspectivele pe următorii 3 ani aşa cum arată prognoza Ministerului Finanţelor indică faptul că în 2014 bugetul alocat apărării va fi de 0,72% din PIB.

"Poate că evenimentele în desfăşurare trag un semnal de alarmă şi pentru actualul Guvern în sensul luării în scurt timp a unei decizii privind finanţarea programului multirol. Emil Boc trebuie să depăşească postura de candidat la Congresul PDL şi să se gândească la faptul că în 2014 forţele aeriene române nu vor mai avea în dotare avioane de vânătoare apte de zbor ", a comentat Scutaru.

El a spus că inclusiv cu programul SMFA de prelungire a resurselor de zbor ale avioanelor MiG, acestea nu vor putea depăşi anul 2014. "Dacă în acest an nu vom lua o decizie privind finanţarea multirol, în 2014 ne vom întreba cine ne va asigura securitatea spaţiului aerian românesc", a spus Scutaru.

Întrebat în legătură cu poziţia exprimată de Traian Băsescu în urmă cu o săptămână împotriva unei intervenţii militare în Libia, vicepreşedintele Comisiei de Apărare a spus : "România să-şi menţină angajamentele în cadrul NATO şi subiectele precum atitudinea NATO şi UE faţă de criza din Libia nu trebuie să fie privite drept o oportunitate de a plăti poliţe pentru lipsa de susţinere a României în aderarea la Spaţiul Schengen ".

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy a declarat, sâmbătă, că a fost decisă o intervenţie militară în scopul respectării rezoluţiei Consiliului de Securitate a ONU privind Libia.

Avioanele franceze survolează sâmbătă Libia pentru a împiedica "atacurile aeriene" ale forţelor lui Muammar Kadhafi asupra Benghazi şi sunt "pregătite să intervină împotriva blindatelor", a declarat sâmbătă preşedintele francez Nicolas Sarkozy, la încheierea unui summit la Paris.

"În acord cu partenerii noştrii, forţele noastre aeriene se vor opune oricărei agresiuni din partea avioanelor colonelului Kadhafi împotriva populaţiei din Benghazi. De acum avioanele noastre împiedică atacurile aeriene asupra oraşului", a declarat Nicolas Sarkozy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici