Se vor acorda bursele de studiu etnicilor români cu domiciliul în Ucraina

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunţă acordarea de burse elevilor etnici români, înscrişi în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din Ucraina. A fost deschis procesul de selecţie a asociaţiilor, fundaţiilor şi a altor organizaţii nonguvernamentale în vederea derulării programului.

143 afișări
Imaginea articolului Se vor acorda bursele de studiu etnicilor români cu domiciliul în Ucraina

Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina, Facebook - Elevi români din Ucraina

În cadrul Programului vor fi acordate burse pentru elevii etnici români înscrişi în clasele I-IV, în anul şcolar 2021-2022, cuantumul bursei fiind de 2.000 de lei/elev.

Bursele se acordă elevilor etnici români cu domiciliul în Ucraina, care studiază în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul de învăţământ preuniversitar din Ucraina, conform Ordonanţei Guvernului nr. 19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022.

Sunt eligibile pentru a participa la procesul de selecţie toate asociaţiile, fundaţiile sau organizaţiile nonguvernamentale  înregistrate atât din punct de vedere legal, cât şi fiscal în Ucraina, şi care aparţin etnicilor români din Ucraina şi au ca obiect de activitate păstrarea, afirmarea şi/sau promovarea identităţii culturale, lingvistice, religioase, etnice a românilor de pretutindeni, cu sediul în regiunile din Ucraina.

Selecţia asociaţiilor, fundaţiilor sau organizaţiilor nonguvernamentale se va face de către o comisie organizată la nivelul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Termenul pentru transmiterea documentelor este 15 septembrie 2022.

Dosarul de participare la selecţie va conţine următoarele documente:

  • Cerere de participare la selecţie (Cerere de participare);
  • Statutul asociaţiei, fundaţiei sau organizaţiei din care trebuie să rezulte că aparţin etnicilor români din Ucraina, că au ca obiect de activitate păstrarea, promovarea identităţii lingvistice şi culturale şi că au sediul (principal sau secundar) în regiuni din Ucraina în care trăiesc comunităţi de români – copie, certificată conform cu originalul şi traducere în limba română certificată de reprezentantul legal;
  • Dovada înregistrării din punct de vedere legal şi fiscal în Ucraina – copie, certificată conform cu originalul şi traducere în limba română certificată de reprezentantul legal;
  • Actul de identitate al reprezentantului legal – copie certificată conform cu originalul;
  • Actul de identitate al persoanei desemnate ca responsabilă a proiectul de burse – copie certificată conform cu originalul;
  • CV-urile reprezentantului legal şi al persoanei desemnate ca responsabilă;
  • Declaraţia privind apartenenţa la identitatea culturală română a reprezentantului legal şi a coordonatorului (Declaratie apartenenta identitate culturala romana);
  • Declaraţia privind protecţia datelor cu caracter personal a reprezentantului legal şi a coordonatorului (Declaratie protectie date cu caracter personal);
  • Extrasul de cont al asociaţiei, fundaţiei sau organizaţiei – copie, certificată conform cu originalul şi traducere în limba română certificată de reprezentantul legal.

Toate documentele emise în limba ucraineană trebuie să fie însoţite de traducere în limba română, certificată de reprezentantul legal.

Toate documentele vor fi trimise iniţial în format electronic, la adresa burse@dprp.gov.ro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici