Sebastian Burduja: Centrala de cogenerare CET Titan intră în linie dreaptă

Centrala de cogenerare CET Titan intră în linie dreaptă, a anunţat luni Sebastian Burduja. Ministrul Energiei spune că este prima investiţie majoră din ultimii 15 ani pentru producerea agentului termic în Bucureşti.

413 afișări
Imaginea articolului Sebastian Burduja: Centrala de cogenerare CET Titan intră în linie dreaptă

Sebastian Burduja: Centrala de cogenerare CET Titan intră în linie dreaptă

Noua centrală va fi echipată cu cinci grupuri motor-generator, care vor utiliza atât gaz metan, cât şi amestecuri cu hidrogen, oferind astfel cea mai modernă şi automatizată soluţie pentru sistemul de termoficare din Capitală, transmite, printr-un comunicat, Ministerul Energiei.

Conform documentului, pentru acest proiect au fost deja parcurse etapele: Studiu de Fezabilitate, Studiul de Racordare la RED, obţinerea tuturor avizelor conform Certificatului de Urbanism (CU), inclusiv Acordul Tehnic de Racordare (ATR) pentru conectarea la reţea.

Titan Power, firma responsabilă pentru implementarea proiectului cu o capacitate instalată de până la 50 de MWe, a demarat faza de autorizare a lucrărilor de demolare şi construcţie în vederea pregătirii pentru achiziţionarea lucrărilor la Centrala Electrică de Termoficare – CET Titan Bucureşti.

„Este prima investiţie majoră din ultimii 15 ani pentru producerea agentului termic în Bucureşti. Anul viitor se împlinesc 10 ani de cât fostul CET din Titan a fost tăiat la fier vechi. Acum venim cu un proiect modern, la cele mai noi standarde, care va furniza căldură şi apă caldă pentru cartierele Titan şi Pantelimon, dar şi energie electrică. Asta înseamnă îmbunătăţirea serviciului public de termoficare pentru Capitală. Încă de la începutul mandatului meu de ministru, am dinamizat investiţiile care ţin de Ministerul Energiei, inclusiv pentru Bucureşti. Prin ceea ce facem la Titan Power şi la Elcen, companii din portofoliul Ministerului Energiei, prioritizăm confortul bucureştenilor, la nivelul unei Capitale europene din 2023”, a declarat Sebastian Burduja.

Conform acestuia, efectele se vor simţi mai ales atunci când Primăria Generală va reabilita sistemul de conducte prin care agentul termic ajunge efectiv în casele bucureştenilor.

„Încă avem pierderi imense în sistem, peste 1500 de tone de apă fierbinte în fiecare oră, ceea ce înseamnă costuri mari la întreţinere pentru cetăţenii Capitalei. Din păcate, doar 2km de reţea au fost reabilitaţi pe fonduri europene în ultimii trei ani de zile — o mare dezamăgire. Lucrăm şi la alte proiecte la Ministerul Energiei şi ELCEN, inclusiv folosirea energiei geotermale pentru sistemul de termoficare al Bucureştiului. Dacă Oradea a reuşit să facă asta, trebuie să reuşim şi noi, cu toate resursele aflate la dispoziţie”, a mai spus ministrul.

După obţinerea ultimelor documente necesare (Autorizaţie de Desfiinţare / Autorizaţie de Construire), care vor fi finalizate în anul 2024, se va trece la etapa de achiziţie a lucrărilor, procurarea echipamentelor, edificare, ulterior, la calificarea şi obţinerea Procesului-Verbal de Finalizare (PIF) a centralei. Aceste ultime etape sunt planificate pentru sfârşitul anului 2026.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici