Secretarii de stat primesc casă RA-APPS pe trei luni, iar miniştrii pe un an cu posibilă prelungire

Miniştrilor, miniştrilor delegaţi, secretarilor de stat şi persoanelor asimilate li se atribuie temporar locuinţe de serviciu ale RA-APPS, secretarii de stat putând ocupa casa timp de trei luni de la numire, iar miniştrii având dreptul la un contract de închiriere pe un an, care poate fi extins.

349 afișări
Imaginea articolului Secretarii de stat primesc casă RA-APPS pe trei luni, iar miniştrii pe un an cu posibilă prelungire

Secretarii de stat primesc casă RA-APPS pe trei luni, iar miniştrii pe un an cu posibilă prelungire (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Locuinţa de serviciu se pune la dispoziţie beneficiarilor complet dotată, inclusiv cu mobilier, iar chiria, cheltuielile de întreţinere a locuinţelor de serviciu şi amortizarea bunurilor din dotarea acestora, inclusiv a mobilierului, se asigură de instituţiile publice în care îşi desfăşoară activitatea beneficiarii, în limita unei sume de 18.600 lei anual pentru fiecare beneficiar în parte. Cuantumul acestei sume poate fi modificat prin hotărâre a Guvernului.

Prevederea este inclusă în ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a reglementat condiţiile de vânzare şi ocupare a imobilelor aflate în administrarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

Actul normativ stabileşte că, prin derogare de la prevederile Legii locuinţei, miniştrilor, inclusiv persoanelor care ocupă funcţii asimilate celei de ministru şi ministru delegat, "pe durata mandatului", respectiv secretarilor de stat şi persoanelor care ocupă funcţii asimilate celei de secretar de stat, "pe o perioadă de 3 luni de la data numirii în funcţie", li se pot atribui temporar imobile cu destinaţia de locuinţă de serviciu din fondul locativ aflat în administrarea RA-APPS.

Atribuirea se va face la cererea ministerelor, a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale sau a instituţiilor publice interesate, după caz, cu acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului şi în limita fondului locativ existent.

Regia, în calitate de locator, este autorizată să încheie direct cu beneficiarii, în calitate de locatari, contracte de închiriere pentru locuinţele de serviciu.

"Contractele de închiriere pentru miniştri, inclusiv asimilaţii acestora şi miniştri delegaţi, se încheie pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de a fi prelungite prin act adiţional", se arată în document.

Nu beneficiază de locuinţa de serviciu persoanele care deţin în proprietate exclusivă sau în coproprietate imobile cu destinaţia de locuinţă în municipiul Bucureşti şi nu pot fi atribuite locuinţele care sunt revendicate de foştii proprietari şi care fac obiectul unui proces civil.

Chiria pentru locuinţele de serviciu se stabileşte în conformitate cu OU 40/1999 privind protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţă.

Contractul de închiriere încetează de drept la data încetării calităţii care a determinat atribuirea locuinţei de serviciu, în cazul miniştrilor, inclusiv persoanelor care ocupă funcţii asimilate celei de ministru şi miniştrilor delegaţi, respectiv după o perioadă de 3 luni de la data numirii în funcţie în cazul secretarilor de stat şi persoanelor care ocupă funcţii asimilate celei de secretar de stat.

La data încetării contractului de închiriere, beneficiarul are obligaţia de a preda locatorului imobilul în starea în care acesta se afla la momentul preluării, precum si de a suporta cheltuielile necesare pentru renovarea acestuia in cazul deteriorării din culpa sa.

Nu pot face obiectul închirierii imobilele care au destinaţia de locuinţe de protocol.

Imobilele nu pot fi înstrăinate, sub sancţiunea nulităţii absolute a actului de înstrăinare, şi nu pot fi subînchiriate de locatari, sub sancţiunea rezilierii contractului de închiriere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici