Şeful NATO, Jens Stoltenberg: Monitorizăm situaţia, vrem să confirmăm o adevărată retragere a trupelor

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a comentat ultimele anunţuri venite din Rusia potrivit cărora mai multe trupe şi echipamente au fost retrase de lângă graniţa cu Ucraina. „Monitorizăm situaţia, vrem să confirmăm o adevărată retragere a trupelor”, a spus şeful NATO.

1158 afișări
Imaginea articolului Şeful NATO, Jens Stoltenberg: Monitorizăm situaţia, vrem să confirmăm o adevărată retragere a trupelor

Şeful NATO: Monitorizăm situaţia, vrem să confirmăm o adevărată retragere a trupelor

Secretarul general al NATO a dezvăluit miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că aliaţii nu au primit niciun răspuns la documentele şi la propunerile trimise Rusiei pe 26 ianuarie.

De asemenea, Jens Stoltenberg a primit cu optimism rezervat anunţul Rusiei privind retragerea unor trupe din apropierea graniţelor.

„Sperăm că îşi vor retrage trupele. Va fi cea mai bună contribuţie a lor la o soluţie politică şi credem că e loc de optimism prudent... Monitorizăm îndeaproape ceea ce fac şi urmărim ceea ce fac. Şi desigur, dacă încep să-şi retragă forţele, atunci vom primi cu plăcere acest lucru, dar rămâne de văzut asta. Ei şi-au mutat mereu forţele înainte şi înapoi. Vrem să confirmăm o adevărată retragere. Trendul din ultimele luni a fost o creştere progresivă a capabilităţilor Rusiei în apropiere de graniţele Ucrainei.... Rusia îşi păstrează acolo capabilităţile pentru invadarea Ucrainei”, a explicat Jens Stoltenberg.

Şeful NATO a anunţat că în continuare aliaţii iau în calcul toate scenariile, inclusiv cel în care Rusia va ataca Ucraina. Suntem pregătiţi pentru ce e mai rău, a mai spus Stoltenberg.

„Vedem o prezenţă militară rusească masivă la graniţa cu Ucraina, dar vedem şi mesaje de la Moscova. Ei dau diplomaţiei o şansă, dar noi suntem gata să ne întâlnim cu ei, să vorbim, să găsim o soluţie diplomatică... dar suntem pregătiţi pentru ce e mai rău în cazul în care Rusia invadează din nou Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai spus că fiecare ţară are dreptul să decidă dacă vrea sau nu să facă parte din organizaţia militară. Răspunsul a venit ca urmare a declaraţiei de marţi a cancelarului Germaniei Olaf Scholz potrivit căreia Ucraina nu va deveni membru NATO în timpul mandatului său şi în timpul mandatului lui Vladimir Putin.

„Mesajul meu este că acest lucru îl vor decide cei 30 de aliaţi, nu decide Rusia cine este membru al NATO sau nu. Este o chestiune de principii. Toţi aliaţii au spus clar acest lucru şi acest lucru este despre respectarea dreptului fiecărei naţiuni să-şi aleagă calea”, a precizat Jens Stoltenberg.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici