Senat: 300 euro/zi de detenţie - despăgubire pentru condamnaţii regimului comunist şi descendenţi

Comisia juridică a Senatului a dat miercuri cu majoritate de voturi raport favorabil unei propuneri legislative a PNL prin care statul român despăgubeşte condamndaţii regimului comunist cu 300 euro/zi de detenţie.

527 afișări
Imaginea articolului Senat: 300 euro/zi de detenţie - despăgubire pentru condamnaţii regimului comunist şi descendenţi

Senat: 300 euro/zi de detenţie - despăgubire pentru condamnaţii regimului comunist şi descendenţi (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Iniţiativa formulată de un grup de deputaţi PNL stabileşte că orice persoană care a suferit condamnări cu caracter poltic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic este îndreptăţită la compensaţii băneşti din partea statului român.

Statul este obligat să acorde persoanelor condamnate politic în regimul comunist sau, după caz, moştenitorilor (soţi sau descendenţi până la gradul al doilea inclusiv) compensaţii băneşti pentru prejudiciile morale, constând într-o sumă egală cu echivalentul a 300 de euro pentru fiecare zi de condamnare, respectiv echivalentul a 200 euro pentru fiecare zi de măsură administrativă.

Proiectul PNL stabileşte un plafon maxim al acestor compensaţii, care nu pot depăşi 400.000 euro.

Legea urmează să fie dezbătută şi votată de plenul Senatului, care este prima Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici