Senat: Listele pentru alegerile locale trebuie să conţină 30% candidaţi-femei: "Nu conteaza ce sex ai, contează cine are pixul"

Proiectul de lege referitor la cotele de gen de 30% pe listele pentru alegerile locale a fost adoptat luni de plenul Senatului, cu 94 de voturi "pentru" şi un vot împotrivă, senatorii susţinând însă în timpul dezbaterilor că legea nu rezolvă problema reprezentării slabe a femeilor în politică.

739 afișări
Imaginea articolului Senat: Listele pentru alegerile locale trebuie să conţină 30% candidaţi-femei: "Nu conteaza ce sex ai, contează cine are pixul"

Senat: Listele pentru alegerile locale trebuie să conţină 30% candidaţi-femei: "Nu conteaza ce sex ai, contează cine are pixul" (Imagine: Cristi Vatafu/ Arhiva Mediafax)

Iniţiativa, susţinută de 161 de parlamentari de la toate partidele politice, prevede că la alegerile locale pe liste să fie reprezentate ambele sexe în proporţie de cel puţin 30%.

"Candidaturile pentru consiliile locale şi judeţene, precum şi cele pentru primari se propun de partidele politice, constituite potrivit legii partidelor politice nr. 14/2003, republicată. Se pot depune candidaturi şi de către alianţele electorale consttuite în condiţiile prezentei legi, de către organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale prevăzute de Art. 8, precum şi candidaturile independente. Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat", potrivit proiectului adoptat de Senat.

În timpul dezbaterilor, majoritatea senatorilor s-a declarat de acord cu proiectul, însă a considerat că proiectul de lege nu rezolvă problema reprezentării slabe a femeilor în politică pentru că iniţiativa nu menţionează că femeile vor fi trecute pe locuri eligibile în liste.

Senatorul UDMR Verestoy Attila a spus în plenul Senatului că "situaţia nu poate fi rezolvată cu atât, a fi prezenţi pe listă nu înseamnă a fi prezenţi în sală după aceea". Verestoy a mai spus că este nevoie de "bun simţ" din partea liderilor politici pentru a fi o reprezentare mai bună.

La rândul său, senatorul liberal Gigel Ştirbu a spus, referitor la prezenţa femeilor pe locuri eligibile: "Nu conteaza ce sex ai, contează cine are pixul".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici