Senat: PSD şi PNL şi-au împărţit preşedinţia a două noi comisii, spre nemulţumirea PDL

PSD şi PNL şi-au împărţit, marţi, în Senat, preşedinţia a două noi comisii, liderul PSD, Ilie Sârbu, amintindu-i liderului senatorilor PDL, Dumitru Oprea, nemulţumit de funcţiile ce au revenit PDL, că într-o negociere similară acum doi ani Emil Boc a spus despre opoziţie:"Treceţi cu şenila peste ei".

221 afișări
Imaginea articolului Senat: PSD şi PNL şi-au împărţit preşedinţia a două noi comisii, spre nemulţumirea PDL

Senat: PSD şi PNL şi-au împărţit preşedinţia a două noi comisii, spre nemulţumirea PDL (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Noi am avut o discuţie ieri, liderii de grup, şi sigur că se întâmplă de când e politica probabil - când eşti în opoziţie, ţi se pare că ţi se dă puţin, iar când eşti la putere, întotdeauna dai mai puţin. În urmă cu mai bine de doi ani de zile, când am negociat anumite posturi care aparţineau o parte PDL, fiind la putere, o parte nouă (PSD - n.r.) şi o parte PNL, din 24 de posturi ni s-a dat doar un post, iar PNL niciunul. Când am insistat şi l-am rugat pe Cristian Rădulescu să mai întrebe o dată la Guvern, unde era domnul Boc prim-ministru, (...) s-a dat un telefon în prezenţa noastră şi răspunsul domnului Boc a fost: «Treceţi cu şenila peste ei». Ei, acuma, noi nu trecem cu şenila. V-am dat şi un post de secretar, am fost generoşi. Nu am putut să vă dăm postul de vicepreşedinte", a spus Sârbu.

La începutul şedinţei de marţi, liderii grupurilor parlamentare au anunţat componenţa celor două noi comisii permanente înfiinţate la Senat, respectiv Comisia pentru transporturi şi energie şi Comisia pentru mediu şi schimbări climatice.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, l-a propus ca preşedinte al Comisiei pentru transporturi şi energie pe senatorul Florin Constantinescu. De asemenea, el a propus-o pe Doina Silistru ca vicepreşedinte la Comisia pentru mediu şi schimbări climatice.

Viceliderul grupului liberal l-a nominalizat pe senatorul Ion Popa ca preşedinte al Comisiei pentru mediu şi schimbări climatice, iar la Comisia pentru transport şi energie a fost propus pentru funcţia de vicepreşedinte senatorul Petru Ehegartner.

Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a protestat în plen că la repartizarea funcţiilor în cele două comisii PDL nu a fost consultat, fiind astfel defavorizat.

"Grupul PDL nu a fost consultat în privinţa celor două comisii, ci grupului i s-a dat. I s-a dat, în şedinţa de ieri a Biroului Permanent al Senatului, secretariatul unei comisii, doi oameni într-o comisie, încălcându-se Regulamentul Senatului", a spus acesta.

Oprea a prezentat totuşi propunerile PDL, Ion Ariton, ca secretar la Comisia pentru transporturi, iar Gigi Chiru ca membru, precum şi Dan Mihai Marian ca membru al Comisiei pentru mediu.

UDMR l-a înlocuit pe senatorul Klárik László-Attila din Comisia pentru regulament cu Biro Rozalia, primul fiind propus secretar la Comisia pentru mediu.

Un alt membru al Uniunii, Tanczos Barna, a fost nominalizat să facă parte din Comisia pentru transporturi.

După votul favorabil al plenului, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că persoanele nominalizate au fost votate doar pentru calitatea de membru, funcţiile urmând să fie atribuite în urma votului dat în cele două comisii permanente.

Tot în şedinţa de marţi au fost aprobate şi alte schimbări în componenţa unor comisii.

Viceliderul senatorilor PNL, Liviu Titus Paşca, l-a propus la Comisia pentru politică externă membru pe Crin Antonescu în locul lui Călin Popescu Tăriceanu.

La Comisia pentru administraţie publică, pentru funcţia de vicepreşedinte a fost nominalizat senatorul Marin Andrănel Cotescu, în locul senatorului Ion Popa, iar pentru funcţia de membru în comisie a fost propus senatorul Dragoş Luchian, în locul senatorului Viorel Grigoraş.

La Comisia pentru cultură, pentru funcţia de secretar a fost propus Tudor Barbu în locul lui Varujan Vosganian, care va deveni simplu membru, la Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială pentru funcţia de vicepreşedinte a fost desemnată Vasilica Miron în locul senatorului Andrănel Cotescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici