Senatorii jurişti au respins OUG privind majorarea chiriilor pentru imobilele RA-APPS

Senatorii din Comisia juridică au respins, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care prevedea majorarea de la 1 martie 2008 a tarifelor percepute de Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru închirierea apartamentelor, vilelor şi terenurilor aflate în administrarea sa.

34 afișări
Imaginea articolului Senatorii jurişti au respins OUG privind majorarea chiriilor pentru imobilele RA-APPS

Senatorii jurişti au respins OUG privind majorarea chiriilor pentru imobilele RA-APPS (Imagine: Mediafax Foto)

Ordonanţa de urgenţă 9/2008 pentru stabilirea tarifului de bază lunar al chiriei care se aplică pentru închirierea locuinţelor şi terenului aferent acestora, aflate în domeniul public şi privat al statului, administrate de RA-APPS este dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Iniţial, senatorii din comisie nu au reuşit să strângă suficiente voturi "împotrivă" pentru respingerea ordonanţei, dar preşedintele Comisiei juridice, liberala Norica Nicolai, a decis reluarea votului, la propunerea senatorului PC Gavrilă Vasilescu. Acesta făcuse un apel la colegii săi să dea un vot negativ, astfel încât ordonanţa de urgenţă să nu treacă de Senat prin adoptare tacită, ci să se transmită Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională, "un semnal din partea Senatului cu respingere".

Senatorii jurişti au adoptat un raport de respingere, la propunerea senatorului PSD Şerban Nicoale, care propusese iniţial ca majorarea chiriilor să fie valabilă numai pentru vilele RA-APPS. "Vilele sunt doar în zonele bune ale Capitalei şi au regim de protocol şi de serviciu", a spus el, menţionând că multe dintre apartamentele închiriate de regie se află în cartiere marginaşe ale Capitalei.

El a subliniat că iniţiatorii ordonanţei au luat greşit drept bază faptul că locuinţele pentru care se stipulează majorarea chiriilor ar fi toate în zone de lux.

Senatorul PSD a spus că tarifele pentru chirii, menţionate de ordonanţă, au crescut de circa zece ori faţă de cuantumurile iniţiale, fiind "mai apropiate de piaţă". "Nu ştiu dacă aceasta este soluţia, ca să vă spun cinstit", a arătat el.

Potrivit acestuia, de mai mult timp se perpetuează situaţia în care apartamente de bloc rămân în patrimoniul RA-APPS, preluate de la Primărie, de la fostul ICRAL fără să răspundă unei nevoi a regiei, "fără să fie vreo justificare".

El a criticat menţiunea din expunerea de motive potrivit căreia majorarea tarifelor pentru chirii trebuie să fie făcută "în regim de urgenţă" deoarece nivelul redus al tarifului chiriei nu acoperă cheltuielile efective făcute cu imobilele respective.

Senatorul social-democrat a susţinut că RA-APPS nu are niciun fel de cheltuieli cu apartamentele de bloc pe care le deţine.

Senatorul PC Gavrilă Vasilescu a explicat că această regie are pierderi pentru că înainte să vândă "investeşte miliarde". "Le iau, le aranjează şi apoi le vând pe trei lulele-trei surcele", a susţinut el, dând ca exemplu Vila 23 şi Muntenia.

Senatorii din Comisia juridică au criticat, de asemenea, faptul că ordonanţa stabileşte cuantumul chiriilor în euro, deşi urmează să fie achitată în lei, la cursul de schimb valutar al BNR de la data efectuării plăţii. "Asta să i-o spună lui Mutu", a afirmat Nicolae. "Lui Mutu şi lui Chivu", a completat senatorul Peter Eckstein Kovacs.

Dezbaterile au fost şi o ocazie pentru atacuri între senatori, mai mult sau mai puţin ironice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici