Senatul a respins şi cererea de reexaminare a Legii pensiilor transmisă de Traian Băsescu

Senatorii au respins, miercuri, cererea de reexaminare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice transmisă Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu.

16 afișări
Imaginea articolului Senatul a respins şi cererea de reexaminare a Legii pensiilor transmisă de Traian Băsescu

Senatul a respins şi cererea de reexaminare a Legii pensiilor transmisă de Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Anterior, senatorii au respins şi raportul de admitere a cererii de reexaminare propus plenului de către Comisia pentru muncă. Raportul conţinea aproape o sută de modificări la Legea pensiilor, toate fiind respinse odată cu raportul.

Înaintea respingerii raportului, senatorii acceptaseră amendamentul formulat de senatorii Toni Greblă (PSD) şi Cristian Rădulescu (PDL), care stabilea că vârsta de pensionare pentru femei este de 63 de ani şi de 65 de ani pentru bărbaţi, aşa cum solicitase şi şeful statului.

Totuşi, la votul final pe raportul Comisiei pentru muncă, raport care conţinea amendamente care priveau şi alte articole decât cel invocat în cererea de reexaminare, senatorii puterii au votat împotrivă.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a explicat că restul amendamentelor, care exced cererii de reexaminare transmisă de preşedinte, nu sunt realiste şi nu trebuie să fie adoptate, pentru că se încalcă Constituţia.

După respingerea raportului comisiei, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că va supune la vot şi solicitarea preşedintelui de reexaminare, prin care se cere reducerea vârstei de pensionare la femei la 63 de ani.

Cererea de reexaminare a întrunit 57 de voturi "pentru" şi 49 de voturi "împotrivă". Pentru că această cerere, considerată ca având caracter organic, nu a întrunit cele 69 de voturi favorabile necesare, Mircea Geoană a anunţat că "această respingere va merge la Camera Deputaţilor".

După anunţarea rezultatului votului, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a ironizat lipsa de mobilizare a senatorilor PDL.

"Constatăm că majoritatea nu mai e majoritate. Nu se poate exprima", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici