Senatul amână cu două săptămâni adoptarea Legii graţierii

Senatorii din Comisia juridică au votat luni prelungirea termenului de adoptare tacită a Legii graţierii de la 45 la 60 de zile, termenul iniţial de adoptare tacită fiind 25 aprilie.

2706 afișări
Imaginea articolului Senatul amână cu două săptămâni adoptarea Legii graţierii

Senatul amână cu două săptămâni adoptarea Legii graţierii (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

Propunerea a fost trimisă Biroului Permanent al Senatului.

Propunerea va fi supusă la vot în plenul Senatului. Senatorii PNL au propus anterior prelungirea termenului de adoptare, însă propunerea nu a fost supusă la vot.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a prezentat miercurea trecută Comisiei juridice din Senat o simulare privind numărul de deţinuţi care ar urma să iasă din închisoare, luând în calcul fiecare propunere făcută de instituţiile consultate în vederea elaborării legii.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a realizat o simulare prin care se stabileşte numărul de persoane care ar urma să iasă din penitenciarele din România, în funcţie de fiecare propunere în parte. În total, sunt 8 scenarii luate în calcul.

Astfel, cele mai multe persoane ar urma să iasă din penitenciare conform propunerii făcute de senatorul Şerban Nicolae, respectiv 2.720 ar putea să beneficieze de graţiere.

Conform proiectului de Lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate, ar urma să părăsească unităţile de încarcerare 1.190 de persoane.

Conform propunerii Asociaţiei Magistraţilor din România, ar urma să fie eliberate 945 de persoane. O altă propunere a fost formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care presupune ieşirea din penitenciare a 974 de persoane, 899 la propunerea Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi 1.375 la propunerea formulată de senatorul PSD Liviu Brăiloiu.

Cel mai mic număr de încarceraţi care ar putea scăpa de executarea pedepsei este prevăzut în propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, dacă se alege varianta CSM, ies din penitenciare 888 de persoane.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a prezentat Senatului situaţia intrărilor şi a ieşirilor din penitenciare de la 1 ianuarie 2016 până în martie 2017. Astfel, pe parcursul anului trecut au intrat în penitenciarele din România 13.663 de persoane şi au ieşit 14.542 de persoane.

În 2017, de la 1 ianuarie, până la finalul lunii martie, au intrat 3.353 de persoane în penitenciare şi au ieşit 3.567.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici