Senatul micşorează pedeapsa pentru darea de mită în campaniile electorale - Mediafax

Senatul micşorează pedeapsa pentru darea de mită în campaniile electorale

Senatorii au adoptat, miercuri, o lege prin care se reduce de la cinci la trei ani maximul sancţiunii pentru darea de bani sau bunuri, în campaniile electorale, de către un candidat, direct sau prin intermediari, pentru determinarea alegătorului să voteze sau să nu un anumit competitor electoral.

595 afişări
Imaginea articolului Senatul micşorează pedeapsa pentru darea de mită în campaniile electorale

Senatul micşorează pedeapsa pentru darea de mită în campaniile electorale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit proiectului, aşa cum a fost amendat de Senat, oferireasau darea de bani, bunuri ori de alte foloase, în timpul campanieielectorale, de către un candidat, direct sau prin intermediari, înscopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze unanumit competitor electoral, ori a unui anumit candidat,constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea dela şase luni la trei ani.

În legea electorală aflată în prezent în vigoare,pedeapsa prevăzută pentru astfel de fapte este deînchisoare de la şase luni la cinci ani.

Senatorii au adoptat, la propunerea Comisiei pentruadministraţie, o prevedere care stabileşte că persoanele careprimesc bani sau bunuri în schimbul voturilor riscă o pedeapsă cuînchisoarea de la trei luni la un an sau amendă.

Senatorii au eliminat, la propunerea Comisieipentru administraţie, care a întocmit raportul la iniţiativalegislativă, prevederea foarte strictă propusă de iniţiatori ca întimpul campaniei electorale să fie interzisă folosireaoricărui material electoral cu excepţia bannerelor, a afişelorelectorale şi a documentelor tipărite ce cuprind ofertaelectorală a candidatului sau a partidului politic aflat în cursaelectorală.

La propunerea aceleiaşi comisii, Senatul a eliminat una dintreprincipalele prevederi dorite de iniţiatori, prin care se stabileacă participarea cetăţenilor la alegeri este obligatorie.

Senatorii au respins şi prevederea potrivit căreianeparticiparea la vot ar fi urmat să reprezinte contravenţie şi săfie sancţionată cu o sumă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 de lei.

Senatul s-a pronunţat, astfel, pentru menţinerea reglementăriiactuale, care stipulează că participarea cetăţenilor la alegeri seface pe baza liberului consimţământ al acestora.

În proiect se arată că, în campania electorală, candidaţii potoferi alegătorilor afişe, pliante, cărţi poştale, ilustrate,brichete, chibrituri, calendare, pixuri, şepci, tricouri, eşarfe,fulare, insigne, ecusoane, fanioane, steguleţe sau baloaneinscripţionate cu însemnele partidului politic care participă laalegeri.

Iniţial propunerea legislativă nu a întrunit numărul de voturinecesar pentru a fi considerată ca adoptată de Senat, ea întruninddoar 50 de voturi "pentru", 52 de voturi "împotrivă" şi şapte"abţineri".

Ulterior, vicepreşedintele Senatului, Adrian Ţuţuianu şi-aatenţionat colegii că s-a dat un vot împotriva uneiiniţiative legislative pe care toate grupurile parlamentare audeclarat că o susţin şi că sunt de acord să combată mitaelectorală, el anunţând că liderul senatorilor PDL,Cristian Rădulescu doreşte reluarea votului.

După reluarea votului, proiectul a fost adoptat cu 104voturi "pentru", două "abţineri" şi două voturi"împotrivă".

Proiectul, iniţiat de un grup de senatori şi deputaţiPSD-Constantin Tămagă, Şerban Valeca, Ion Burnei, GheorgheDrăghici, Filip Georgescu, Bogdan Niculescu Duvăz şi Vasilică RaduCostin - care are caracter organic, a fost dezbătut de Senat încalitate de primă Cameră sesizată.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici