Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, miercuri, pentru votul de învestitură a noului Guvern Boc

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, miercuri, în şedinţă comună, pentru a se pronunţa, prin vot, asupra învestirii noului Cabinet propus de premierul desemnat Emil Boc, alcătuit din 15 miniştri şi un vicepremier.

57 afișări
Imaginea articolului Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, miercuri, pentru votul de învestitură a noului Guvern Boc

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, miercuri, pentru votul de învestitură a noului Guvern Boc (Imagine: Mediafax Foto)

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în care se va da vot asupra listei Cabinetului Boc este programată să înceapă la ora 9.30.

Conform Regulamentului, după aprobarea ordinii de zi, preşedintele de şedinţă dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, în vederea prezentării programului şi a listei Guvernului.

În continuare, iau cuvântul reprezentanţii grupurilor parlamentare pentru exprimarea punctelor de vedere, iar după încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi desemnarea lui Emil Boc ca premier, iar lista Guvernului şi programul de guvernare au fost depuse la Parlament duminică după-amiază.

Miniştrii propuşi au fost audiaţi, marţi, în comisiile de specialitate, toţi 15 primind aviz favorabil din partea parlamentarilor.

Guvernul pe care premierul desemnat Emil Boc îl propune Parlamentului este format din:

  • Marko Bela (UDMR, vicepremier fără portofoliu)

  • Vasile Blaga (PDL, Ministerul Administraţiei şi Internelor, la audierile în comisii a primit 46 de voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi patru abţineri)

  • Sebastian Vlădescu (independent, Ministerul Finanţelor, în comisii - 36 de voturi "pentru" şi două "împotrivă")

  • Adriean Videanu (PDL, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în comisii - 39 de voturi favorabile şi 17 "împotrivă")

  • Theodor Baconschi (independent, Ministerul Afacerilor Externe, în comisii - 33 de voturi "pentru", 15 voturi "împotrivă" şi o abţinere)

  • Radu Berceanu (PDL, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în comisii - 39 de voturi "pentru" şi 17 "împotrivă")

  • Laszlo Borbely (UDMR, Ministerul Mediului şi Pădurilor, în comisii - 53 de voturi "pentru", opt împotrivă)

  • Elena Udrea (PDL, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în comisii - 43 de voturi "pentru", 4 "împotrivă" şi o abţinere)

  • Gabriel Oprea (grupul independenţilor, Ministerul Apărării Naţionale, în comisii - 20 de voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi o abţinere)

  • Kelemen Hunor (UDMR, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în comisii - 24 de voturi "pentru" şi două abţineri)

  • Cătălin Predoiu (independent, Ministerul Justiţiei, în comisii - 51 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi o abţinere)

  • Gabriel Sandu (PDL, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în comisii - 17 voturi "pentru" şi unul "împotrivă")

  • Mihai Şeitan (PDL, Ministerul Muncii, în comisii - 38 de voturi "pentru", 17 "împotrivă" şi trei abţineri)

  • Daniel Funeriu (PDL, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în comisii - 29 voturi "pentru", şapte voturi "împotrivă" şi două abţineri)

  • Cseke Attila (UDMR, Ministerul Sănătăţii, în comisii - toţi parlamentarii au votat "pentru")

  • Mihail Dumitru (independent, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în comisii - 58 de voturi "pentru", ceilalţi 22 de deputaţi sau senatori din comisii s-au abţinut sau nu au votat)

Marko Bela, nominalizat pentru funcţia de vicepremier, Marko Bela, nu a fost audiat în comisiile parlamentare, neavând portofoliu

Dintre cei 16 membri ai Cabinetului propus de Emil Boc, şase au făcut parte şi din anteriorul Guvern Boc, asigurând şi conducerea interimară a ministerelor după demiterea Executivului prin moţiune de cenzură. Guvernul Boc a fost demis prin moţiunea de cenzură adoptată în 13 octombrie.

După această dată, preşedintele i-a desemnat pentru funcţia de prim-ministru pe Lucian Croitoru, al cărui Cabinet - pe a cărui listă se regăseau mulţi dintre cei propuşi şi de Emil Boc - nu a trecut de votul Parlamentului şi Liviu Negoiţă, care a anunţat, în 16 decembrie, că şi-a depus mandatul primit din partea preşedintelui pentru formarea guvernului.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, astfel că, pentru aprobarea Cabinetului sunt necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

PDL, UDMR, grupul minorităţilor naţionale şi independenţii au împreună 240 de parlamentari, în urma recentelor demisii ale unor senatori şi deputaţi PSD şi PNL.

PDL are 166 de deputaţi şi senatori, UDMR - 31, grupul minorităţilor are 18 deputaţi, iar din grupurile de independenţi fac parte 17 deputaţi şi opt senatori.

PNL are 77 de parlamentari, iar alianţa PSD+PC are 153 de mandate de deputat şi senator.

Liberalii şi social-democraţii au anunţat că vor vota împotriva Guvernului Boc IV.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la finalul BPC, că liderii liberali au decis că parlamentarii PNL vor vota categoric împotriva Guvernului Boc IV, însă la audierile din comisie votul liberalilor este dat în funcţie de prestaţie şi de activitatea anterioară.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, vineri, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, că parlamentarii social-democraţi vor vota împotriva Guvernului Emil Boc în Parlament.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Conform Constituţiei, preşedintele poate să dizolve Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici