Senatul SUA a stabilit că procesul împotriva lui Donald Trump este constituţional

  • Senatul SUA a stabilit, prin majoritate simplă, că procesul împotriva lui Donald Trump este constituţional
  • Avocaţii lui Donald Trump argumentau că procedura Congresului nu ar fi constituţională, deoarece mandatul prezidenţial s-a încheiat
  • Camera Reprezentanţilor l-a inculpat pe Donald Trump pentru "instigare la insurecţie", iar procesul se desfăşoară în Senat
461 afișări
Imaginea articolului Senatul SUA a stabilit că procesul împotriva lui Donald Trump este constituţional

Sursa foto: Mediafaxfoto

Senatul Statelor Unite a stabilit prin vot, marţi seară, că procesul împotriva fostului preşedinte Donald Trump, acuzat de "instigare la insurecţie", este constituţional, chiar dacă mandatul prezidenţial s-a încheiat.

După prezentarea argumentelor ambelor părţi, Senatul a decis printr-un raport de voturi de 56 la 44 că procesul împotriva lui Donald Trump este constituţional, chiar dacă mandatul prezidenţial s-a încheiat. Şase senatori republicani au votat alături de colegii democraţi pentru continuarea procedurii, informează publicaţia The Hill şi site-ul Axios.com.

Procesul care îl vizează pe fostul preşedinte american Donald Trump, inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru "instigare la insurecţie", a început marţi în Senatul SUA. Avocaţii lui Donald Trump au contestat constituţionalitatea procedurii inculpării în vederea demiterii, argumentând că în Constituţia SUA nu există prevederi privind "inculparea în vederea demiterii a unei persoane fizice care nu deţine funcţii oficiale". Mandatul preşedintelui Donald Trump s-a încheiat pe 20 ianuarie.

În plus, avocaţii fostului preşedinte, David Schoen, Bruce Castor, Michael van der Veen şi Julieanne Bateman, au respins argumentele "absurde" ale liderilor democraţi, denunţând ceea ce consideră a fi o tentativă de "reducere la tăcere a unui adversar politic". "Conducerea Partidului Democrat nu vrea să permită niciodată ca o «criză bună» să fie irosită, dar este incapabilă să înţeleagă că nu orice lucru poate fi atribuit de fiecare dată adversarilor politici, indiferent cât de mult vor să exploateze orice moment de incertitudine al poporului american. Este vorba de o încercare egoistă a liderilor democraţi din Camera Reprezentanţilor de a profita de pe urma sentimentelor de groază şi confuzie ale americanilor din întreg spectrul politic care au asistat la distrugerile provocate pe 6 ianuarie la Capitoliu de câteva sute de oameni", afirmă avocaţii lui Donald Trump.

Senatul va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este sau nu vinovat. Sunt necesare voturile a 17 senatori republicani, alături de cele ale tuturor senatorilor democraţi, pentru eventuala condamnare a lui Donald Trump. Cel mai probabil, Donald Trump va fi achitat, dacă nu vor apărea noi dovezi semnificative împotriva sa, notează site-ul de ştiri Axios.com. Atât liderii democraţi, cât şi cei republicani vor să încheie rapid procedura.

Camera Reprezentanţilor l-a inculpat pe Donald Trump pentru "instigare la insurecţie". Potrivit articolului de inculpare, "Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite". Preşedintele Donald Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial. "Preşedintele a periclitat în mod grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat asupra tranziţiei paşnice a puterii şi a pus în pericol o ramură coegală a sistemului de guvernare. Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitatea de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite. Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat că va rămâne o ameninţare pentru siguranţa naţională, pentru democraţie şi pentru Constituţie dacă i se va permite să rămână în funcţie; a acţionat într-o manieră incompatibilă în mod evident cu sistemul de autoguvernare şi cu statul de drept", arată actul de inculpare, elaborat înainte de expirarea mandatului prezidenţial.

Donald Trump a afirmat că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. "Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat", a declarat Donald Trump.

Pe 6 ianuarie, înaintea violenţelor care au vizat Congresul, Donald Trump a rostit un discurs în faţa simpatizanţilor, în centrul Washingtonului. "Vom merge la Capitoliu şi vom scanda în faţa bravilor noştri senatori şi congresmeni, iar spre unii probabil nu vom scanda prea mult. Pentru că ţara nu poate fi luată înapoi prin acţiuni slabe. Trebuie să arătăm putere şi să fim puternici. Trebuie să cerem Congresului să facă ceea ce trebuie şi să numere doar voturile electorilor reprezentaţi legal", a afirmat Donald Trump în discursul din 6 ianuarie. Donald Trump nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial, denunţând presupuse fraude electorale. Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Donald Trump este primul preşedinte american vizat de două proceduri în vederea destituirii şi primul preşedinte judecat în Senat după expirarea mandatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici