Separatiştii îşi declară guvernarea autonomă asupra sudului în Războiul din Yemen

  • Separatiştii din sudul Yemenului şi-au declarat autonomia asupra regiunii
  • Ei au încălcat un acord de pace recunoscut internaţional semnat în noiembrie cu guvernul
  • Părţile beligerante au semnat atunci un acord de partajare a puterii, descris de ONU ca fiind un pas important spre încheierea războiului civil din Yemen
839 afișări
Imaginea articolului Separatiştii îşi declară guvernarea autonomă asupra sudului în Războiul din Yemen

Separatiştii îşi declară guvernarea autonomă asupra sudului în Războiul din Yemen

O coaliţie condusă de saudiţi a lansat o intervenţie militară de susţinere a guvernului yemenit în 2015, după ce mai mulţi rebeli, după ce rebelii Houthi au pus stăpânire pe capitala Sanaa. Yemenul a fost devastat de un conflict care a escaladat după ce facţiunea Houthi l-au obligat pe preşedintele Abdrabbuh Mansour Hadi să fugă în străinătate şi au preluat controlul asupra vestului ţării.

Alarmaţi de ascensiunea unui grup despre care credeau că sunt susţinuţi militar de Iran, o coaliţie de opt state arabe condusă de Arabia Saudită a început o campanie de restabilire a guvernului plecat în exil. La începutul războiului oficialii saudiţi au estimat că totul va dura câteva săptămâni. Au urmat însă cinci ani de impas militar.

După estimările ONU, cel puţin 7,500 de civili au decedat de la începutul conflictului. Datele oferite de un grup de monitorizare au estimat că luptele au ucis 112,000 de oameni, inclusiv 12,600 de civili.

Luptele şi blocajul internaţional au făcut ca Yemenul să traverseze cea mai gravă criză umanitară din lume. Aproximativ 24 de milioane de persoane au nevoie de asistenţă umanitară. Această cifră aproximativă reprezintă 80% din totalul populaţiei. Alte 10 milioane de oameni sunt consideraţi la un pas de foamete, relatează BBC.


Sursa foto: profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici