Şereş: Am cerut să fiu audiat, să îmi dovedesc nevinovăţia

Senatorul PC Codruţ Şereş a declarat, miercuri, că a solicitat să fie audiat de senatorii jurişti, aflând că poate face această cerere conform regulamentului şi a precizat că doreşte să îşi dovedeasă nevinovăţia, cu aviz sau fără aviz, cu procedură sau fără procedură.

19 afișări
Imaginea articolului Şereş: Am cerut să fiu audiat, să îmi dovedesc nevinovăţia

Şereş: Am cerut să fiu audiat, să îmi dovedesc nevinovăţia (Imagine: Mediafax Foto)

"Am aflat că pot să solicit să fiu audiat, conform Regulamentului Senatului, şi mi se pare normal să fac acest lucru", a declarat Codruţ Şereş la ieşirea de la Comisia juridică, precizând că nu ştia că miercuri se dă votul în comisia juridică pe raportul care îl vizează.

"Am aflat de la grup, de la colegii mei. Nu am discutat cu doamna preşedinte Norica Nicolai, după cum constataţi dânsa nu se află în birou acum. Am fost înştiinţat prin grupul PC, nu am vorbit direct cu doamna Norica", a explicat Şereş.

Senatorul PC a mai arătat că, dacă se va convoca o sesiune extraordinară şi se va da votul, va fi în sală şi îşi va prezenta punctul de vedere, iar dacă se amână pentru luna septembrie, va face acelaşi lucru.

"Evident că mi doresc ca lucrurile să se finalizeze într-un timp cât mai scurt. Nu depinde de mine modul în care evoluează lucrurile. Pot doar să mă prezint de câte ori mi se cere. Îmi doresc cât mai curând să îmi dovedesc nevinovăţia. Cu aviz, fără aviz, cu procedură, fără, procedură, cu orice este nevoie în aceasă ţară pentru a-ţi dovedi nevinovăţia", a spus Şereş.

Codruţ Şereş a spus că nu va prezenta alte documente în faţa senatorilor jurişti.

"Vă reamintesc că acum doi ani m-am prezentat la Parchet, am dat declaraţii, în mod normal aceste declaraţii ar trebui să se regăsească la dosare, deci nu cred că este nevoie să aduc alte documente, în această fază, pentru că nu este vorba despre acuzaţii de corupţie, ci sunt însăilări legate de spionaj, trădare şi alte poveşti fantastice, după părerea mea", a spus Şereş, meţionând că "la aceste poveşti fantastice, cu cât încerci să aduci mai multe documente, cu atât s-ar putea ca povestea să devină şi mai fantastică".

Şereş a mai spus că nu consideră că, prin audierea sa şi a lui Paul Păcuraru, decizia Comisiei juridice în cele două cazuri se tergiversează. "Dacă comisia a decis să dea un raport astăzi, poate să o facă astăzi", a declarat el.

Referindu-se la dosarele în care Parchetul solicită avizul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale în cazul său, Codruţ Şereş a spus că "faptul că aceste dosare sunt stufoase nu înseamnă că toate lucrurile de acolo au legătură cu ceea ce este în dosar".

"Dacă este să mă întrebaţi, probabil că acolo s-ar regăsi toată documentaţia privind privatizarea Electrica Muntenia Sud, privatizare încheiată de actualul Guvern şi sunt convins că în aceste documente nu o să găsiţi nici dumneavoastră sau altcineva o problemă de ilegalitate", a explicat Şereş, adăugând că, în acuzaţiile care i se aduc "nu se vorbeşte de corupţie, bani, de altceva, ci de un presupus spionaj".

"După părerea mea, aceste acuzaţii sunt ştiinţifico-fantastice. Acuzaţiile sunt foarte grave, dar tocmai pentru că sunt atât de grave, mi-e greu să cred că în România europeană poţi să vorbeşti despre spionaj şi trădare", a mai declarat acesta.

Întrebat dacă preferă să se dea soluţia începererii urmăririi penale, Şereş a spus că în 2006 a refuzat să se prezinte la comisia prezidenţială, pentru că dorit să fie în faţa procurorilor.

Senatorul PC Codruţ Şereş a declarat, miercuri, după audierile din cadrul Comisiei juridice, că a răspuns întrebărilor senatorilor cu privire la cele două dosare, apreciind totodată că nu se poate ca cineva să fie acuzat de trădare şi să nu se specifice cine sunt spionii şi ce a trădat.

La ieşirea de la Comisia juridică, senatorul Codruţ Şereş a declarat că a prezentat colegilor jurişti "ceea ce a prezentat procurorilor pe cele două cazuri în care este acuzat".

"A fost o serie de întrebări din partea acestora la care am răspuns la fel cum am răspuns şi procurorilor în urmă cu un an şi jumătate. Au vrut să ştie detalii legate de cele două dosare transmise de Parchet şi am precizat că nu am avut acces la documentele la care ei au avut acces", a spus Şereş.

El a menţionat că nu ştie dacă schimbă ceva audierea sa în Comisia juridică, dar că i  se pare normal să participe, pentru a prezenta instituţiilor mai mult despre cele două dosare, pentru că doreşte să dovedească că nu este nevinovat.

"De un an şi jumătate, presa prezintă frânturi din aceste dosare. În cazul meu, de mult timp, opinia publică a putut să emită o judecată şi indiferent de ce raport va ieşi din comisie, ce se va întâmpla ulterior, lucrurile, într-o anumită formă dorită de unele persoane, au fost transmise în public. Asa nu însemnaă că sunt adevărate sau dublate de dovezi", a spus senatorul PC.

El a menţionat că, dacă cineva aşteapă ca el să înceapă să aducă dovezi pentru a arăta că este nevinovat, din punctul său de vedere lucrurile sunt un pic invers puse. "Ştiu că, în Constituţie, prezumţia de nevinovăţie încă există şi ar trebui să funcţioneze", a adăugat el.

Codruţ Şereş a mai afirmat că sunt anumite lucruri care după părerea sa nu ar fi trebuit să se regăsească în aceste dosare.

Codruţ Şereş şi Paul Păcuraru urmează să fie audiaţi, miercuri după-amiază, de senatorii jurişti.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Norica Nicolai, a declarat, marţi, că în urma analizei dosarelor miniştrilor Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş, comisia este în măsură să prezinte plenului Senatului un raport, ceea ce ar justifica, astfel, convocarea unei sesiuni extraordinare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici