Siegfried Mureşan cere lămuriri Guvernului în privinţa votului din Consiliul UE asupra candidaturii Laurei Codruţa Kovesi

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a cerut Guvernului să comunice public dacă a fost supusă la vot, în şedinţa Consiliul UE de miercuri, numirea la şefia Parchetului European, pentru care candidează şi fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

7142 afișări
Imaginea articolului Siegfried Mureşan cere lămuriri Guvernului în privinţa votului din Consiliul UE asupra candidaturii Laurei Codruţa Kovesi

Siegfried Mureşan cere lămuriri Guvernului în privinţa votului din Consiliul UE asupra candidaturii Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European

„Cer Guvernului României să ne spună public dacă a supus la vot numirea Procurorului European astăzi în Reuniunea ambasadorilor la Uniunea Europeană din statele membre. În agenda oficială a reuniunii scria „procesul de pregătire în cadrul Consiliului”. Cer sa ne spună ce s-a votat astăzi şi ce rol are votul dat astăzi în procedura de selecţie a Procurorului European. Noi, Parlamentul European, am fost mereu extrem de transparenţi; am comunicat din timp că va avea loc audierea celor 3 candidaţi în data de 26 februarie în Comisia pentru libertăţi civile şi în Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European”, a scris Siegfried Mureşan, miercuri, pe Facebook.

Liberalul mai solicită Executivului să comunice ce mandat a avut România în şedinţa de miercuri a Consiliului UE şi cum a votat delegaţia română.

„Cer, de asemenea, Guvernului României, să spună public ce mandat a avut România in şedinţa Consiliului, mai exact, cum a votat delegaţia României care a condus reuniunea de astăzi. Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene este a poporului român, iar Guvernul României trebuie să facă politica oamenilor, nu doar a lui Liviu Dragnea şi Tudorel Toader. Guvernul are obligaţia să fie transparent”, a conchis Mureşan.

Reacţia europarlamentarului PNL vine în contextul în care în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora statele membre din Consiliul UE l-ar fi votat, miercuri, pe candidatul francez pe primul loc la şefia Parchetului European, în timp ce Laura Codruţa Kovesi şi candidatul german sunt la egalitate pe locul al doilea pentru această funcţie.

Cei trei candidaţi pentru şefia Parchetului European, printre care se numără şi fosta şefă a DNA, urmează să fie audiaţi, pe 26 februarie în Comisia LIBE a Parlamentului European, procedura de desemnare urmând să se încheie la finalul lunii martie.

Referitor la acest subiect, premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi seară, că Laura Codruţa Kovesi nu este propunerea Guvernului României pentru Parchetul European, precizând că nu vrea să detalieze acest subiect în condiţiile în care nu e nominalizarea Executivului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici